svētdiena, 2014. gada 21. decembris

Šokolādes - ķiršu torte

Labs vakars pirmssvētku trakajā skrējienā!
Nu ko, priekšā viens brīvdienu/svētku maratons un lai arī izklausās gaužām pievilcīgi - 5 brīvas dienas, patiesībā tas nozīmēs tikai vienu - 5.janvārī atģidīšu, ka bija brīvdienas. Bet kur palika.... nav ne mazākās nojausmas!! Mhm, tā tas arī būs un ir naivi cerēt, ka šajā laikā sanāks tā laiski atpūsties. Tā tas nebūs. Mana pieredze saka, ka abzolūti nav ko gaidīt atpūtu šajā laikā.
Un lai būtu pagalam jautri, arī pirms šīm brīvdienām, mūsmājās ir svētku pilnas dienas. Te cienītajam jubilejums, te vidējai atvasei. Un ja uz cienīto jubileju es vēl tā ... izšļūcu ar grieķu salātiem un pildītu vistas fileju sveču gaismā, tad pie atvases jubilejas es apzinīgi cepu kūku līdz divpadsmitiem naktī. Āmen!
Nu labi, patiesībā es tikai ap deviņiem vakarā sāku to darināt augšā un saprotams, ka ne jau šādu tādu kūķeli es te cepšu. Pasūtījums bija gana nopietns - šokolādes torte. Ne kūka, kūciņa, kēkss. Bet torte.
Nē, nu... ko tad es, vakarā pēc darba, kāpēc nepaplosīties pa virtuvi un neuzcept torti!
Bet ziniet, bija tā vērts. Lai arī pašā viesību dienā es nemaz to tā neizgaršoju, bet viesi teicās, nāvīg laba esot. Visi mājās aizbrauca dzīvi, tātad- nemaz tik nāvīga nav. Taču šodien es apēdu pa divi lāgi un secināju, ka ir ok. Cepšu vēl. Un ja es virtuvē būtu darbojusies nedaudz organizētāk, tad arī receptes izklāsts būtu daudz labāks. Taču piedodiet man, cepu un līdz galam nebiju pārliecināta, ko es gribu panākt. Manā vietā darbojās čujs, ņuhs un poņa, tāpēc bildēs varbūt mazliet kas iztrūks, bet cītīgi lasiet recepti!!!

Tātad, mums vajadzēs:
biskvītam
8 olas
8 ēd.k. cukura
8 ēd.k. miltu
3ēd.k. kakao
200 gr. tumšās šokolādes
1 paciņa cepamā pulvera

krēmam
4 olas
300ml piena
300gr. sviesta
1 paciņa vaniļas cukura vai vaniļas esences(dažas piles)
1 glāze cukura
4 ēd.k. miltu
200gr šokolādes
2ēd.k. kakao

1paciņa saldētu ķiršu
1glāze cukura
40ml vodkas
2tēj.k kartupeļu cietes
100gr. sviesta

Jā, sastāvdaļu saraksts garš un trekns, bet nevajag uztraukties. Tā ir torte un to pēc tam var skaisti sagriezt plānos gabaliņos, kā reiz garšas nostiprināšanai pie karstas, aromātiskas kafijas. Un 26cm diametra forma man pietika 20 cilvēkiem un vēl pāri palika. Tad nu varat iedomāties kāda tā torte sanāk. Un dažs pat pamanījām apēst 2 gabaliņus vai pat trīs.

Tad nu sāk ar ķiršu sagatavošanu. Ogas aizies biskvītam, šķidrums(sīrups) kas paliks, ar to vēlāk mitrinās biskvītu.
Tad nu ber ķiršu katliņā, pievieno glāzi cukura un uzvāra. Tikko ķirši sāk vārīties, beram klāt kartupeļu cieti - tieši tā, beram pa taisno klāt nekur iepriekš nešķīdinot, galvenais ir intensīvi maisīt, lai nesarauj kunkuļos. Pēc tam ņem nost no uguns un ļauj nedaudz padzist, pievieno sviestu - maisa līdz izkūst un tad pievieno 40ml vodkas. Visu vēlreiz samaisa un liek malā atdzesēties.



