piektdiena, 2016. gada 14. oktobris

Sviestā cepts lasis

Laba diena!
Šodien gan ir aukstumiņš. Uz īsu brīdi izskrēju laukā un nosalu. Ziema nāk ar joni.
Šādā laikā tik tupēt mājās un ēst, ēst un vēlreiz ēst...
Ja jau reiz par ēšanu runājam, tad vakar, kad saulīte pa zemes virsmu staigāja, es devos savās rajona ārēs. Kamēr atvase ratos saldi šņākuļoja, apcerēju es dzīvi kā tādu un protams galveno dzīves jautājumu - ko gatavot saimei pusdienās! Šoreiz ārkātīgi netipiski sev, galvā raisījās doma par ceptu lasi.
Es jau iepriekš esmu norādījusi, ka man labāk ģeld baltā zivs, laši un foreles uz mani nekādu iespaidu neatstāj. Pat reizēm kaitina, ka publiskās ēstuvēs no jūras produktiem ir pieejams lasis vai forele. Sen jau šī zivtele neskaitās nekas smalks. Drīzāk jau tāds strādniekšķiras rijamais. Taču zinu daudzus, kuriem šī zivs ļoti garšo un kuri arī māk to garšīgi pagatavot. Tā nu, vienu dienu ieturot pusdienas ārpus mājas, pašai sev par pārsteigumu izvēlējos lasi. Atnesa man tādu mazu, skaistu gabaliņu, ko jaunākā atvase kāri noēda. Nu gandrīz, man palika daži kumosi. Un tad nu man iestājās tāda nepabeigtības sajūta. Zivs bija laba, garda un kas galvenais, nesabojāta ar daudzām garšvielām. Tas laikam bija iemesls, kāpēc vakara manā iepirkuma grozā nonāca lasis. Pareizāk sakot puse no laša.
Tā nu pēc sava prāta un saprašanas tapināju augšā.

Tātad, mums vajadzēs:
lasis
sviests
citronpipari
asais piparas
ķiploks
rozmarīns
sāls

Daudzumi atkarīgi no paša ēdāju skaita un izsalkuma pakāpes.
Sākumā notīra zivi un sagriež ne visai lielos, ne visai mazos gabalos.
Tālāk katru gabalu sakaisām ar sāli un citronpipariem un atliekam uz kādu brīdi malā. Piemēram, kamēr uzvārās ūdens rīsiem.

Kad ķeramies pie cepšanas, ieslēdzam cepeškrāsni apmēram uz 180grādiem, lai uzsilst.
Uz pusēm pārgriežam aso piparu, izņemam ārā sēklas. pabiezās šķēlēs sagriežam vienu ķiploku daiviņu. Pannā izkausējam sviestu un piparu, ķiploku un vienu rozmarīnu kātiņu un uz lēnas uguns pacepam kādas 2-3minūtes, lai tie atdod savu garšu sviestam.


Tad liekam laša gabaliņus un uz straujas uguns apcepam, apmēram 2-3 minūtes katru no savas puses.
Tad pārliekam cepešpannā, sviestu nelejot klāt un cepeškrāsnī pabeidzam cept, līdz zivs gatava. Man tas prasīja apmēram 10minūtes. Tas arī viss.


Pie pasniegšanas var pārliet ar pannā palikušo sviestu. Ja kāds vēlas, var pievienot sev asos piparus un ķiplokus.
Lūk, ātri vienkārši un garšīgi!

Lai labi garšo

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru