svētdiena, 2014. gada 19. oktobris

Ž(Š)arlote

Šodien, kā jau svētdienās pieklājās. Ja jau reiz esmu aiztenterējusi līdz virtuvei, jāpagatavo arī kas garšīgs. Vīrs kā reiz atveda ābolus. Tātad - kaut kas no āboliem. Tikai ko? Te nu apdomājos, apdomājos un secināju, ka varētu pamēģināt tādu lietu kā šarlote. Pie tam, vēl nesen Facebook'ā klīda visnotaļ asprātīga video recepte, kas palikusi atmiņā. Nevis ar recepti, bet ar savu savdabīgo izpildījumu. Tad nu... domāts darīts, ies, ka nu papētīt to recept iekš to internāta... Bet te es sastapos ar absolūtu neizpratni. Visu laiku man likās, ka šī kūka ir nedaudz sarežģītāka par vienkārši biskvītmīklā izceptiem āboliem. Nu nē... tā nav šarlote. Vismaz manā prātā tā nav. Nu ko, čujs ņuhs un poņa nekur pa šo laiku nav pazuduši, taisīs pēc sava prāta. Tik nosaukumā nelikšu vis šarlote, bet vienkārši žarlote. Nu... Zitinja... + Šarlote = Žarlote.
recepte vienkārša, neprasa daudz laika un sanāk laba. domājams, ka katrs var šo recepti piekoriģēt pēc sava prāta un saprašanas.

Tātad, mums vajadzēs:
2 olas
170gr sviesta
6 ēd.k. cukura
2 ēd.k. krējuma
1 glāze jeb 8 ēd.k. miltu
1tēj.k. cepamā pulvera
āboli
kanēlis
sāls
vaniļas esence

Sviestu istabas temperatūrā sagriež gabaliņos, klāt pievieno 2 olu dzeltenumus, 2 ēdamkarotes skābā krējuma, 4 ēdamkarotes cukura, 1 tējkaroti cepamā pulvera, vaniļas esenci un 1 glāzi jeb 8 ēdamkarotes miltu.



To visu samīca viendabīgā masā. Tas nekas, ka liekas, ka mīkla ir maķenīt ķepīga. Var nedaudz pakaisīt miltus, lai vieglāk samīcīt, bet ne baigi daudz. tiklīdz mīkla samīcīta viendabīgā masā, lai arī ķepīga, ieliekam to ledusskapī.

Kamēr mīkla ledusskapī, tikmēr nomizojam un gabaliņos sagriežam ābolus. Pievieno 2 ēdamkarotes cukura un nedaudz kanēli. Visu samaisa. Atdalītos olu baltumus ar šķipsnu sāli  saputo stingrās putās.

Mīklu klāj cepamformā. Man bija 26cm diametra cepmaforma. Mīklu klāj tā, lai veidotos augstas maliņas. Pēc tam liek ābolus, olu baltumu(to var kopā samaisīt arī bļodā, ne tā kā es... no otra gala) un liek virsū mīklai.



Liek cepties 200 grādos 45minūtes. gatavu, atdzesētu pārkaisa ar pūdercukuru. Viss. Var servēt galdā.

Lūk, tas arī viss!
Lai labi garšo!

1 komentārs: