ceturtdiena, 2014. gada 25. decembris

Karstalus

Sirsnīgs sveiciens pirmajos Ziemassvētkos.
Šī ir tikai otrā svētku diena, bet man ir sajūta, ka jau nedēļu no vietas nododos svinībām. Man tas ir par daudz un ar vienu savu sirds pusi sāku ilgoties pēc ierastā dienas ritma. Cilvēkam nekad nav labi, ne?
Bet ko daudz gausties, svētki nāk un iet un drīz jau atkal ikdienas rutīnas skrējiens būs klāt kā likts.
Un kamēr svētki, jāklāj svētku galdi ar visām tām izrietošajām sekām. Šoreiz Ziemassvētku vakaru sagaidījām mājās kopā ar maniem vecākiem. Un cienītais jau laikus informēja, ka gribot zirņus, cepeti ar štovētiem kāpostiem un pīrāgus ar piparkūkām. Būs. Un pašai sev par brīnumu ārkārtīgi operatīvi to visu arī pagatavoju. Kamēr rūga iejauktā pīrāgu mīkla, tikmēr sacepu piparkūkas, zirņi un kāposti neprasīja daudz pūļu, līdz ar to, tie tur paralēli gatavojās. Tad bija kārta cepetim un visbeidzot atlika vien pīrāgus salikt krāsnī cepties, lai tikko no krāsns vilktus laukā, galdā celtu. Elementāri... vēl pašai pa vidu sapucēties, atvases izlamāt un pie vietas nolikt. Egli izrotāt un galdu saklāt. Ko tik viens sieviešcilvēks nevar izdarīt dažās stundās. Pilnīgi bail paliek, iedomājoties kādas lietas spētu paveikt, ja pie vadības stūres tiktu. Joks.
Tam visam pa vidu secināju, ka šogad absolūti nav iekāriena pēc karstvīna. Nē, kaut kā šis dzēriens ir nedaudz apnicis un gribas paplašināt savas dzērienu āres. Ko vēl tādu sildošu pagatavot? Un te man kaut kā absolūti nelika mierā doma par karstalu. Paskatījos receptes, bet ziniet - pārliecības par to, ka būs ok. nebija. Tad nu - čujs, ņuhs un poņa pie rokas un ar trīcošu sirdi darināju augšā. Bet sanāca tik labs, ka secināju - piedod karstvīn.... es Tevi piekrāpšu ar karstalu.
Šodien kā reiz bijām viesos, kur šo recepti atkārtoju. Jāsaka tā - ir kam garšo, ir kam negaršo. Tāds saldeni rūgts padzēriens.


Tātad, mums vajadzēs:

Portera alus
medus
citrons
kaneļa standziņa
krustnagliņas
smaržīgie pipari
garšvielas piparkūkām

Ar daudzumiem ir tā, ka uz 2 pintēm protera alus es izmantoju 3 ēdamkarotes medus, 1 citrona šķēlīti, šķipsnu garšvielas piparkūkām(var izmantot gatavās, var pats pagatavot), 4 krustnagliņas, 5 smaržīgie pipari un 1 kanēļa standziņa.

Alu lej katlā pievieno smaržīgos piparus, kanēļa standziņu un krustnagliņas un liek uz lēnas uguns sildīties.

Kad alus sāk silt, pievieno 3 ēdmakarotes medus un lēnām maisot karsē līdz tas ir izkusis. Vēlams pagaršot vai garša ir ok - saldums - pret alus rūgutumu. Karsē līdz alus u\ir uzkarsi +/- 40 grādu temperatūrā. Tad pievieno šķipsnu piparkūku garšvielu(nevajag daudz, tik cik aromātam) un 1 citrona šķēlīti, nedaudz paspiežot sulu laukā. Vēl pakarsē kādu minūti un viss. Slēdz uguni nost, vāks virsū un lai kādas dažas minūtes tas ievelkās. Pēc tam servē galdā.



Nu lūk, tik ļoti kārojās tas alus, ka aizmirsu nobildēt to glīšā glāzē. Cerams piedosiet. Taču kā ar jebkuru recepti - garšvielas var variēt pēc paša ieskatiem. Bet šī bija priekš mums tā ideālā garša, kad gribas ko siltu bet mazliet ar grādiem.

Priecīgus svētkus!

1 komentārs:

  1. Priecīgus svētkus :)
    šito padarīšanu provējām izgājušajā gadā, bet abi ar vīru tā arī nesapratām šo padzērienu:) izlēmām, ka parastā veidā tomēr labāks, lai gan, pamēģināšanas pēc, nenoliedzami, ir interesanti :)

    AtbildētDzēst