otrdiena, 2016. gada 27. septembris

Zemnieku sautējums

Labs vakars!

Ar katras atvases ienākšanu ģimenē, ienāk arī jauni paziņas un draugi. Tagad - virtuālajā laikmetā nodibināt kontaktus ar citiem ir daudz vieglāk un pašsaprotamāk, nekā savus 10 gadus atpakaļ, kad internets un visas tā iespējas bija bērnu autiņos,
Tā nu ar katru atvasi, es iepazīstu aizvien jaunas un jaunas mammītes, kurām mazuļi dzimuši līdzīgā laikā. Ir ar kurām kontakts ir īss, bet ir arī tādi, kas paliek par ģimenes draugiem.
Šajā reizē mani ceļi ir aizveduši uz Latvijas kūrotpilsētu Jūrmalu. Un esam nolasījušās ne tikai ar vājību uz ilgstaigāšanu un latti, bet arī ar vājību pret Sandras gatavoto plovu! Un lai arī gatavošana ir pagalam vienkārša, viss noslēpums slēpjas gaļā. Izrādās viņai radu saimē audzē jērus un kas var būt gardāks un labāks, par vietējo, svaigi audzēto lopiņu. Te nu mēs pārējās mammītes saspicējām ausis un kā maitu lijas sasēdām uz telefona stabiem, sak... gādā mums tos jērus ar. Un Sandra, gods kam gods, savu vārdu tur, un vakar bija tā diena, kad es tiku pie sava jēra!!! Tagad man ir pilna saldētava ar jēru un ja es drīzumā nesākšu blēt, tad būs pavisam feini.
Tad nu starp labiem gabaliem, bija arī sacirsts mugurkauls. Gabali tādi, pēc skata nekādi un īsti saprašanas, kur tos izmantot, varbūt arī nav. Tad nu, izlēmu šos gabalus izmantot pavisam vienkāršā, bet ļoti gardā sautējumā, ko nodēvēju par zemnieku sautējumu. Jo sastāvā, sīpols, ķiploks, kartupeļi un burkāni. Un jā, protams jērs. Ok... mazliet svešuma - rozmarīns. Taču pamatā vienkāršas lietas, kas parasti ir katrā mājā!

Tātad, mums vajadzēs:
Jēra gaļu
sīpolus
ķiplokus
burkānus
kartupeļus
dilles
rozmarīnu
garšvielas gaļai
sāls

Daudzumi - kā jau ierasts, skatoties cik daudz gaļas, ēdāju utt.
Sāk ar gaļu - uzkarsē pannu ar nedaudz taukvielu, piemēram eļļu, iemet rozmarīna zariņu un liek apcepties gaļu.

Kamēr cepas gaļa, nomizo un sagriež sīpolus un ķiplokus. Kad gaļa apcepusies, tad pārliek to katlā, pārkaisa ar garšvielām, sāli un pievieno sagrieztos ķiplokus un sīpolus. Pielej nedaudz ūdens un liek sautēties. Sautē vismaz stundu, ja ne vairāk.



Kamēr sautējas gaļa, lēnu garu nomizo burkānus un kartupeļus un sagriež ne pārāk lielos gabalos.
Kad gaļa jau ir gatava, tad ķeksē to laukā un katlā ber sagrieztos dārzeņus. Gaļu noskrubina no kauliem un ber atpakaļ katlā. Visu sautē, līdz dārzeņi ir mīksti. Tad pievieno smalki sakapātas dilles.
Tas arī viss,
\











Lūk, vienkāršs, bet sātīgs un garšīgs virums, kas piesien dūšu un neprasa lielu enerģijas patēriņu. Ja ir malkas plīts un to visu var gatavot māla podiņos vai lielajā čuguna pīlē, tad vispār varēs atdot galus, no tik laba rezultāta!

Lai labi garšo!

3 komentāri:

  1. Kāds prieks par atgriešanos, jo šis ir mans mīļākais ēdienu gatavošanas blogs! Priecājos par katru jaunu recepti un tajā pašā laikā apbrīnoju, kā tiekat ar visu galā.Lai Jums veicas!

    AtbildētDzēst
  2. Tiešām- milzīgs prieks, ka atkal ir kāda jauna receptīte :) Šis ir arī mans mīļākais un vienmēr pirmais blogs, kur meklēju padomu un recepti. Un tie 20 kilometri kājām izklausās ļoti iespaidīgi! Arī es esmu gan tikai 3 bērnu mamma un tieši tapēc apbrīnoju Jūs! Un lūdzu, lūdzu nepazūdiet tik ilgi :)

    AtbildētDzēst
  3. Super! Kādā ļoti aukstā dienā būs jāpagatavo :)

    AtbildētDzēst