svētdiena, 2015. gada 11. janvāris

Sildošais vistas buljons ar grauzdiņiem

Labs vakars jūsmājās!
Nu ko, laiciņš aiz loga kā radīts laiskām pastaigām atklātā laukā?! Joks.
Vienu gan es zinu droši, ka ja kādu brīdi atpakaļ mocījos ar domu - ko lai velk mugurā, tad tagad no rītiem, nē... pareizāk, jau kopš iepriekšējās dienas vakara, es izmisīgi domāju - ko vilkt kājās! Zābakus, gumijniekus, slidas vai pleznas?? Jāsaka, ka problēma visnotaļ liela un tas, ka no rīta priecājies par siltajiem ērtajiem zābakiem, nebūt nenozīmē, ka arī vakarā par tiem priecāsies un ar izteiktu skaudību skatīsies uz tiem, kam gumijas zābaki kājās. Mhm... es jau tagad mēģinu saprast, kas rīt uz ielām darīsies un cik čakli/slinki būs bijuši sētnieki. Ej nu zīlē kafijas biezumos.
Taču, kamēr es te nodarbojos ar zīlēšanu - paralēli sapratu, ka gribas kādu siltu, gardu zupu. Tad nu vienu dienu klaiņojot pa interneta dzīlēm es uzdūros uz kārdinošas zupas receptes - buljons, grauzdiņi un ķiploki. Es gan šo recepti nedaudz pamainīju pievienojot klāt papriku un puravu.
Jāsaka, ka sanāca spēcinoša, sildoša zupa - kā radīta kad aiz logiem debesis ar zemi iet kopā.

Tātad, mums vajadzēs:
vistas kaulu buljonam
2paprikas
1 puravs
1 burkāns
1 galviņa ķiploku
baltmaize
zaļumu sviests
nedaudz siera
1 ēd.k. čili mērces
sāls
pipari
2 ēd.k. sviests
garšvielas(kalēti zaļumi, smaržīgie pipari, lauru lapas)

Pagatavošana ir tieši tik vienkārša, cik var iedomāties. vistas kaulu, var izmantot ragū vai vistu muguriņas, liek katlā un liek vārīties. Kad parādās putas, tās rūpīgi noputo un pievieno kaltētos zaļumus, sāli, lauru lapas un smaržīgos piparus. Un ļauj uz lēnas uguns vārīties.

Kamēr vārās buljons, lēnu garu un bez steigas sagriežam papriku, puravu, sarīvējam burkānu un šķēlītēs sagriežam ķiploku. To visu tad liekam pannā, kur izkausēts apmēram 2 ēdamkarotes sviesta un uz lēnas uguns sautējam līdz paprika ir mīksta.






ķeramies pie grauzdiņu gatavošanas. Man jau no vakardienas bija saglabājies zaļumu sviests (sviests, dilles, ķiploks un sāls), sasmērējam ar to baltmaizes šķēles un sagriežam palielos gabalos. Liek uz pannas cepeškrāsnī grauzdēties.


Kad buljons gatavs, apmēram pēc 45min vārīšanās. Izķeksējam ārā kaulus un beram iekšā sasautētos dārzeņus. Pievieno čili mērce un notestē pēc garšas, vai ir ok. Tad pagaidām līdz buljons uzmet burbuli un griežam uguni nost.


Tagad atliek servēšanas darbi. Uzkarsējam cepeškrāsni un bļodiņā salejam zupu. Liekam iekšā grauzdiņus - cik nu katrs vēlas, un pārkaisam ar sarīvētu vai gabaliņos sagrieztu sieru. Uz kādām 10min. ieliekam cepeškrāsnī, lai siers izkūst un tad ķeramies pie ēšanas.




Lūk, tieši tik vienkārši un garšīgi. Un tagad var kaut trīs vētras man aiz loga plosīties, man ir silti un labi.

Lai labi garšo!

1 komentārs:

  1. Vakar iemēģināju šo recepti un sanāca dievīga zupiņa! Tikai es grauzdiņus gatavoju no Vizbulītes, jo baltmaize nav cieņā manā ģimenē. Vienīgi īsti nesapratu, kāpēc zupiņa, salieta bļodiņas, jāliek cepeškrāsnī (es iztiku bez šī etapa - tāpat bija ļoti garšīgi).

    AtbildētDzēst