pirmdiena, 2013. gada 18. novembris

Ziedkāposta un puravu biezzupa

Labs vakars valsts svētkos!
Šodien ir man pirmā brīvdiena pēdējā mēneša laikā. Beidzot es varēju gulēt, kamēr iespīd saule... logā un mosties ar domu, ka šodien varu slinkot. Burvīga sajūta, tik tiešām. Žēl tikai, ka tāda diena ir tikai viena. Bet nu nedaudz jāpaciešas. Nākošnedēļ jau viss būs beidzies un turpmāk mani brīvdienu rīti, es ceru, būs laiskuma pilni.
Taču, lai arī brīvdienas ir laba lieta, tomēr tās uzliek arī šādus tādus pienākumus. Jātaisa saimei ēst. Un ja godīgi, tad man ir absolūti iztukšītis ideju ziņā, ko un kā gatavot. Mhm... varētu pārtikt no makaroniem ar cīsiņiem. Tiesa, saime par to nebūt nebūs stāvā sajūsmā. Tad nu ar cienīto sadalījām pienākumus. Viņš ar atvasēm uz krastmalu parādi vērot, es tikmēr uz veikalu pusdienas lūkot. Iebridu veikalā un ņēmu visu, kas likās - nu lai tak mājās stāv. Un tā, krāmējot groziņu aizvien smagāku un smagāku uzdūros puķkāpostiem. Lieliem, skaistiem un tad man radās doma. Zupa. Mūsmājās visa veida krēmzupas un biezzupas iet uz urrā, tad arī tagad nav daudz jādomā. Būs biezzupa. Bet lai garša nedaudz interesantāka un bagātīgāka, ņēmu talkā puravu un kārtīgu vistas buljonu.

Tātad, mums vajadzēs:
3 cāļu muguras(zupas izlase)
1 paliels puķkāposts
1 paliels puravs
2 ķiploku daivas
1 sīpols
200ml saldā krējuma
1 ēd.k. sviesta
kaltēti zaļumi
sāls
pipari
safrāns
sāls
cukurs

Visa padarīšana sākas ar buljona vārīšanu. Liekam vistas muguriņu zupas izlasi kaltā, pārlejam ar ūdeni un pievienojam sāli. Liekam vārīties līdz parādās putas. Kad sākas putas, visu kārtīgi noputojam.

Pēc tam pievienojam sagrieztu sīpolu, ķiploku un pieberam klāt garšvielas - piparu un kaltētu zaļumu izskatā. Un uz lēnas uguns ļaujam tam visam vārīties kādu stundu ne mazāk.

Tikmēr sīkākos reizinātājos sadala pašu puķkāpostu. Ripiņās sagriež puravu.

Kad vistas buljons kādu stundu vārījies, ķeksējam ārā vistas kaulus un beram iekšā puķkāpostu un vāram līdz tie ir mīksti. Savukārt pannā izkausējam vienu ēdamkaroti sviesta un viegli apcepam sagrieztos puravus. Kādas minūtes 5.


Kad puķkāposti mīksti, beram klāt apceptos puravus un pavāram kādas 5 minūtes. Tālāk seko blendēšanas darbi. Visu sablendējam viendabīgā masā. Liekam atpakaļ uz uguns pielejam klāt 200ml saldā krējuma un pieberam 1 tējkaroti, bez kaudzes, safrāna. Uzkarsējam, pagaršojam vai pēc garšas ir ok un servējam galdā. Klāt pasniedzot atkauloto izvārīto vistas gaļu un ja ir vēlme, var likt klāt arī baltmaizes grauzdiņus.







Mmm... garšoja ļoti labi!
Lai labi garšo!

2 komentāri:

  1. Kas tas par safrānu, kuru šauj klāt tējkarotēm? Safrāns manās domās ir tādi smalki matiņi (drīksnas), kurus mērcē pienā un iegūto novilkumu liek klāt smalkiem klinģeriem.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. tas ir lētais turku pulversafrāns. vismaz man tas tāds no Turcijas atgādāts. citā vārdā to nosaukt nevarēju, lai gan apzinos, ka no īsta safrāna tur tālu. Kurkuma tā arī nav, jo virsū bija rakstīts safrāns un arī tonis atšķirīgs no kurkumas.

      Dzēst