svētdiena, 2015. gada 4. janvāris

Pēcsvētku ķirbja biezzupa

Sirsnīgs sveiciens Jaunajā gadā!
Nu ko, gribētos jau kaut ko apņemties jaunajā gadā, bet laikam tomēr iztikšu bez. Lai viss paliek kā ir un miers mājās, kas arī nav mazsvarīgi.
Gada izskaņa mūsmājās bija "jautra", un šoreiz par jautrību gādāja jaunāka atvase. Ikurāt izdomājot, ka priekš kam galva, ja ir smukas kājas?! Tā nu pirmajā ziemas prieku dienā nokļuvām jau piemirstajā bērnu slimnīcā ar jauku kaiti, kā smadzeņu satricinājums. Un šoreiz pēc apskates nevis palaida uz mājām, bet gan ielika izolatorā uz nakti, novērošanai. Te nu sākās jautrība, jo mammītei, kas nakti pavadīs kopā ar bērnu, pienākas tikai krēsls. Burvīgi ne? Un atvase sava mazā auguma dēļ iebāzta redeļu gultiņā, kur izzūd pēdējās cerības ieritināties kājgalī. Piecos naktī es biju gatava zvanīt cienītajam un teikt lai mani savāc. Tāds besis, nogurums un bezspēcība un tas krēsls ne mirkli nepaliek ērtāks. Tā nu beigās iekaroties redelēs es tomēr pasnaudu par ko manas smadzenes pēcāk gribēja uzsprāgt. Bet ko nu par slikto. Beigās jau tikām mājās un es nākošo dienu vienkārši nogulēju gultā.
Līdz ar to, mums jaungada sagaidīšana bija jāievēro pēc iespējas mierīgāka, kas mums arī lieliski izdevās. Un kad visi svētki galā pamazām jāatgriežas ikdienas ritmā. Arī pēc visām šīm svētku izēšanām, secināju, ka gribu zupu. Atvēru ledusskapi un novaidējos - visa kā tik daudz un tajā pašā laikā nekā sakarīga. Pētot tuvāk ledusskapja saturu uzdūros ķirbim. Pie dārzeņu plaukta atradu papriku un dažus kartupeļus. Te arī kāds žāvēts gaļas klancīts mētājās, ķiploks man vienmēr ir mājās. Tā, kas no treknuma - saldais krējums ir, sviests nedaudz arī. Ai, lai iet viss vienā biezzupā un gan jau būs labi. Tā nu tapa bezgala vienkārša, bet ārkārtīgi garda biezzupa, ko mana slimā jaunākā atvase ēda pa divi lāgi. Skatos, ka drīz būšu iedraudzējusies ar ķirbi.

Tātad, mums vajadzēs:
ķirbis
kartupeļi
paprika
saldais krējums
ķiploks
sviests
olīveļļa
žēvēta gaļa
kaltēti zaļumi
smaržīgie pipari
rozmarīns
sāls
baltmaize grauzdiņiem

Ar daudzumiem - cik nu katrs uzskata par vajadzīgu. Man bija gabals ķirbja, daži kartupeļi, paprika. Žāvēta gaļa - nogriezu kādas 6 šķēles, baltmaize grauzdiņiem. 1 mazais iepakojums saldā krējuma un 2 ēdamkarotes sviesta. Nu tā kaut kā. No visa pa bišķiņam. Ā, tā kā mums te daži šķauda un klepo, pieliku pavairāk ķiploku.

Ķirbi sagriež gabaliņos, klāt gabaliņos sagrieztu papriku un ķiploku. Es liku kādas 6 daiviņas, lai tie mājas baciļi nelīp klāt.

No garšvielām izmantoju 4 smaržīgos piparus un kādu pus tējkaroti rozmarīna. To visu sasmalcināju, pievienoju maltu muskatriestu - šķipsnu, kaltētus zaļumu un nedaudz olīveļļas. To visu pārkaisa pāri sagrieztajiem dārzeņiem, samaisa un liek cepties kādos 200grādos 20min.




Kamēr cepas ķirbis. Nomizo un gabaliņos sagriež kartupeļus. Pārlej ar ūdeni, pieber sāli un liek vārīties. Ko līdz sāk vārīties nosmeļ parādījušās putas. Kad noputots, pievienojam sviestu un saldo krējumu un vāram mīkstus.




Kad kartupeļi mīksti, pievieno izceptos dārzeņus un vēl pavāra kādu brītiņu uz mazas uguns. Tikmēr smalki sagriež žāvēto gaļu un viegli uz pannas apcep.


Nu atliek vien blendēšanas darbi. ņemam katlu, liekam blenderi un sablendējam viendabīgā masā. Pēc tam pievieno žāvēto apcepto gaļu, samaisa un pasniedz galdā. Servējot ar baltmaizes grauzdiņiem. 





Lūk, pagalam vienkārši, bet bezgala garšīgi. Cik esmu taisījusi ķirbju krēmzupas, esmu secinājusi, ka krāsnī ar garšvielām cepts ķirbis zupai dod to foršo garšu, kādu sagaidu no ķirbju krēmzupas. Silti iesaku, ķirbi nevārīt. Kartupeļi ir tikai masai, kad ķirbis nav gana daudz vai arī pats ķirbis kā tāds ne īpaši garšo. Viss pārējais kas tiek pievienots - brīva griba un fantāzija. Ceru, ka ar ķirbja zupām nu būs gana, un izdosies atrast to īpašo - garšīgo ķirbja zupu. Es tādu esmu atradusi un tagad ķirbja zupas vairs nebaidos taisīt.

Lai labi garšo!

4 komentāri:

  1. Zitiņa, paldies par brīnišķīgo ķirbju zupu. Teikšu kā i- mazais puika pat izlaizīja katlu, lai gan, ieraugot mani uzšķēržam ķirbi, kategoriski paziņoja- ēdīšu vakardienas saļanku. Kad zupa bija gatava, teicu, lai iebrauc ar karoti katlā un noņem kosti.
    Vienvārdsakot- baudījums :)

    AtbildētDzēst
  2. Paldies par brīnišķīgo recepti. Krēmzupa sanāca patiesi garda:)

    AtbildētDzēst
  3. Es te nejauši ieklīdu...un paliku. Tagad domāju kur ņemt ķirbi...Lielisks blogs. Paldies!

    AtbildētDzēst
  4. Sirsnīgs paldies par gardo recepti!

    Guna

    AtbildētDzēst