otrdiena, 2017. gada 7. februāris

Rudzu pārslas cepumi

Labas, drīzāk silts vakars jūsmājās!

Mazo Latviju atkal ir pārsteidzis sals. Jāsaka, ka es tieši pirms sala beidzot, beidzot pēc trīs gadu pārtraukuma tiku uz āliņģi. Ak dievs kāda laime, kāda bauda drebināties aukstā ūdenī. Taču tās pēc sajūtas...mmmm . Protama lieta, ka tagad esmu uzkāpusi uz "adatas" un kamēr vien laika apstākļi ļaus, mērcēšos āliņģī. Citi svētdienās dodas uz baznīcu, es dudinu uz ezeru. Feini, dvēseles apskaidrību iegūst kā vieni, tā otri.
Šorīt gan es dvēseles skaidrību izbaudīju skrienot pakaļ tramvajam. Mans uzticamais auto atkal paziņoja, ka nekur nebrauks un lai es lieku tam mieru. Nu neko, spēlēju stratēģiskās spēlītes ar Rīgas satiksmi un arī šoreiz izdevās lieliski bez aizķeršanās nokļūt galamērķī. Ceru, ka rīt mans auto gan jautri dudinās ierastajā maršrutā un aizvizinās mani līdz darbam.

Taču ne jau par to ir stāsts. Stāsts ir par to, kad vīrietis auzu pārslu vietā nopērk rudzu pārslas. Paldies dievam, kļūmi es pamanīju, pirms iebēru putras katlā. Es zinu, kāds teiks, ka varēju vien vārīt putru un būtu labi, tomēr ir reizes, kad mana intuīcija tomēr neļaut nospēlēt bargo māti barotāju un pateikt - kas ir, to jāēd. Tāpēc pārslas labu laiku stāvēja neaiztiktas. Vienu reizi, jau gandrīz saņēmos uz vārīšanu, tomēr beigās atcerējos pēdīgo pieredzi ar rudzu miltu makaroniem. Nē, neies ķērnāt produktu. Un tad... pēc āliņģa, kā saprotams, todien biju kā tādā eiforijā, pār mani nāca apskaidrība - cepumi! Cepumi noteikti ir tie, kas garšo visiem!! Un mans čujs, ņuhs un poņa nepievīla. Cepumus atvases kāri locīja iekšā vienu pēc otra. Arī man pašai ļoti labi garšoja. Laba alternatīva auzu pārslu cepumiem, lai gan bāzes recepte tā pati.

Tātad, mums vajadzēs:
1 paka rudzu pārslas
3 olas
6ēd.k. miltu
200gr. cukura
1 ēd.k. cepamā pulvera
paciņu sviesta
sauju riekstu
sauju saulespuķu sēklas
tējkaroti kanēļa
1/2 citrona rīvēta miziņa

Daudzumus var variēt pēc sirds patikas.
Sākumā uz sausas pannas apgrauzdē rudzu pārslas ar saulespuķu sēklām un riekstiem. Man sauja riekstu bija saglabājusies no iepriekšējās cepumu cepšanas reizes.
Kad pārslas ir apgrauzdējušās, pievieno kanēli un kārtīgi samaisa.

Bļodā samaisa paciņu mīkstu sviestu, tam pievienojot trīs olas dzeltenumus un 200gramus cukura. Visu kārtīgi samaisa. Tad pievieno rīvētu citrona miziņu un atkal visu samaisa.


Tad pievieno siltās pārslas un visu kārtīgi samaisa, līdz sviests izkusis un sasūcies pārslās. Tad pievieno ēdamkaroti cepamā pulvera un 6 ēdamkarotes miltu. Visu kārtīgi samaisa.



Olu baltumus ar šķipsnu sāli saputo stingrās putās. Tad pievieno cepumu masai un kārtīgi samīca. Kad tas izdarīts, veido cepumus uz cepamās plāts un cep apmēram 180grādos 15 - 20minūtes.








Lūk, tieši tik vienkārši un garšīgi kā izskatās.

Lai labi garšo!

1 komentārs: