otrdiena, 2016. gada 19. janvāris

Zitinjas harčo

Laba diena!

Nu tad Laimīgu to 2016,gadu! Novēlu lai tiešām šis gads būtu laimīgs, neskatoties ne uz kādiem notikumiem!

Esmu pamodusies neierasti agri, jo jaunākā atvase pēc dabas ir maza pūcīte un ātrāk par plkst. 11,00 kaut kā nemostamies. Šodien pūcēnam kaut kas samisējies un pamodās jau plkst. 9,00. Es gan neesmu pret šajā laikā celties, bet ja man ļauj gulēt ilgāk, es labprāt to arī daru.
Tagad mazā pūce atkal iesnaudusies, steidzu ātri ielīst blogā un uzrakstīt recepti.

Nu jau gandrīz mēnesi mūs priecē ziema. Man patīk ziemas, kad tās ir tādas kā šogad, ar sniegu un salu. Tad tie agrie tumšie vakari vairs neliekas tik depresīvi nīgri. Ņemot vērā manu vēlo celšanos un velšanos, tad diena vispār sākas jau ar pusdienām un tie agrie vakari iedzen manāmā ārprātā - kā... atkal gulēt? Tāpēc dienas gaišo laiku mēģinu maksimāli izmantot pastaigām svaigā gaisā. Parasti pastaigas beidzas ar veikala apmeklējumu, jo nu neesmu, neesmu es cilvēks kas spēj sapirkt pārtiku uz nedēļu. Nē, man patīk no rīta piecelties un tad izdomāt, ko tad īsti es gatavošu. Jo nereti to, ko esmu izdomājusi iepriekšējā vakarā, šodien jau vairs negribās.

Pēdējā laikā mēs daudz ēdām otros ēdienus(kā kartupeļi + gaļa utt.), bet kad aiz loga ir ziema, kad bērni ir izdzīvojušies pa āru, piebristiem zābakiem un sarkaniem deguniem nāk mājās, tad gribas ko siltu un spēcinošu. Kādi tur vairs kartupeļi ar gaļu, gribas zupu. Zupu, kas sasildīs dvēseli jau ar pirmo karoti. Un mana izpratnē šādas zupas ir soļanka un harčo. Biezas, tumīgas un nenormāli gardas.
Iespējams, ka mana recepte ir tālu no orģinālā harčo, bet lai. Tāpēc jau to nosaucu par Zitinjas harčo, šī zupa neprasa daudz pūļu, bet laiku gan.

Tātad mums vajadzēs:

Jēra ribiņas
Lielopa gaļu
papriku
burkānus
sīpolus
ķiploku
konservētus tomātus
tomātu pastu
rīsus
garšvielas zupai - melnie pipari, smaržīgie pipari, maltie pipari, kaltētie zaļumi
sāls

Ar daudzumiem ka jau ierasts, skatās cik liels katls. Manai saimei 7l katls tā tik vien ir. Tad nu uz šo katlu es ņēmu 3 gabalus jēra ribiņas(apmēram 500gr.) un 1 palielu liellopa gaļas gabalu ar kauliņu.
1 liela paprika, 2 palieli sīpoli, 2 burkāni, 2 ķiploku daiviņas, 1 maza bundža konservēti tomāti, 2-3 ēdamkarotes tomātu pastas, 5-6 ēdamkarotes rīsu.

Pagatavošanu var droši apvienot ar grāmatas lasīšanu. Jo faktiski pie pašas plīts jāpavada diezgan mazs laiks.

Ņemam gaļu, liekam katlā, pārlejam ar ūdeni, pieberam sāli un liekam vārīties. Kad sāk parādīties putas, tās rūpīgi noputojam un turpinām uz lēnas uguns vārīt. Pēc kādām 10minūtēm pievienojam garšvielas, kas paredzētas zupai - melnie pipari gan veseli, gan malti, smaržīgie pipari, kaltētie zaļumi. Un lai gaļa uz mazas uguns turpina vārīties vismaz stundu - pusotru.



Kad jau stundu, nedaudz vairāk tā gaļa ir vārījusies, ķeramies pie dārzeņiem. Sagriežam papriku un sīpolus, sarīvējam burkānus. To visu liekam pannā, pievienojam konservētos tomātus un uz nelielas uguns to visu sautējam minūtes 30.



Kad jau tuvojas tās 30minūtes, dārzeņiem pievienojam tomātu pastu. Es pieliku kādas 3 ēdamkarotes, bet tas ir pēc katra gaumes un saprašanas. Vēl pasautējam kādas 5-7minūtes un ņemam nost no uguns.
Tikmēr arī gaļa jau ir mīksta. Gaļu velkam laukā no buljona, un tās vietā liekam iekšā sautētos dārzeņus un pievienojam rīsus. Es uz savu lielo katlu liku 6 ēdamkarotes rīsu. Bet šeit arī, viss pēc katra ieskatiem.



Gaļu nedaudz atdzesējam, sagriežam gabaliņos un liekam atpakaļ zupā. Un ļaujam tai zupai vārīties līdz rīsi ir mīksti.
Pašās beigās pievienojam saspiestu ķiploka daiviņas, man bija divas nelielas, pavāram vēl kādu minūti, divas un viss. Griežam uguni nost, vāks virsū lai zupa nedaudz savelkas un servējam galdā.




Nu lūk, aromātiska, spēcinoša zupiņa bargajiem ziemas vakariem gatava. Ja vēl pārkaisītu ar svaigiem zaļumiem, vispār idille. ņem lielo bļodu un ātri strēbj cik spēj.


Lai labi garšo!

3 komentāri:

  1. Ak, cik jauki izklausas! Es te busu veselu kaudzi recepsu sovakar izlasijusi(saku gan no biezpiena placenisiem,kurus mans ar virusu apslimusais un est negribosais berns stuma ieksa neskubinams, lidz esmu aizmigrejusi lidz sejienei) un iedvesmojusies. Tik mana rajona diemzel tirdzina nav, viss jastiepj no Rimi.. Bet paldies par blogu, ta turpinat un lai veiksmigs Jaunais Gads!

    AtbildētDzēst
  2. Perfekta recepte. Perfekta zupa. Paldies!

    AtbildētDzēst
  3. Super zupa! Šogad īstā zupa - rudens/ziemas sezonas ēdienu atklāšanai. Loels paldies par recepti!

    AtbildētDzēst