otrdiena, 2015. gada 17. novembris

Aļņa gaļas gulašs

Labs vakars!
Ārā laiciņš pagalam draņķīgs un man tas uzdzen zināmu depresiju, jo es kā apzinīga mamma, man ribās ar mazulīti iziet ārā pastaigāties. Šodien tas nepavisam nesanāca. Nu neko... cerēsim uz labākiem laika apstākļiem.

Te pa Mārtiņiem es tiku pie aļņa gaļas. Šāds lops manās rokās nonāca pirmo reizi. Neteikšu, ka nepriecājos un tomēr tas radīja zināmas bažas, ko tad no šitā lopiņa pagatavot. Labi, ka dāsnais devējs jau bija daļu manas problēmas  atrisinājis un gaļa bija vai nu priekš kotletēm vai gulašam. Cienītais padzirdot par meža lopiņu strikti noteica, neķērnā labu mantu kotletēs, taisi gulašu.
Gulašu, saki?! Nu labi , bet pirms tam iedrošinājumu meklēju interneta ārēs. Bet ziniet, nekā prātīga neatradu. Man vairāk interesēja kādas garšvielas likt, taču informācija ir visai skopa. Nu i dievs ar viņu, paļaušos uz čujs, ņuhs un poņa. Jāsaka uzreiz, sanāca baigi garšīgi.
Tā kā nezināju cik tas lopiņš bija liels, jauns vai jau ar zināmu dzīves pieredzi, es gaļu uz nakti noturēju kefīrā, lai mīkstāka. No garšvielām izmantoju smaržīgos piparus, parastos melnos, ķimenes un kadiķu ogas. Klāt vēl sīpols +  ķiploks un lai būtu gana trekni, visam klāt vēl saldais krējums. Bet kopā ar kartupeļiem bija ļoti garšīgi. Tagad, ja sanāk dzīvē vēl kādreiz tikt pie tāda lopiņa gaļas, tad noteikti izmēģināšu citus variantus, kā gaļu pagatavot. Bet pagaidām, mans pirmais aļņa gaļas gulašs.

Tātad, mums vajadzēs:

Aļņa gaļas
sīpols
ķiploks
kefīrs
kadiķu ogas
melnie pirpari
citronpipari
smaržīgie pipari
ķimenes
sviests
sāls
saldais krējums

Ar daudzumiem ir tā, ka jāskatās uz čujs, ņuhs un poņa. Man bija apmēram 1kg gaļas?! Varbūt mazāk, varbūt vairāk. Uz šādu daudzumu es ņēmu 2 palielus sīpolus, 2 palielas ķiploku daivas un tad pa kārtīgai šķipsnai melnos piparus, smaržīgos piparus, ķimenes un kadiķu ogas. Kefīrs bija tik, cik gaļas noturēšnai, sviests kādas 2 ēdamkarotes. 500ml saldā krējuma.

Sak ar gaļu iepriekšējā dienā. Noņem visas plēves, cīpslas, ja tādas ir un sagriež nelielos gabaliņos. Pielej apmēram glāzi kefīra un liek vēsumā uz nakti, lai gaļa mīkstinās. Pēc tam gaļu no kefīra noskalo nost.





Katlā kur sautēsies gulašs, liekam sviestu, liekam klāt gaļu un pasautējam 5-10minūtes līdz sāk izdalīties šķidrums no gaļas.

Kamēr gaļa sautējās sagatavo garšvielu maisījumu. Es visas graudainās garšvielas samalu, ver spiest piestā, var ar karoti placināt vai bērt veselas, kā pasi vēlas. Kad ir izlemts par ideālo veidi, tad gaļai ber klāt sāli, citronpiparus un sasmalcinātās garšvielas.  Man sanāca apmēram 2 kārtīgas tējkarotes.


Kad garšvielas piebērtas, samaisām, vāks virsū un ķeramies pie sīpoliem un ķiplokiem. Tos smalki sakapājam un beram klāt gaļai, kārtīgi samaisām un liekam katlam vāku virsū. Nogriežam liesmu mazu jo mazu un aizmirstam, lai sautējās vismaz stundu. Protams, var ik pa laikam apmaisīt, ieelpot aromātiskos garaiņus un priecāties, cik garšīgi pieēdīsieties. Ja sāk trūkt šķidrums, tad pieliet pa pusglāzei ūdens un turpināt sautēt. Pēc stundas noņem provi, cik mīksta/sīksta ir gaļa un tad izlemt cik vēl ilgi sautēt. Manā gadījumā es sautēju vēl 30min.


Kad jūtam, ka gaļa pēc kādam 15minūtēm varētu būt jau gatava, lejam klāt saldo krējumu. Uzkarsējam un turpinām vēl karsēt kādas 15minūtes lai saldais krējums nedaudz sabiezē. Ja ir vēlme pēc kārtīgas mērces, pietumējam ar miltiem. Un tas arī viss. Varam servēt galdā.



Lūk, gulass gatavs. Visu vakaru ar cienīto gar katliņu vien laizījāmies. Ja vien vēders būtu bezizmēra, tad varētu ēst un ēst.

Lai labi garšo!

2 komentāri:

  1. Sveika!
    Sen jau gribu uzrakstīt, ka Tavs blogs ir kļuvis par mūsu mājas vakariņu ideju pamatvietni. Idejas un garšas ir lieliskas, gan saldajiem, gan pamatēdieniem, gan marinējumiem. Ar interesi un ziņkāri gaidu nākošās receptes. Ideāli, ka ir atrodamas arī meža gaļas receptes. Paldies!:)

    AtbildētDzēst
  2. Vienkārši fantastisks gulašs Man gan nebija citronpiparu mājās, bet es izmantoju Santa Maria garšvielu - Grilētiem ēdieniem ar citrusu un rezultāts visā kopumā fantastisks. Paldies par recepti!

    AtbildētDzēst