svētdiena, 2016. gada 13. marts

Grūbas(grubotto) ar dārzeņiem

Sen mūsmājās nav ēstas grūbas. Jāsaka, ka ar parastajām grūbām ir neliels čakars. Tās jāmērcē pirms gatavošanas. Nē, nu var nemērcēt, bet tad jārēķinās, ka gatavošanas laiks būs ilgāks. To, steidzīgajos darbadienu vakaros, kad gribās maksimāli maz laika pavadīt pie plīts gatavojot vakariņas, galīgi neģeld. Tāpēc grūbas reti kad tiek celtas galdā. Jo lai arī izmērcētas, tās neprasa nemaz tik ilgu laiku, tomēr, tā pati mērcēšana nereti piemirstās. Ko darīt?! Tagad šī lieta ir atrisināta un ja man iepriekš nepateiktu, ka veikala nopērkamas Pērļu grūbas, es visticamāk tā arī nodzīvotu neziņā. Izrādās, ka Pērļu grūbu gatavošanas laiks ir salīdzinoši mazāks un ideāli der grubotto pagatavošanai. Grūbas +  dārzeņi, tas lika sarosīties manam garšu kārpiņām. Pie tam, šī maltīte prasīs akurāt 30minūšu jūsu laika. Tas pie nosacījuma, ka dārzeņus slinkuma dēļ arī pērkat saldētus. Un jā, ja arī buljonu jūs izmantoja gatavotu no kubiciņa. Šī iemesla dēļ es aizgāju uz rajona ekobodi un nopirku bio buljona kubiciņu. Lai arī es neesmu nekāda veselīgās pērtikas lietotāja, tomēr buljona kubiņu es gribēju bez visādām draņķībām.

Tātad, mums vajadzēs:
1 paku(400gr) Pērļu grūbas
200ml sausa baltvīna
1 paka saldētu dārzeņu(der jebkuri)
2 buljona kubiciņi
2 ķiploku daivas
melnie pipari
100gr. sviests

Sākumā sagatavo grūbas. Katlā izkausē 100gr. sviesta un atsevišķā kaltā 1l karsta ūdens izšķīdina 2 buljona kubiņus, sagatavoto buljonu turpina karsēt uz mazas uguns.


Kad katlā izkusis sviests, ber klāt grūbas, pakarsē 5 minūtes un pievieno vīnu. Turpina karsēt, līdz vīns uzsūcies grūbās. Tad process vienkāršs. Ņem pa kausiņam karstā buljona, lej klāt grūbām, maisot karsē, kamēr buljons uzsūcas grūbās, tad lej nākošo kausiņu klāt. Un tā, līdz buljons beidzies. Kad uzlejat pēdējo kausiņu, nogriežat vismazāko uguni, uzliekat vāku, pakarsējiet minūtes 4 un tad griež uguni nost. Lai grūbas turpina gatavoties zem vāka.




Kamēr grūbas nogatavinās zem katla vāka. Gatavo dārzeņus. sagriež ķiploku daiviņu, izkausē pannā atlikušo sviestu un pievieno gan ķiplokus, gan dārzeņus. Pārkaisa ar sāli un pipariem un cep gatavus.




Tas arī viss. Šķīvī servē grūbas un dārzeņus. Maltīte pagalam vienkārša, bet sātīga un acis priecējoša. Krāsainie dārzeni pilnīgi noteikti uzlabo apetīti!
Kā jau minēju, tad pērļu grūbu vietā var izmantot parastās un ja nav slinkums, tad noteikti veselīgak būs, ja dārzeņus izmantos nesaldētus, bet pašu rūpīgi sagrieztos. Kā arī buljons... to droši var izvārīt iepriekš paši. Taču ja tam visam nav laika, tad eko buljona kubiņi +  saldētie dārzeņi derēs.

Lai labi garšo!

1 komentārs:

  1. patiesībā saldētiem dārzeņiem nav ne vainas, visas uzturvielas tur saglabājas, jo tiek sasaldēti strauji un zemā temperatūrā. ja vien 3x neatkausē, tad saturs ir jēdzīgāks kā ziemas laikā lielveikalā nopērkamam nesezonas dārzenim :)

    AtbildētDzēst