Gatavo krēmu! Pamats kā vārītajam krēmam. Tikai pirms gatavo visu, ūdens peldē izkausē vismaz divas tāfelītes šokolādes un kad tā izkususi pievieno 2 ēdamkarotes kakao. Atliek malā, bet tuvu siltumam, lai nesacietē.
Tad nu ķeras pie tā krēma. Katliņā ielejam pienu un liekam karsēties. Tikmēr bļodā iesit četras olas, pievieno vaniļas cukuru vai dažas piles vaniļas esences ar kādu karoti cukura un visu kārtīgi sakuļ. Pēc tam pievieno 4 ēdamkarotes miltu un atkal visu kārtīgi sakuļ. Tikmēr jau ir uzkarsējies piens - līdz vārīšanās temperatūrai un to tad uzmanīgi, nepārtraukti maisot, lej iekšā olu-miltu masā. Kad pievienots, visu šo masu liek ūdens peldē karsēties, un maisa līdz masa sabiezē. Tad pievieno izkausēto šokolādi, kārtīgi samaisa un liek malā dzesēties. Sviestu, kas paredzēts krēmam, turam istabas temperatūrā.






Gatavojam biskvītu.
8 olu dzeltenumus atdalām no baltumiem. Dzeltenumiem pievieno tikpat daudz - 8 - ēdamkarotes cukura un visu sakuļ gaiši dzeltenā masā. Tad pievieno atdzesētos ķiršus, bez šķidruma. Pievieno gabaliņos salauztu vai sarīvētu šokolādi, kā arī kakao. Visu kārtīgi samaisa. Tad pievieno miltus un cepamo pulveri. Olas baltumus sakuļ stingrās putās un to uzmanīgi iecilā iekšā biskvīta masā. Lej formā un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200grādos kādas 30minūtes, vai arī līdz biskvīts gatavs - tas ir, iedurot kociņu to izvelkot paliek sauss.










Kamēr cepās biskvīts, vai jau ir izcepies, bet atdziest, turpinām krēma gatavošanu. Sviestas jau būs palicis mīkstāks, tāpēc beram klāt glāzi cukura un kārtīgi to saputojam. tad pievieno atdzisušo krēmu masu un visu samaisa viendabīgā masā. Krēms gatavs.



Nu vairs tikai kopā salikšanas un dekorēšanas vaina. Atdzisušo biskvītu es vienu malu pārsmērēju ar ķiršu sīrupu un pagaidīju līdz tas mazliet ievelkas biskvītā. Tad pārgriezu biskvītu uz pusēm un abas puses kārtīgi sasmērēju ar ķiršu sīrupu. Tad protams kārta krēmam un dekorēšanai. Dekorēju es tikai nākošajā dienā. Kūku liek ledusskapī kā minimums uz 5h. Viss... pēc tam ēd un priecājās.









Trekna, sātīga un garšīga - o jā, tas ir par šo kūku. Jāsaka, ka neskatoties uz cukura daudzumu, kūka nebija baisi salda, kā varētu likties. Tumšās šokolādes rūgtums to atsver, bet nu šī nav tā lieta, ko varētu ēst no rīta, pusdienās un vakariņās. Ne pa visam, ne viegla, gaisīga un vis.. vis... viss. O nē, šī torte Tevi noturēs pie zemes.

Lai labi garšo!!

1 komentārs:

  1. Labdien! Plānoju brīvdienās viesus cienāt ar šo torti :) tikai jautājums - ko dod vodkas pievienošana ķiršiem? Ja plānots, ka kūku ēdīs arī bērni, tad jau laikam labāk nelikt, ja?

    AtbildētDzēst