otrdiena, 2017. gada 21. novembris

Piparkūkas ar marcipāna pildījumu

Labs vakars!
Vakar plosījos pa virtuvi, paralēli lielā zupas katla vārīšanai, gatavoju šīs sezonas piparkūku mīklu un karameļu mērci. Process bija diezgan radošs un enerģisks, jo bez visa tā es gribēju izmēgināt vēl vienu recepti - piparkūkas ar marcipāna pildījumu. Domāts darīts un ķēros pie darba. Jāsaka uz reiz, ja mājās nav labs smalcinātājs un blenderis, tad labāk nemaz nesākt, bet nopirkt gatavu marcimāna masu. Bet ja tas viss un akurāt nav ko darīt - lūgtum, karogs rokās un uz priekšu. Bet ja veikalā uz atlaidēm ir marcipāna masa, tad var ieķert pārīti ar domu - izceps nedaudz savādākas piparkūkas. Kas ir pats foršākais?! Marcipāna masai var pievienot krāsvielas un tad sanāk pagalam raibas piparkūkas. Bērniem norauj jumtu!
Tātad, mums vajadzēs:
Piparkūku mīklu
marcipāna masu

Ja tomēr izdomājat marcipāna masu pagatavot paši, tad:
mandeles
pūdercukurs
citrona sulu
mandeļu esence

Daudzumi - cik grami mandeles, tikpat daudz pūdercukura, citrona sula un mandeļu esence pēc garšas. Viss.

Gatavošanas process, izklausās pagalam vienkārši - aplej mandeles ar verdošu ūdeni un pēc tam noloba. Izklausās vienkārši, protams, bet man pie 200gr. mandelēm bija līdz kaklam tā lobīšana un sapratu, kāpēc tā masa maksā tik, cik maksā.


Kad tas ir izdarīts, tad jau vairs neko, ņemam savu smalcinātāju un samaļam mandeles. Jāsaka uzreiz, tehnikai ar vājāku sirdsdarbību(motoru) būs beigas, jo sablendēt šo masu ir gana liels izaicinājums. Bet ne neiespējami! Man izdevās un arī blenderis izdzīvoja. 

Pēc tam pievienojam pūdercukuru, citrona sulu, esenci un vēlreiz dodam iekšā blenderim, šoreiz man bija rokas blenderis un sabelndēju viendabīgā, ķepīgā masā. Fūuuu... gatavs. Tagad tas vieglākais.



Ja tomēr izlemjat par labu izlaist šo blendera inkvizīciju, tad vispār viss ir vieglāks par vieglu. Ņemam mīklu, izvelnējam ne pārāk plānu. Ja esat plāno piparkūku mīļotājs, tad mīklu vajag nedaudz biezāku nekā tad, ja ceptu piparkūkas. Apmēram 1mm biezumā. Tad ņemam marcipāna masu un sarullējam " desiņu" apmēram presna pirksta biezumā. Mīklu apsmērējam ar sakultu olu, liekam virsū marcipāna desiņu un pārrullējam mīklu pāri. Lieko mīklu nogriežam nost. Tad vēl kārtīgi " desu" parullējam tievāku.




Pēc tam sarullēto desu sagriežam apmēra īkšķa platus gabaliņus un liekam uz pannas cepties. Ja ir vēlme, tad marcipāna masu var iekrāsot ar pārtikas krāsvielām. Es šoreiz izmēģināju ar sarkanu. cepu apmēram 160grādos kādas 15minūtes noteikti.





Lūk, tas arī viss!
Sākam gatavoties svētkiem!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru