otrdiena, 2016. gada 4. oktobris

Sandras plovs

Labs vakars!
Šodien tāds laiks, ka liekās, ka dvēseli izpūtīs cauri. Tā vien gribas ierausties siltā migā un neko nedarīt. Bet protama lieta, ka četru bērnu mātei tas diez kā nav iespējams. Nē, nu iespējams jau būtu, bet tad ārkārtīgi cietīs mana nervu sistēma. Laikam jau tomēr doma par migu jāatliek un jānodarbina ar kaut ko noderīgu un meditatīvu. Kad māte aizņemta rosās pa māju, arī atvases - ieskaitot pašu jaunāko, liek mieru un atrod paši savu nodarbošanos.
Tā nu nebija divu domu - apvienojot patīkamo ar lietderīgo, tapināšu ģimenei vakariņas. Saldētava pilna ar jēra gaļu, grēks būt negatavot plovu.
Manā recepšu krājumā ir jau plovs, taču šis ir nedaudz savādāks un jāatzīst - bāāaiigi labais.
Kad vēl agrā pavasarī ar staigulēm blandījāmies Jūrmalas plašajās ārēs, Sandra visnotaļ bieži pieminēja, ka savu taboru(lasīt ģimeni) baro ar plovu. Intereses pēc apjautājos, kā tad šo gatavo. Bet kamēr pats neesi šo nobaudījis, spriest par to labs vai nē, nevari. Tā nu gāja laiks un sanāca kādu dienu ieklīst pie Sandras viesmīlīgajās mājās un nogaršot šo brīnumu. Abas ar Kristīni nospriedām, Sandras plovs ir THE Plovs! Un visa veiksmes atslēga slēpjas receptes vienkāršībā. Ne velti saka, viss ģeniālais ir vienkāršs. Nepiepackājot ar pārlieku daudzām garšvielām un visādiem blakus produktiem top visu laiku labākais ēdamais ar ko pabarot savu taboru. Pat viesi slavēja, kad vienu reizi biju cēlusi šo lietu galdā.

Tātad mums vajadzēs:
jēra gaļu
sīpolus
burkānus
ķiplokus
asos piparus
sāli
melnie pipari
rīsi

Kā var redzēt, sastāvdaļas ir tikai pašas nepieciešamākās priekš plova. Galvenais un svarīgākais nosacījums - cik daudz gaļas - tikpat daudz sīpolus un burkānus akurāt 2x vairāk. Viss.

Tātad - lai pabarotu normālu taboru, vajag - 1kg. jēra gaļas, 1 kg sīpolus, 2kg burkānus. 1lielu vai 2 mazus ķiploku galvas, 2 asos piparus un 1 kg rīsu. sāls pipars un citas garšvielas pēc saviem ieskatiem.

Šoreiz man bija jēra ribas un zinot to, ka jērs ir svaigs, tepat vietējās ganībās ganījies, no garšvielām izmantoju tikai melnos piparus.
Gaļu sagriežam gabalos un liekam katlā apcepties. Pārkaisām ar sāli un pipariem. Jāber tā pavairāk, jo rīsi daļu uzsūks sevī.

Pēc tam pievienojam nedaudz ūdens - tik, lai gaļa būtu nedaudz pārsegta. Un uz lēnas uguns sautējam.
Kamēr sautējas gaļa, lēnu garu un bez steigas notīrām vienu kilogramu sīpolu un divus kilogramus burkānus.

Tad nu ķeramies pie griešanas darbiem. Atceroties visus radus un draugus, sirsnīgi izraudamies un sagriežam sīpolus. Smalki nevajag, pietiks pusripiņās, sautējot tie izšķīdīs. Un beram klāt gaļai.

Slaukot vel sīpola atstātās asaras, salmiņos sagriežam burkānus un beram klāt gaļai. Liekam vāku virsū un lai pasautējas kādas minūtes 15.


Tad, kad burkāni pasautējušies - sakritušies tad pievienojam divas ne līdz galam notīrītas ķiploku daivas un asos piparus. Un nogriežam mazu uguni un atstājam mierā. Lai tad nu virums sautējas savā nodabā kādu stundu - pusotru. Tikmēr var padarīt kaut ko dvēselei - māju piekārtot, veļu samazgāt, izpildīt skolā uzdotos mājasdarbus.

Pēc stundas, pusotras ķeksējam gaļu, ķiploku un piparus laukā. Gaļu izķeksēju, jo man bija ribas tāpēc gatavo gaļu atbrīvoju no kauliem. Bet ja gatavo plovu jau no gabaliņos sagrieztas gaļas, tad tikai ķiploku un piparus izķeksē laukā. Un tad ber klāt rīsus, Zinu, ka Sandra pirms tam rīsus nomērcē, man šoreiz tas piemirsās.


Tā nu turpinām sautēt, līdz rīsi ir mīksti. Tas arī viss. Tad var celt galdā un barot taboru.

Ilgi gatavots, bet bezgala gards! Galvenais laba gaļa un nesteidzīgā gatavošana, kas ļauj savīties visām garšām vienā kopīgā harmonijā.
Lai labi garšo!

1 komentārs:

  1. Mēs gatavojam līdzīgi, taču gaļu apcepam jēra taukos, ko iztecinam uz pannas.
    Pievienojam plova garšvielu vai kuminu, ko vienmēr pērkam Centrāltirgū.

    AtbildētDzēst