otrdiena, 2013. gada 3. septembris

Kūka "Pavlova"

Nu lūk, mans šīs nedēļas lepnums un prieks. Vakar bija svētki, gan pirmā skolas diena gan arī jaunākai atvasei godības un tieši viņai par godu tapa šī kūka. Mazajai balerīnai Pavlovas kūka svētkos.
Uz šo kūku aci jau biju uzlikusi sen, bet kaut kā vienmēr likās, ka tās pagatavošana ir grūts un piņķerīgs pasākums un tādēļ es to reizi no reizes atliku un atliku. Taču pienāca augusta beigas un es sapratu, nē... nu tak vajag pamēģināt. Jautājot Googles tantei pēc Pavlovas receptēm nākas sevi pārsteigt ar to, cik to ir daudz. Un lai pagalam saputrotu galvu iesācējam, tās arī ir atšķirīgas viena no otras. Un atšķirās tieši galvenās sastāvdaļas pagatavošanā - bezē pamatnē. Tādēļ vien jau var atmest ar roku šai kūkai. Kā lai cilvēks, vulgaris, saprot pēc kuras receptes vadīties. Jo galveno sastāvdaļu daudzumi - olu baltumi, kartupeļu ciete, vīna etiķa vai citrona sulas, pūdercukura daudzumi būtiski atšķiras. Arī cepšanas ilgums un temperatūra katrai kūkai savs. Pirmo reizi apjuku un secināju, ka nekas jau cits neatliek kā čujs, ņuhs un poņa. Neba nu pirmā reize un gan jau kaut kā tikšu galā. Pārlasot receptes secinu, ka palikšu pie daudzuma 5 olas. Tālāk pūdercukrus... hmmm, rēķinot vidējo aritmētisko 50grami uz 1 olu. Labi, riskēsim. Vīna etiķis un kukurūzas vai kartupeļu ciete... ko ar tiem. Un jau atkal dziļas pārdomas, ko darīt. un atkal čujs, ņuhs un poņa - ņemšu 1 ēdmakaroti kartupeļu cietes un 1 tējkaroti vīna etiķa. Un visbeidzot cepšana. Te nu gan ir jāpazīst sava cepeškrāsns. Man ir mazā, elektriskā tāpēc karstums ir diezgan liels. Tāpēc iesākumā kādas 10 minūtes cepu 150grādos, tad nākošo stundu 140grādos un vēl kādas 15 minūtes 130-120grādos. Vadoties pēc tā, lai apvalks būtu stingrs - kraukšķīgs, bet viducītis mīksts. Kā arī lai bezē nebūtu nocepies brūns. Pēc tam jau vieglākais posms - ļaut krāsnī atdzist. Tālāk jau viss vienkārši, parasti kūku papildina ar sakultu saldo krējumu un daudz daudz augļiem vai ogām.

Tātad, mums vajadzēs:
5 olu baltumus
250gr pūdercukura(apmēram 10ēd.k. pūdercukura)
1 ēd.k. kartupeļu cietes
1 tēk.k. vīna etiķis

Olu baltumus liek tīrā sausā traukā un sāk putot. Puto līdz parādās stingras putas. Pēc tam lēnām pa vienai karotei ber klāt pūdercukuru un puto līdz cukurus pilnībā izkusis, tad tik pievieno nākošo karoti cukura. Un kuļ līdz masa ir stingra, ka var tornīti taisīt.




Tad uzmanīgi iesijā karoti kartupeļu cietes, to iecilā un tad pievieno tējkaroti vīna etiķa.


Pēc tam masu izklāj uz cepamās formas, kas izklāta ar cepamo papīru. Var arī likt uz cepamās plāts un aplīti uzzīmēt uz cepamā papīra. Arī šeit katrs dara, kā uzskata par vajadzīgu. Masu ieklāj tā, ka maliņas ir nedaudz augstākas par viducīti. Tad liek iepriekš uzkarsētā krāsnī cepties. Sākumā pirmās 10 minūtes es cepu 150grādos, tad stundu 140grādos un visbeidzot vēl kādas 15 minūtes 130grādos un tad ļāvu bezē pamatnei atdzist turpat krāsnī. Un jā, atdziestot visrējā kārta var ieplaisāt... un tas pat ir ļoti labi, jo tad var redzēt vai viducis solās būt putna piena maigumā.



Tālāk jau seko vienkāršākā daļa. Sakuļ saldo krējumu stingrās putās. Es gan sajaucu ar savu sabanjoni un uzsmērēju virsū kūkai. Dekorēju ar dārza mellenēm un zemenēm. Viss. Servē galdā un slavē cik garda kūka sanākusi. Tik gaisīga, viegla ar patīkamu ogu svaigumu.







Vidējā atvase noēda divus gabaliņus un ja nebūtu viesu, kas tieši tikpat kāri pieteica savas tiesības uz otru gabaliņu, apēstu vēl. Saimniekiem, kā parasti, labi ja viens gabaliņš tika. Nākamreiz jācep pa kluso!


Lai labi garšo!

4 komentāri:

  1. Otru gabaliņu?
    Man kā viesim (pēdējam) tika viens gab, šīs fantastiskās kūkas.
    Kūka ierindojusies TOP 2!

    AtbildētDzēst
  2. Kūka tiešām ļoti garda! Uz trijiem ēdājiem puse kūkas pazuda 4 minūtes:)

    AtbildētDzēst
  3. Fantastiska recepte! Šis ir mūsu ģimenes TOP saldums... :) Paldies autorei!

    AtbildētDzēst
  4. Baigi labā! Paldies par recepti.

    AtbildētDzēst