sestdiena, 2017. gada 18. novembris

Dārzeņu biezenis

Čau labvakar!
Sveiciens visiem Latvijas svētkos!
Man gan nekādu svētku noskaņas nav, jo uz brīvdienām bija tik daudz plānu, tik daudz plānu, ka jaunākā atvase ņēma un ieviesa savas korekcijas, kā rezultātā pārrodoties no darba mājās secināju, ka jāapciemo vecā labā uzticamā " draudzene" BKUS. Tā nu visi brīvdienu plāni kaķim zem astes un nakts pavadīta saraustītā miegā uz ērta paskata, bet sava nokalpojuša krēsla ar snaudu pusotras stundas garumā.
Ko nu par to, nu jau esam mājās, tiesa, nedaudz izsista no ritma, kā nekā, nakts nav gulēta un ne jau mežonīgas ballītes dēļ. Bet gan jau nīgrums pāries un rīt jau atkal spīdēs saule.
Toties ceturtdien, ja runājam par sauli, man ārkārtīgi sakārojās dārzeņu biezeņa. Nu tādus, kādus parasti taisa zīdaiņiem, tikai ne tādā konsistencē.
Domāts darīts, veikala grozā iekrita saldais kartupelis, puķkāposts, paprika, burkāni, ķirbis un svaigais siers ar saulē kaltētiem tomātiem. Pagatavošana - domāju visiem skaidra nojaušama. Galarezultātā ieguvu maigu, nedaudz saldenu biezeni, kas pie pikanta cūgaļs cepeša garšoja vienkārši dievīgi. Iesaku!
Tātad, mums vajadzēs:
kartupeļus
saldos kartupeļus
burkānu
puķkāpostu
papriku
ķirbi
sīpoli
ķiploki
svaigais siers
sāls
rozmarīns
svaigi malti melnie pipari
garšvielas dārzeņiem

Ar daudzumiem jau atkal, brīva jo brīva improvizācija. Kurš dārzenis garšo visvairāk, to liekam visvairāk. Tā teikt, kā pamatu. Pārējos cik daudz un ko vēlas.
Man bija pusi uz pusi saldie kartupeļi ar parastajiem, divi lieli burkāni un nedaudz paprikas, puķkāposta un ķirbja. Viens liels sīpols un divas nelielas ķiploku daiviņas.
Gatavošana, kā jau nojaušat, visu nomizo sagriež gabalos un nelielā sālsūdens daudzumā novārda gatavus.


Kamēr vārās dārzeņi, nomizojam un smalki sakapājam sīpolu un ķiploku. Nelielā sviesta daudzumā tos apcep zeltaini brūnus.


Kad dārzeņi mīkstu tos nokāšam no liekā ūdens. tā kā man bija kaltēts rozmarīns to ar pipariem samalu dzirnaviņās. nevajag baigi daudz, tādu kārtīgu šķipsnu.
Dārzeņus saspaidu ar kartupeļu biezputras stampu, pievienoju garšvielas un saceptos sīpolu ar ķiploku. Ar mikseri visu kārtīgi samaisu. Tad pievienoju klāt svaigo sieru un vēlreiz kārtīgi ar mikseri, vismaz minūtes piecas samaisu. Tas, lai biezenis iegūst vairāk gaisīguma, bet nav kā zīdaiņiem domāto biezeņu tekstūra.




Nu lūk, ļaujam biezenim nedaudz atpūsties, lai garšas savelkās un servējam galdā. Jāsaka, ka otrajā dienā tas biezenis garšoja vēl labāk. Garšas bija izteiktākas.
Maigs, gaisīgs biezenis kopā ar pikantu gaļu vai zivi ideāli papildinās viens otru. Un savādāka pārmaiņa ierastās kartupeļu biezputras vietā.

Lai labi garšo!





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru