otrdiena, 2013. gada 17. septembris

Dievīgā ķirbja krēmzupa

Labs vakars!
Nu ko, laikam ir sācies rudens, un kamēr es taisījos braukt peldēties, tikmēr jau sāka līt. Nu neko, paliku mājās un pabubināju pie sevis par savu tūļīgumu.
Tā kā ārā ir apmācies un lietains, tad ēdienkartē gribās ieviest kaut ko košu un saulainu. Pie tam, brīvdienās veikalā iepirkās kausētais Dzintara siers ar papriku un čili. Uzreiz pie sevis nodomāju, ka tas labi saderēs kopā ar ķirbja krēmzupu. Tad nu šodien tapināju augšā ķirbja krēmzupu ar kausēto sieru, maizes grauzdiņiem, grauzdētiem riekstiem un sēkliņu miksli un lai pilnībā nobeigtu kompozīciju, to visu vēl pārkaisīt ar kādu cieto sieru. Piemēram Džiugas sieru. Ideāla kombinācija, garša un izskats. Nav kauns šādu pasniegt kādam goda viesim vai arī tādu, kas par ķirbi rauc degunu. Garša ir ideāla.
Es laikam aizrāvos ar zupas slavināšanu, ja? Bet ko darīt, ja tā tik tiešām man ļoti, ļoti garšoja un ierindojās manā krēmzupu topa augšgalā?

Tātad, mums vajadzēs:
ķirbi
kartupeļus
burkānus
ķiplokus
kausēto sieru
baltmaizi vai sēklu maizi
sviestu
saldo krējumu
lazdu riekstus
salātu sēkliņu miksli
aso piparu
olīveļļu
sāli
cukuru
kanēli
timiānu
kaltēti zaļumi(dilles+pētersīļi)
rīvētu sieru

Lai arī saraksts ir garš, tomēr daudzas sastāvdaļas ir vajadzīgas pagalam nedaudz vai tās var viegli aizstāt ar citām. Ar daudzumiem ir tā, ka galvenās sastāvdaļas ir kartupeļi, ķirbis(man bija riekstu ķirbis), burkāni. Tad nu man bija kādi 7-8 kartupeļi, puse maza ķirbja un 2 burkāni. 1 paciņa Dzintars kausētā siera ar papriku un čili. Viss pārējais pēc ieskatiem. Apmēram 2 ēdamkarotes sviesta, 250ml saldā krējuma, šķipsna timiāna, šķipsna kanēļa, šķipsna kaltētu zaļumu, sauja lazdu riekstu, 2 saujas sēkliņu mikslis, ēdmakarote olīveļļas, pāris šķēles sēklu maizes un nedaudz rīvētā Džiugas siera, kuru var aizstāt ar jebkuru citu cieto sieru. 2 ķiploku daiviņas un šķipsna sakapāta asā pipara. Tas arī viss.

Sākumā nomizo un gabaliņos sagriež ķirbi un burkānus.

Ber bļodā un pievieno 1 ēdamkaroti olīveļļas un nedaudz sāli. Tad pievieno sakapātu ķiploku un aso piparu(daudzums atkarīgs no paša vēlmēm un ieskatiem), šķipsnu malta kanēļa, šķipsnu timiāna un kaltētos zaļumus. Visu samaisa un liek uz cepampannas un cep 220grādos kādas 30 minūtes.



Kamēr cepās ķirbis ar burkāniem, nomizo un sagriež kartupeļus. Liek katlā, pielej ūdeni vismaz 3 pirkstu platumā virs kartupeļiem, pievieno sāli un kādas 2 ēdamkarotes sviesta, liek vārīties. Tiklīdz sāk vārīties, nogriež mazu liesmu un pievieno apmēram 200 - 250ml saldā krējuma un turpina uz lēnas uguns vārīt.


 Kamēr ķirbijs cepās un kartupeļi vārās, sasmalcinām lazdu riekstus un uz pannas kopā ar salātu sēkliņu miksli to visu apgrauzdējam.

Kad pēc 30minūtēm izņemam ķirbi, liekam klāt pie kartupeļiem un pavāram vēl kādas 5-7minūtes. Tad griežam uguni nost un ķeramies pie belnerēšanas darbiem. Sablendējam visu viendabīgā masā, liekam atpakaļ uz uguns un pievienojam kausēto sieru. Karsējot maisām līdz siers izkusis pagaršojam vai pēc garšas ir ok.




Pa starpu kamēr vārījās kartupeļi kopā ar ķirbi, tikmēr aši sagriežam un apgrauzdējam maizi. Tālāk jau seko tikai un vienīgi servēšanas darbi. Zupu skaisti ielejam bļodiņās vai kādā citā zupai piemērotā traukā, viducī uzmanīgi sakārtojam grauzdiņus, pārkaisām pāri grauzdētos riekstus ar sēklām un pašās beigās cēli uzkaisām rīvēto cieto sieru. Smalki es jums teikšu. Bet garša.... bet garša...mmmm....



Sildinoša un dzīvespriecīga zupa drēgnajiem rudens vakariem.

Labu apetīti!

3 komentāri:

  1. Garšīga. Ļoti. Vienīgi - vai nav traki trekna (sviests + saldais krējums + kausētais siers)?

    AtbildētDzēst
  2. Baigi daudz kartupeļu klāt. :) Man mājās ir tā - ja ķirbju zupai pielikšu kartupeļus, neviens neēdīs to. Ēdīs tikai tad, ja 70% no dārzeņiem būs ķirbis, 10-20% burkāni un tad varbūt vēl kaut kas nedaudz klāt...
    Bet bija interesanti palasīt tavu recepti. tos riekstiņus nākamajai zupai pielikšu klāt.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. :) katram savs. Man atkal nav baigie ķirbja ēdāji, līdz ar to lieku klāt gan kartupeļus gan citus dārzeņus. Taču katrs jau var variēt pēc savas sirds patikas, galvenais beigās pielikt tos riekstus un sieru :D nāvīgi garda kombinācija.

      Dzēst