svētdiena, 2013. gada 13. oktobris

Apgāztā biezpienkūka

Laba diena!
Nu ko, Latvijā ir iestājies zelta rudens un mana pirmā darba nedēļa godam izturēta. Jā! Es atkal esmu iejūgusies darbu ļaužu gaitās, ceļos ar tumsiņu, mājās esmu ar tumsiņu un gatavošana sanāks vairs tikai pa brīvdienām. Un arī, nekādi smalkumi, tikai piezemētas maltītes tilpumā ne mazāk kā 5l katls. Jo darbdienas vakaros nebūs ne spēka, ne arī vēlmes baigi ko gatavot. Tad nu vismaz brīvdienās sagatavos lielos katlus, lai nākošās nedēļas pirmajā pusē ir ko ēst. Pie tam... ar nākošajām brīvdienām man sākas mācības, lai iegūtu B kategoriju. Jēzīt, kā negribās... bet nepieciešams darba vajadzībām. Un tā kā es vienmēr ar svētu sejas izteiksmi esmu klārējusi, ka ja vajadzēs darbam - autovādītāja tiesības iegūšu, tad nu tagad šī reize ir pienākusi un mani māc milzonīgs stress. Varat mani ar to apsveikt!
Vēl man te sanāca pabūt divās prezentācijās, kur vienīgais prieks bija klātienē satikt Armandu un Lindu. Bet kopumā lika aizdomāties par mūsu jaunajiem sabiedrisko attiecību speciālistiem utt. Mjā... ir par ko padomāt. Bet nu labi. Viss ir labs, kas labi beidzās.
Tad nu tā, par kūku. Ir jau visiem zināmas šīs te burvīgās apgāztās kūkas. Parasti cep ar āboliem, zemenēm vai citiem augļiem/ogām. Tā nu vienu vakaru, kamēr bērni pa treniņiem, nodevos virtuves kaislībām un ar kritisku aci nopētīju visu, kas ledusskapī prasītos pēc izlietošanas. Nekavējoties. Tā nu man bija ledusskapī aizķērusies biezpiena masa. Sākumā domāju, ko lai dara, moška vienkārši mest laukā. Taču sirdsazpiņa neļāva un nolēmu uztaisīt biezpienmaizi. Bet... nebija visas sastāvdaļas priekš smilšu mīklas. Pati biezpiena masa nebija tik daudz, lai taisītu vienkāršu sacepumu. Un te es nolēmu izmēģināt uzcept apgāzto biksvītkūku. Un rezultāts bija tik pārsteidzoši labs, ka vakar nolēmu atkārtot. Tikai pievienojot vēl ābolus. Cepšana varbūt aizņem vairāk laika, bet pati gatavošana ir elementārāka par elementāru. Galarezultātā iegūstam gardu, sulīgu biezpienkūku ar gaisīgu pamatni.

Tātad, mums vajadzēs:
biskvītam
3ēd.k. cukura
3ēd.k. miltus
3 olas

masai
3paciņas biezpiena
3 olas
1 ēd.k. kartupeļu cietes
200ml saldā krējuma
4 ēd.k. cukura
dažas piles vaniļas esences

ābolus
kanēli
nedaudz cukura

Gatavošana tiešām ir vienkārša. Sākumā nomizo un šķēlītēs sagriež ābolus. Pārkaisa ar nedaudz cukura un kanēļa. Samaisa un kārto cepamā formā, kas izklāta ar cepamo papīru.




Gatavo biezpiena masu. Biezpienu liek bļodā, pievieno cukuru, vaniļas esenci, saldo krējumu un visu samaisa. Tad pievieno 3 olas, samaisa kārtīgi un beigās pievieno 1 ēdamkaroti kartupeļu cietes. Masu lej pāri āboliem un liek 220grādos kādas 30 - 40minūtes cepties.








Kamēr cepās biezpiena masa, gatavo biskvīta mīklu. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumiem pievieno 3 ēdamkarotes cukura un sakuļ gaiši dzeltenā masā. Tad saputo olu baltumus, kurus iecilā dzeltenumu masā. Piesijā klāt 3 ēdamkarotes, bez kaudzes, miltu un visu uzmanīgi samaisa viendabīgā masā. Lej pāri izceptajai biezpiena masai un cep 200grādos 15-20minūtes, līdz biskvīts gatavs. Atdzesē, liek šķīvi virsū un gāž riņķī. Izdekorē, ja vēlas un servē galdā.

















Lūk, brokastīs aizgāja rūkdams. Ābolu vietā var izmantot jebkurus citus augļus vai ogas. Var arī cept bez tiem. Man bija 24cm kūkas forma un biskvīts jau cepšanas laikā centās izkāpt ārā. daudzumus var dorši regulēt pēc saviem ieskatiem.


Lai labi garšo!

1 komentārs:

  1. it looks very delicious but a little difficult for me to cook this, I will try :) thanks!

    AtbildētDzēst