trešdiena, 2014. gada 1. janvāris

Zitinjas Ziemassvētku šokolādes kūka

Šo kūku vajadzēja cept uz Ziemassvētkiem, taču diemžēl mana iedvesma tad vēl gulēja dziļā ziemas miegā. Es pat necerēju, ka tā uz jauno gadu atmodīsies, bet redz... brīnumi notiek un vecgada dienā mans čujs ņuhs un poņa izrāda manāmu interesi par kulināriju. Sak... es te pa Ziemassvētkiem tiku pie kaudzītes ar šokolādēm, vajag tak izlietot kūkā.
Pati par sevi šokolādes kūka nekas īpašs, īpašu to padara pievienotāss Ziemassvētku garšvielas, kuras, atzīšos, ne bez bažām pievienoju. Taču mana svētā trīsvienība čukstēja, ka jābūt afigenna labi. Ja godīgi... tā arī bija. Kūkai bija liela piekrišana gan pie lielajiem gan pie mazajiem. Tie, kas nevēlas cept piparkūkas, var cept šo te kūku, Ziemassvētku noskaņa gan ar smaržu un garšu garantēta. Pie tam tā kā šo es pati sagudroju un cepu pirmo reizi, tad nākošreiz uzlabošu ar kādu skābenu ievārījumu pa vidu un šokolādes glazūru. Vakar vienkārši rokas bija īsas priekš tā un arī es tiešām nezināju, kā tā kūka garšos.

Tātad, mums vajadzēs:
300gr šokolādes
200gr sviesta
5 olas
200gr cukura
200gr miltu
50ml ruma
žāvētas plūmes
2 tēj.k. cepamā pulvera
piparkūku garšvielas(papildus virces, koriandrs, smaržīgais pipars, krustnagliņas, melnie pipari)

Tātad, sākam ar to, ka ūdens peldē izkausējam sviestu un tad pievienojam šokolādi. Izkausējam viendabīgā masā. Pēc tam pielejam klāt rumu un pievienojam garšvielas. Es nopirku kaut kādas gatavās piparkūku garšvielas un baisi vīlos, papildus klāt piemalu šķipsnu virces, koriandra, melnos piparus, smaržīgs piparus un krustnagliņas. To ber iekšā siltajā šokolādes masā un atliek malā. Ja ir labas piparkūku garšvielas, tad kādas 2-3 tējkarotes var bērt droši klāt. Jebkurā gadījumā - garšvielas pēc pašu ieskatiem cik daudz, stipras utt.






Gatavo mīklu. Olu deltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumus sakuļ kopā arī 200gramus cukura. Tad pievieno šokolādes masu un iemaisa 200gramus miltu. Pēc tam pievieno 2 tējkarotes cepamā pulvera. Visu kārtīgi samaisa.





Plūmes aplej ar siltu ūdeni, ļai uzbriest. Tikmēr stingrās putās sakuļ olu baltumus un uzmanīgi iecilā mīklā. Pašās beigās nokāš plūmes kuras apvārta miltos un tad iemaisa mīklā.






Mīklu lej kūkas formā kurā izklāt cepamais papīrs un liek cepties 180-200grādos kādas 40-50minūtes, līdz iedurot koka kociņu tas paliek sauss. Atdzesē un var pasniegt galdā.




Diemžēl kad kūka tika pasniegta ēšanai, nepaspēju to nobildēt šķērsgriezumā, jo visi tai kāri uzmetās virsū. Kūka sanāca dievīga, ne pa sausu, ne pa slapju. Plūmes varēja būt nedaudz vairāk, jo man bija mazais iepakojums un cepoties kūka tā pacēlās, ka visas plūmes nogrima lejā. Var nelikt žāvētās plūmes bet pēc tam pārgriezt uz pusēm un iesmērēt kādu skābenu zapti un pārliet ar šokolādes glazūru. Tā kā man bija piena šokolāde, garša nebija tik šokolādīga, tādēļ labāk iesaku ņemt tumšo, lai vairāk izceltos šokolādes garša. Nevajag baidīties pielikt vairāk melnos piparus, kūka sanāk patīkami pikanta un pateicoties piparkūku garšvielām, ar bagātīgu garšas buķeti. Var plūmju vietā mēģināt likt ķiršus. Jebkurā gadījumā, iesaku vienreiz izcept, lai otrajā reizē jūs pilnīgi un galīgi atrast savu ideālo garšu!


Laimīgu Jauno gadu!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru