pirmdiena, 2016. gada 22. februāris

Tomātu zupa ar pildītiem makaroniem

Labs vakars!
 Izskatās, ka ziema ir atgriezusies, vismaz sniega ziņā pilnīgi noteikti. Paldies dievam, temperatūra ir gana augsta, lai nezustu ticība, ka tas baltais sniedziņš, kas tagad sasnidzis pagalam slapjš, neaizkavētos uz ilgu laiku.

Vakar vakarā sēžot un ar cienīto pārrunājot dienas notikumus un jaunās nedēļas plānus nonācām pie ļoti svarīga temata - ko pusdienās! Abi vienbalsīgi piekritām, ka vajag zupu. Bet kādu?! Un te nu sākas problēma. Šobrīd kad ar jaunāko atvasi dzīvojos pa mājām, ēst jāgatavo daudz biežāk, nekā tad, kad biju darba ļaužu ierindā. Un te ir tā problēma, kad aizvien biežāk un biežāk ir grūti izdomāt, ko tad gatavot, jo nepamet sajūta - šitas nesen ir ēsts. Tā pārcilājot variantus cienītais izsaucās - uzvāri zupu ar pildītajiem makaroniem! Tā!!! Šeit noteikti vari visgudri noteikt - ja sunim nav ko darīt, viņš laiza olas! Pildīt makaronus un tos vēl zupā izvārīt, darīt nav ko! Kā teica Milēdija - ķēzīs buljonu. Bet mani šī doma aizķēra. Aši konsultējos ar māti googli un pat uzradās viena recepte. Tikai es, kā parasti izlēmu ieviest šādas tādas korekcijas. Par pamatu ņemt vistas buljonu, klāt pievienot tomātus un to visu dekorēt ar sieru un zaļumiem.
Jāsaka, sanāca garšīgi un nedaudz neierasti. Šo zupu prasās servēt lēzenos zupas šķīvjos.


Tātad mums vajadzēs:
Lielos makaronus
malto gaļu
vistas spārniņus vai citas daļas buljonam
1 burkāns
1 sīpols
2 ķiploku daivas
2 bundžas konservētos tomātus
tomātu mērci
čili mērce
melnie pipari
kaltēti zaļumi
cietais siers
svaigi zaļumi(loki, dilles, pētersīļi)
sāls
kaltēts baziliks.

Lai arī saraksts izskatās garš, tomēr vairums parasti jau mājās ir. Lielos makaronus var nopirkt Rimi veikalos, vismaz mūsu galā bija tikai Rimi dabūjami. Vārīju veselu paku(kas palika pāri tos ieliku saldētavā) un uz paku makaronu vajadzēja 1kg maltās gaļās. Man bija cūka +  liellops. Tas viss uz 5l kaltu. Un jā, buljonam ņemu 6 vistu spārniņus.

Tad nu sākam ar vistas buljonu - liekam spārniņus kaltā, pielejam ūdeni, pieberam sāli un vāram. Klasiski, nosmeļam putas. Pēc tam pievienojam smalki sakapātu sīpolu un uz smalkās dārzeņu rīves sarīvētu burkānu. Nogriežam mazu uguni un vāram vismaz 1h.



Kamēr vāras buljons, citā kaltā lejam ūdeni, pieberam sāli un liekam vārīties. Kad tas uzvārījies, beram iekšā makaronus. Uz makaronu iepakojuma rakstīts, ka līdz gatavībai tie jāvāra 12-14 minūtes. Tad nu mēs tos makaronus vāram uz pusi mazāka laika 6-7 minūtes. Pēc tam apvārītos makaronus ņemam un liekam ledusaukstā ūdenī atdzesēties. Nokāšam.



Kamēr makaroni notecinās no liekā ūdens daudzuma, sajaucam gaļu. Es pie maltās gaļas piebēru sāli, kaltētus zaļumus, melnos piparus. Pievienoju 1 ēdamkaroti čili mērces un 3 ēdamkarotes tomātu mērces, kā arī pierīvēju 1 palielu ķiploku daivu. Visu kārtīgi samīca. Pēc tam atliek tikai pildīšanas vaina.





Sapildīt makaronus nav nekas sarežģīts un lai arī liekas, ka tas prasītu diezgan lielu laika patēriņu, patiesībā sapildījās diezgan ātri. Kā arī, pie šī uzdevuma var iesaistīt atvases.
Kad buljons tuvojas gatavībai, blenderī sablendējam 1 ķiploku daivu ar konservētajiem tomātiem un kaltētu baziliku. Lejam klāt buljonam un uzvārām. Pēc tam ķeksējam āra vistu, to mums vairāk nevajadzēs un liekam iekšā makaronus.





Vārīt nevajag ilgi, praktiski, ielikt makaronus, sagaidīt kad sāk vārīties un griezt uguni nost. Makaroni un gaļa nogatavosies tajā karstumā.  Pirms pasniegšanas pagaršo vai pēc garšas ir ok. Pie pasniegšanas pārkaisām ar rīvētu sieru un sakapātiem zaļumiem.



Tas arī viss. Nekā sarežģīta, bet nedaudz savādāk par tēmu - vistas gaļas zupa ar makaroniem.

Lai labi garšo!

3 komentāri: