sestdiena, 2014. gada 22. novembris

Itāļu vakariņas

Labs vakars šajā brīvdienu darba dienā!
Man gan šodien bija brīvdiena, jo ar gudru ziņu šo dienu nostrādāju 17. novembrī, un ziniet... nav nekas labāks par apziņu, ka no rīta nekur nav jāceļas, kad pārējā māja pošas darba dienas gaitās. Juhūu... rīts un dienas pirmā puse pieder tikai man. Un ne velti, tas viss vainagojās ar lielu katlu ar soļanku un lielu bļodu ar pīrāgiem.
Taču vakar... vakar pa ilgiem laikiem pie mums bija viesi. Āgenskalna iemītnieki. Tad nu visu dienu nodarbināju sevi ar domu - ko gatavot vakariņās. Mājās bija vistu šķiņķīši, nedaudz olīvas, saulē kaltēti tomāti un paprika. Apdomāju šo kombināciju, visu papildinot ar ķiploku, saldo krējumu un.. un lai tā latviskāk - ar marinētu gurķi. Beigās sanāca ļoti labs paēdiens, tiesa pirms pasniegšanas vēl apdomājos, vai makaronus likt klāt virumam vai tomēr atsevišķi servēt. Beigās tomēr lēmu par labu atsevišķai servēšanai. Viesi ēda, nesmādēja arī papildporcijas. Mājiniekiem arī garšoja. Tik kā to visu vēl nodēvēt... nekas cits nenāca prātā kā Itālijas vārds. Tad lai nu iet...
Un jā... šis virums gatavojas samērā ātri..., ja vistu šķiņķīšu vietā  izmanto vistas fileju, tad pavisam ātri gatavojās.

Tātad, mums vajadzēs:
Vistu
olīvas
papriku
marinētus gurķus
saulē kaltētus tomātus
žāvētu krūtiņu
ķiploks
saldais krējums
kaltēti zaļumi
karijs
pipari
sāls

Kā jau pēdējā laikā ierasts - daudzumu pēc katra paša ieskatiem. Mēs bijām 7 ēdāji, tad es atkauloju apmēram 10 vistu šķiņķīšus, un uz to daudzumu es pievienoju klāt, 1 papriku, 3 ķiploku daivas, sauju melnās olīvas, kādus 3 marinētus gurķus un divas saujas sakapātus saulē kaltētus tomātus. No garšvielām, sāls, nedaudz karijs un kaltētie zaļumi. ā... un nedaudz žāvētas krūtiņas, teiksim - 4-5 šķēles.

Tad nu vistu(šķiņķīšus vai fileju) sagriež gabaliņos.Griež ne pārāk mazos gabaliņos. Tāpat smalki sagriež žāvēto krūtiņu, kuru pēc tam liek kaltā apcepties - kamēr sāk izdalīties taukums. Tad pievieno klāt vistu, pārkaisa ar sāli un liek sautēties.





Kamēr vistas cepās, šķēlēs sagriežam ķiplokus, sakapājam saulē sagrieztus tomātus un olīves. To beram klāt katlā.

Pēc tam pievienojam sagrieztu papriku un marinētos gurķus. Beram klāt katlā un visu sautējam, līdz gaļa ir mīksta.



Kad vista tuvojas gatavības pakāpei, pievieno saldo krējumu un kaltētos zaļumus, kā arī pavisam nedaudz karija. Samaisa un karsē vismaz minūtes 10, lai saldais krējums nedaudz sabiezē. Pagaršo vai pēc garšas ir ok. un viss... servē galdā.



Lūk, samērā īsā laikā gardas vakariņas garantētas. Dārzeņu daudzumu var variēt pēc sirds patikas, jo kombinācija olīves+saulē kaltēti tomāti + ķiploks ir ideāla. Pārējie tik pēc noskaņojuma un principa - ko vajag izlietot.

Lai labi garšo!

1 komentārs: