otrdiena, 2013. gada 3. septembris

Sabanjons (dzabaļjoni, zabajone u.c.)

Laba diena!
Nu ko, skat septembris ir arī klāt un tagad tik sāksies vāveres ritenis, jo jāpaspēj gan atvases izvadāt pa bērnudārzu un dažādiem pulciņiem. Gan uz darba intervijām piestaigāt, mājassoli apdarīt un vēl skolnieciņu izkontrolēt. Kas notiks, ja es tomēr atsākšu pilntiesīgi strādāt, kāds ir arī mans mērķis, es nezinu.
Bet... kamēr es esmu uz vietas pie pilna saprāta, puslīdz brīvām rokām un vāveres riteņa nenogurdināta, varu atļauties kaut ko padarīt virtuvē.
Augusta mēnesis bija pagalam tukšs mēnesis. Receptes 2 un tās pašas tādas pusaizmirstas. Tad nu septembri cenšos iesākt ar ko... itālisku?
Tā nu ir sanācis, ka vakar tapināju augšā vienu kūku no kuras man pāri palika 5 olu dzeltenumi. Ko ar tiem iesākt? Tā kā zināju, ka kūkai vajadzēs recepti uzbridu tādam ļoti interesantam deserta nosaukumam - sabanjons, kas citur tulkots kā zabajone, dzabaļjoni utt. Latvieša mēlē runājot - klasisks itāļu deserts - gaisīgās olu putas. Vismaz tā es to nodēvētu. Gatavošana sākumā varētu likties sarežģīta, bet tā nepavisam nav. Vienīgais ko var salaist dēlī - neiegūt gaisīgo masu, bet garšu tas nepavisam nebojās, jo sastāvā olu dzeltenumi, cukurs un stiprināts vīns jeb portvīns.
Ar to vīnu tā interesanti, receptē bija norādīts, ka vajadzīgs Marsalas vīns (Itālijas stiprinātais vīns aļa portvīns). Tā kā man nebija ne nojausmas, kas ir Marsalas vīns, jo par to, ka tas ir portvīns apjausma nāca vēlāk, tad man radīja zināmas šaubas kur un kā to pagadāt. Bet, izrādās, ka Maximās pie alkahola stenda - Dažādi vīni - ir atrodami šie te vīni. I Porto portvīni, i citu valstu stiprinātie vīni. Ar vīru mājās notestējām un atzinām par labu esam. tagad tik atlika saņemties un pagatavot šo te desertu.

Tātad, mums vajadzēs:
5 olu dzeltenumus
3 ēd.k. cukura
50-60ml Marsalas vīna(var aizstāt arī ar liķieriem vai citu stiprināto vīnu)

Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Olu dzeltenumus karstumizturīgā traukā sāk kult, lēnām pa vienai karotei pievienojot cukuru. Saputo līdz masa kļūst gaiši dzeltena un apjomā vismaz divas reizes vairāk. Paralēli uzliekot karsēties ūdeni kur vēlāk likt karsēties olu masu.


Tad pievieno Marsalas vīnu un kārtīgi samaisa. Pēc tam karstā ūdens peldē liek karsēties un turpina kult apmēram 10 minūtes līdz masa sāk sabiezēt. Ja sākumā liekas, ka masa nesabiezēs, nevajag ķert stresu pirms laika. Tā sabiezēs, kad jau ar slapju pieri būsi nokūlies tās desmit minūtes. Jāpielūko lai masa arī nepiedeg un nesāk vārīties. Masai jābūt biezai, bet pēc konsistences gaisīgai.




Gatavo masu liek vai nu deserta trauciņos vai arī atstāj tajā pašā traukā, skatoties ko vēlāk grib iesākt un liek ledusskapī dzesēties. Vismaz uz stundām divām. Pēc tam servē galdā vai arī iestrādā citā krēmā. Es piemēram sajaucu ar sakultu saldo krējumu un izmantoju kūkai. Pati masa ir diezgan salda, tādēļ ideāli garšos ar skābākām ogām vai augļiem.
Nu lūk, tādā nepievilcīgi brūnā krāsā, kas ir iegūta no tumšā vīna, bet salda un gaisīga masa.



1 komentārs:

  1. Sakiet, kurā veikalā var nopirkt Marsalas vīnu?

    AtbildētDzēst