pirmdiena, 2015. gada 9. marts

Liellopa šmoris ar melnajām plūmēm

Labs vakars!
Ja jūs zinātu, kā man šodien neko negribas darīt. Par slinkums slinkot!! Reti kad ir tā, bet kad uznāk, tad no visas sirds. Protams, nekāda lielā slinkošana man nesanāca, jo šodien ir pirmdiena un visiem kārtīgiem cilvēkiem pirmdiena ir darba diena. Tajā skaitā arī man. Sēdēju ar lielām acīm un neko nesapratu, izskatās, ka visi to pamanīja, bet bija tik toleranti un neko neteica. Paldies viņiem par to.
Bet iemesls slinkumam visticamāk ir manas brīvdienu aktivitātēs. Tā nu sanāca, ka pagājušo nedēļu jaunākā atvase atcerējās, ka sen taču nav vārguļojusi. Tad nu nolēma to steigšus labot. Un plānoto divu brīvdienu vietā, man sanāca veselas trīs. Ok, viena no tām ar pusslimu atvasi astē un tomēr, no rīta varēju pagulēt ilgāk. Tad nu smēlusies enerģiju brīvdienām, sestdien nodevos foršai pastaigai pie jūras, un svētdien ar lielu svinīgumu no bēniņaugšas nocēlu savu veco, uzticamo velo! Kam, man par milzīgu pārsteigumu, atklājās, ka kamēr ārā valdīja bargā ziema, mans velo uzticīgi bija glābis žurku no bada nāves un laipni izbarojis gumijas rokturus. Ķeskas vien palikušas. Nu nekas,par spīti to neesamībai es tomēr izmetu līkumu ar velo un sajutos gandrīz kā vecajos labajos laikos. Fiziskās aktivitātes ir forši!!!
Ak jā, kāpēc tik garš ievads... svaigs gaiss un fiziskas aktivitātes rosina domas par ēdienu un ir arī enerģija to visu gatavot. Un tāpēc teicu cienītajam - taisīsim liellopu. Tālāk attīstījās doma par melnajām plūmēm un citām izvirtībām. Enerģiju neprasa daudz, tik cik gaļu izklapēt ar āmurīti, bet kopumā, sagriezi, saliki katlā un aizmirsi. Rezultāts.... Nu, tieši tāds, kāds pārņem kad lasi vecu pavārgrāmatu saimnieču aprakstu. Vienā vārdā sakot - garšīgs.

Tātad, mums vajadzēs:
Liellopa mīkstumu
burkānu
sīpolu
ķiploku
žavētu krūtiņu vai speķi
melnās žāvētās plūmes
sāli
piparus
citronpiparus
laurlapu
sadais krējums

Bez pēdējā var iztikt, saldais krējums kalpoja tikai kā mērces papildinātājs un bez tā arī var iztikt.

Daudzumi - skatoties cik daudz ir ēdāju. Man bija ap 1 kilo gaļas, 1 paliels sīpols, 1 paliels burkāns, 2 ķiploku daivas, 300gr. melnās plūmes un kādas 4 šķeles žāvētās krūtiņas.

Viss sākas ar gaļas sagriešanu šķēlēs - apmēran 1 pirksta platumā vai plānākas un izklapēšana ar gaļas āmurīti. Pēc tam no abām pusēm apkaisiet ar pipariem, gan melnajiem gan citronpipariem un sāli arī nevajag aizmirst.


Kad tas izdarīts, atliekam gaļu malā un nomizojam burkānu ar sīpolu un ķiploku. Burkānu sarīvējam, sīpolu un ķiploku sagriežam. Liekam bļodā. Pēc tam pievienojam sagrieztas melnās plūmes un visu samaisām.



Sagriežam žāvēto gaļu un beram kaltā, kurā sautēsim gaļu. Apcepam kādas 5 minūtes un tad kārtojam virsū gaļu, tad uzberam plūmju - burkansīpolķiplok maisījumu, tad atkal kārtīgi sakārtojam virsū gaļas šķēles un tā pamīšus līdz abi beigušies. Beigās vēl nedaudz pārkaisa ar sāli, pielej apmēram 1 glāzi ūdens un viss. Vāls virsū un lai sautējas līdz gaļa mīksta. Ja sautēšanas laikā liekas, ka par maz šķidrums, tad var pieliet nedaudz ūdens. Bet kopumā uz lēnas uguns man šī gaļa sautējās kādu pusotru stundu.







Kad gaļa mīksta, tad es mērcei pievienoju nedaudz saldo krējumu. Var arī aizstāt ar skābo, bet var iztikt arī bez saldā krējuma. Tas nav obligāts nosacījums. Praktiski tas arī viss. Servē galdā un ēd nost.


Cienītais teica, ka esot dievīgi. Nezinu par to dievīgumu, bet garšot man arī pašai garšoja. Šī ir tā reize, kad piedevas var likt mazāk, bet gaļu pavairāk.

Lai labi garšo!!!

2 komentāri:

  1. Pasakaina recepte! Virs apsolījās mūžīgu miilu, ja es šādu šmori ik pa laikam atkārtošu ! Liels paldies!! Man gan bija leenvares katls, jo biez dibena katla man mājaas nav. Bet leenvares katls arii perfekti der!

    AtbildētDzēst
  2. Pasakaina recepte! Virs apsolījās mūžīgu miilu, ja es šādu šmori ik pa laikam atkārtošu ! Liels paldies!! Man gan bija leenvares katls, jo biez dibena katla man mājaas nav. Bet leenvares katls arii perfekti der!

    AtbildētDzēst