pirmdiena, 2017. gada 18. decembris

Jūras asaris ar citronu un saldskābo čili mērci

Labs vakars!
Par svētkie neko neteikšu, mūsmājās svētku maratons ir sācies! Vakar cienītajam bija apaļa jubileja, skaitlis visnotaļ ievērbības cienīgs un pret kuru nav vienaldzīgs neviens. Ne, ne, par 18 neiet runa.
To vajag nosvinēt, taču tādu īstu balli uzrīkot tā īsti nesanāca. Te daudzās atvases ar savām vajadzībām, lasīt pulciņu koncertiem, turnīriem utt., nedod miera, te īstais datums iekrīt tieši dienu pēc cienītā darba balles. un pārcelt uz vēlāku var, bet tikai uz nākošo gadu, jo priekšā jau ir Ziemassvētki.
Taču kaut kā tas jānosvin. Doma bija atstāt vecākās ar pašu jaunāko atvasi mājās un aizbraukt pastaigāties uz centru. Sak, kur tas laiks, kad pa Vecrīgas klubiem klenderēts un skvēra soliņos sēdēts. Tagad mēs justos kā pilntiesīgi tūristi, jo Vecrīga un tās pukstošās sirdis pilnīgi noteikti ir mainījušās. Un pēc īsas ekskursijas varētu padzert kafiju, iedomājaties, kafiju, nevis vīnu, šņabi vai alu un sagaidīt kad vienai no atvasēm beigsies koncerts. Bet kas to deva, vietu, kur novietot auto salīdzinoši netālu no iecerētā galamērķa, neizdevās atrast. Nolēmām ka jau tad jau, laižam uz Olimpiju, vajag atvasēm vēl pēdējos rūķa pasūtījumus izpildīt un pēc tam iedzersim kafiju. Tikko kā bijām piesēduši, lai pasūtītu vēlamo dziru, zvanīja atvase un nocēla no trases. Bija jābrauc pakaļ. Nu neko, tāds tas liktens vecākiem. Tāpēc teicu cienītajam, a davai uztaisam vakariņas, saklājam pa šiko galdu ar svecēm, vīniem un tā, un nosvinam Tavus ciparus. Domāts darīts. Labi, ka zivju nodaļā patrāpījās paziņa, kura ieteica ņemt jūras asari, esot vis svaigākais. Nebija iemesla apšaubīt.
Atbraucām mājās un tapināju vakariņas. Šoreiz zivi nedaudz paturēju salsdkābās čili mērces, graudaino sinepju un citrona sulas marinādē. Sanāca dievīgi!
Tātad, mums vajadzēs:
sarkanais jūras asaris
saldskābā čili mērce
graudainās sinepes
citrona sula
sviests
Santa maria persilāde
Santa maria garšvielas zivij
sāls

Daudzumi karājas no ēdāju daudzuma. Man bija divi jūras asari, apmēram nepilns kilograms. Marinādei ņēmu ēdamkaroti citrona sulas, 2 ēdamkarotes saldskābās čili mērces un tējkaroti graudainās sinepes.

Tātad, sākas viss ar zivs atbrīvošanu no spurām, zvīņām un pārgriešanu uz pusēm (kā grāmatu)
Gatavo marinādi. Bļodā sajauc saldskābo čili mērci, citrona sulu un graudainajām sinepēm. Pirms zivs marinēšanas, to apkaisa ar sāli un tad bagātīgi aplaista ar sagatavoto marinādi, pēc tam pārkaisa ar zivij paredzētajām garšvielām. Noliek malā uz kādu brīdi, lai zivs nedaudz pamarinējas. Man tas brīdis bija, kamēr izcepu divus kēksus.



Pēc tam zivi liekam cepam pannā, iepriekš tur ieliekot nedaudz sviesta. Zivis pārkaisa ar persilādi, liek visrū plān sagrieztas citrona miziņas, pa virsu uzliekot nedaudz sviesta un liek cepties. Cepu 180grādos līdz zivs gatava.




Nu lūk, tas arī viss. Pasniedzu ar svaigiem dārzeņu salātiem un rīsiem, kas sajaukti ar zaļumu sviestu. Klāt sauss baltvīns.
Lai labi garšo!

1 komentārs: