sestdiena, 2014. gada 15. marts

Kartupeļu un svaigā siera sacepums

Laba diena!
Nāku nu es lielīties un brīdināt vienlaicīgi. Nebija noslēpums, ka es pagājušā gada rudenī uzsāku skarbo B kategorijas ieguves ceļu. Negribēju, bet... bet vajadzēja. Tad nu tagad gribu brīdināt, ka uz ceļiem uzmanīties. Un tā kā man ir vāja nervu sistēma, tāpēc mīļie, ar iecietību.... ar maigu iecietību uz Latvijas ceļiem. Un ja gribas lamāties svešvalodā, nelamājaties. Nē, nu svešvalodas atsvaidzināšanai kāpēc nē, tikai neadresējiet to manā virzienā. Instruktors mani personīgi aizveda līdz CSDD kārtot braukšanas eksāmenu, tā jau es nezinu kad to vispār izdarītu. Jo kā nepārliecināta būtne, es to visu laiku atliku un atliku un atliku. Mhm, tā bija gan, jā.
Labi, ko nu par to. Draugi par mani priecājas, es arī un šīs dažas dienas, kopš mans maks ir palicis par vienu plastikāta kartīti biezāks, es neesmu ar auto uz ceļa rādījusies. Guliet mierīgi!
Sakarā ar jaunā statusa iegūšanu visi metās pētīt kāds man tas kartītes pēdējais cipariņš. Tak tautā saka - jāliek!! Kas jāliek? Polšs? Ha... tas cipariņš 3, kas beigās... tas nozīmē, ka man būs normāls trīsdiennieks. Un gribat ticat, gribat neticat.... bet man pat sanāk vairāk kā 3 dienas no vietas svinēt.
Trešdien pie Ingas, ceturtdien atbrauca Milēdija(svēta lieta - divi šampji un portvīns), vakar Inga un Milēdija un šodien mūsmājās 17sieri un pica ar māsu un Āgenskalna iemītnieku.
Bet... viss, pietiks par to visu. Vakar, kad piebrauca pilna māja, domāju ko gatavot vakariņās. Varētu pa vienkāršo, sacept kādas cepamdesiņas. Bet ko klāt? Kartupeļus. Kādus? Hmm... un te nāk talkā čujs, ņuhs un poņa. Cepšu sacepumu. Pagalam vienkāršu. Kartupeļi, sīpoli, piens, siers un viss?! Jā. Ideāla kombinācija, nav sarežģīti un visiem garšo.

Tātad, mums vajadzēs:
kartupeļus
sieru
svaigo sieru
sviestu
sīpolus
pienu
sāli
garšvielas kartupeļiem

Bildējoties sviests noslēpies ledusskapī. Mhm... skleroze. Bet var arī iztikt bez sviesta. To var aizstāt ar pilīti eļļas.
Ar daudzumiem... pēc katra individuālā ieskata.
Kartupeļus nomizo, nomazgā un sagriež šķēlītēs. Tāpat šķēlītēs sagriež sīpolu un sajauc kopā ar kartupeļu šķēlītēm.


Tālāk ņemam kaltiņu, lejam pienu, pievienojam nedaudz sviesta, ja ir un liekam karsēties. Cik daudz piena? Man apmēram uz 30 nelieliem kartupeļiem bija 300-350ml piena. Jāņem vērā, ka piens karsējoties cepeškrāsnī ies pāri malām, tāpēc nevajag liet baigi daudz. Tā, lai būtu līdz ar kartupeļiem.
Uzkarsējam pienu ar sviestu, liekam klāt svaigo sieru. Man bija Rasas parastais krēmsiers. Bet var izmantot jebkuru citu sev iemīļotu sieru.

Pienu karsējam līdz siers izkusis un tad pievienojam sāli(tik daudz, lai pietiek arī kartupeļiem) un garšvielas kartupeļiem. Kādu brīdi karsējam. Un neaizmirstam maisīt, lai piens nepiedeg.

Kad piena - siera mērce gatava. Atliekam malā. Cepamrtraukā sakārtojam kartupeļus ar sīpoliem un lejam pāri karsto piena - siera mērci. Pārklājam ar foliju un liekam iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī cepties. Cepu kādos 220grādos līdz kartupeļi mīksti. Šeit ilgum atkarīgs no tā, kādas šķirnes kartupeļi.


Kad kartupeļi mīksti. Sarīvējam sieru un bagātīgi kaisām pāri. Liekam atpakaļ cepeškrāsnī vēl uz kādām 15-20 minūtēm, lai izveidojas smuka siera cepure. Un viss. Pēc tam servē galdā.




Sātīgi un baigi labi. Var arī ēst ar svaigiem salātiem un vairāk neko nevajag.


Lai labi garšo!

3 komentāri:

  1. Izskatās garšīgi!!!

    AtbildētDzēst
  2. Šovakar uztaisīju šo kartupeļu sacepumu un izdevās varen garšīgi, visi ēda un slavēja! Milzīgs paldies par recepti! Noteikti gatavošu vēl un vēl! :)

    AtbildētDzēst
  3. Kuru izvēlēties, a vai b kategoriju? Laikam jau jāsāk ar standartiņu - b kategoriju :)

    AtbildētDzēst