svētdiena, 2017. gada 22. oktobris

Karameļu - zemesriekstu kūka

Laba diena!
Kā jau vakar minēju, vakar pamodos ar domu, ka gribu kūku. Kādu, to es vēl nezināju! Cienītais piedāvāja dažādas iespējas - šokolādes, medus, kalsisko ar vārīto krēmu. Bet neviena ar mani nerunājās, kaut kā prāts grozījās ap karamelēm. Palūrēju interneta dzīlēs kas slēpjas zem vārda - karameļu kūka, secināju, ka nekas īpašs. Kaut kā plikas karameles varētu arī nebūt tas ko es gribu. Palūrēju ledusskapī un acis atdūrās pirms laba laika pirkta zemesriekstu sviesta. Atceros bērnību, kad tante no Kanādas sūtīja zemesriekstu sviestu lielās plastmasas burkās un kā man tas garšoja. Uhh, pa kluso našķējos. Taču tagadējais sviests nebūt neizraisa šādas asiociācijas kā bērnībā. Kāpēc tā? Arī atvasēm zemesriekstu sviests neiet pie sirds, tā nu doma bija skaidrs, šis tad jāutilizē kūkā kopā ar to karameļu krēmu. Āāā... un te tak man vēl ledusskapī mētājās svaigais siers. Hm... labi, pielikšu klāt varī saldo krējumu un banānus. Godīgi pateikšu, par galarezultātu nebiju pārliecināta, bet nu kā es noskaidroju, tad mana kūka bija kaut kas starp Banoffee kūku un Snicker kūku. Bet rezultāts šodien patiesi pārsteidza - garšīga. Cienītais teica, ka šī kūka esot ideāla. Lai nu tā būtu!
Tātad, mums vajadzēs:
biskvītam
olas
cukuru
miltus
karameļu krēmu
vaniļas esenci

krēmam
zemesriekstu sviests
svaigais siers
saldais krējums
karameļu krēms
cukurs
sāls

Banānus
Grauzdētus zemesriekstus

Par daudzumiem! Biskvītam proporcijas kā klasiskajam biskvītam - 1:1:1 - olas, cukurs, milti. Pie biskvīta mīklas pieliku klāt 1 ēdamkaroti karameļu krēmu un dažas piles vaniļas esences.
Krēmam - praktsiski tas pats 1:1:1:1. Man bija maza burciņa zemesriekstu sviests, puse no lielās pakas svaigais siers, 200ml sladais krējums un apmēram 4 ēdamkarotes karameļu krēms. Visas šīs sastāvdaļas var variēt pēc sirds patikas.

Tātad, gatavo biskvītu pēc klasiskās biskvīta receptes. Man bija 24cm diametra kūkas forma, tāpēc ņēmu 4 olas, 4 ēdamkarotes cukura un 4 ēdamkarotes miltu. Sākumā saputoju olu dzeltenumus ar cukuru kārtīgā gogelmogelī.

Tad pievienoju 1 ēdamkaroti karameļu krēmu un dažas piles vaniļas esences.
Pēc tam olu baltumus ar šķipsnu sāli saputo stingrās putās un iecilā olu dzeltenumu masā. Tad piesijā klāt miltus un uzmanīgi smaisa. Lej cepamā formā un cep līdz biskvīts gatavs. Pēc tam atdzesē un pārgriež uz pusēm.






Gatavo krēmu. Bļodā sajauc zemesriekstu sviestu ar svaigo sieru. Proporcijas 1:1. Tad pievieno tikpat daudz cik zemesriekstu sviestu, karameļu krēmu un kārtīgi samaisa. 

Saldo krējumu kopā ar cukuru saputo stingrās putās un pievieno krēma masai. vsu kārtīgi samaisa un liek vēsumā atdzesēties.

Pirms kūkas likšanas kopā, banānus sagriež pabiezās ripiņās. ņem bisvītu uz tā uzsmērē ne pārāk biezā kārtā krēmu, sakārto banānu ripiņas un vēlreiz uzsmērē krēmu. Tad liek otru ripu virsū un visu kūku nosmērē ar krēmu. Dekorē ar grauzdētiem zemesriekstiem. Liek vēsumā kūkai savilkties ar garšām.






Lūk, kūka gatava. Pirmo gabalu nogaršoju jau pēc dažām stundām, bet šorīt no rīta ēdot, secināju, ka kūka garšo ideāli. Biskvīts savilcies ar garšām un kūka tiešām atbilst manai gaumei.
Lai labi garšo!



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru