ceturtdiena, 2013. gada 15. augusts

Siltie vistas salāti

Labs vakars!
Esmu nostrādājusies līka. Šodien vistiešākajā nozīmē gurķojos. Marinēju un taisīju Latgales salātus. Tagad mugura sāp.
Skat, jau augusta vidus un es tik beidzot esmu tikusi pie ēst gatavošanas. Tā nu bija sanācis, ka šis laiks bija diezgan intensīvi aizņemts. Augusta pirmās divas nedēļas manam cienītajam bija atvaļinājums un saprotams, ka tad jau jālaiž dzīvē. Šoreiz ļāvāmies Latvijas dzelzceļam mūs aizvizināt līdz Ludzai un tad no turienes sešās dienās izmetām līkumu - Ludza - Nirza - Lauderi - Vecslabada - Meikšāni - Ezernieki - Dagda - Krāslava - Auleja - Aglona - Siveriņi - Malta - Rāznas ezers - Rēzekne - ar riteņiem iekarojām dievnamu un zilo ezeru zemi Dienvidlatagli. No Rēzeknes atkal ļāvāmies Latvijas dzelzceļa burvībai un braucām mājās. Bija neaprakstāmi forši un no visas sirds iesaku šo maršrutu izbraukt kaut vai ar auto. Tiesa, ar velo braucot kaifs un ceļš ir pavisam savādāks. Jāsaka, ka šajās dienās pārtiku no "tušonkas" ar ķīmiskajiem roltoniem vai kartupeļu biezeņiem. Tad nu tagad esmu izslāpusi pēc kaut kā svaiga un viegla, bet tajā pašā laikā, sātīga. Un šie salāti tādi noteikti ir.
Es vienmēr esmu skeptiski lūkojusies uz siltajiem salātiem. Nez, kaut kā man nelikās, ka svaigie salāti ar siltu gaļu iet kopā. Bet... tā vienmēr ir, kamēr pats pagaršo un secini, ka līdz šim esošie aizspriedumi vairs nav aktuāli. Šo recepti man ierādīja mana laba draudzene Līga. Bija mums te nobriedis vīna vakars un vakariņās bija doma gatavot tomātu krēmzupu. Izrādījās, ka viņai nav blendera, piedāvāja uztaisīt šos salātus. Kāpēc ne? Nopirku palielāku kūkas gabalu, ja nu ar tiem salātiem nebūs gana pieēsts vēders. Beigās, mēs katra apēdām pa vienam gabaliņam, vairāk nebija rūmes.
Tad nu šodien nolēmu iepazīstināt savu saimi ar šo izcilo kulinārijas šedevru. Atvases ēda, nesmādēja, cienītais bija stāvā sajūsmā. Galvenais, ka gatavojas ātri un vienkārši. Pie tam, ar sastāvdaļām var variēt pēc sirds patikas - kas nu mājās ir.

Tātad, mums vajadzēs:
ledus salātus
burkānus
vistas fileju
indijas riekstus
sēkliņu izlase (salātu maisījums Mix)
tomāti
ķiploks
saldais krējums
saldskābā čili mērce
garšvielas vistai
medus
sāls
eļļa

Lai arī sastāvdaļas izskatās daudz, tomēr tās var variēt pēc sirds patikas. Riekstu un sēkliņu izvēlē var izvēlēties savus iecienītākos. Arī garšvielas vistai - kādas nu mājās ir.
Ar daudzumiem - cik daudz ēdāju. Man uz 5 ēdājiem bija 1 galviņa ledus salātu, 3 nelieli burkāni, 3 tomāti, 3 vistu filejas, 200ml sladais krējums, 1 tējkarote medus, 1 ēdamkarote saldskābās čili mērces, 1 ķiploku daiva, 2 saujas indijas riekstu, 3 saujas sēkliņu izlase, garšvielas pēc garšas.

Sākumā sagriež vistas fileju nelielos gabaliņos un nedaudz ietaukotā pannā apcep. Tad pārkaisa ar garšvielām, sāli, pievieno ķiploku un cep 10-15minūtes.


Kamēr cepās vista, noskalo un bļodā saplūkā salātus. Notīra un pierīvē burkānus. Samaisa. Var arī servēt uzreiz uz ēdāja šķīvja.

Kad vista apcepusies 10-15 minūtes, pievieno čili mērci, medu un saldo krējumu. Uz lēnas uguns ļauj karsēties vēl kādas 10 minūtes noteikti.


Kad vistai ir pievienots saldais krējums, tad uz citas pannas viegli apgrauzdē riekstus ar sēkliņām.
Kad vista un rieksti gatavi. Servē galdā. Sākumā šķīvī liek salātus ar burkāniem, tad piegriež klāt tomātu, pārlej ar vistu un saldā krējuma mērci un beigās skaisti pārkaisa ar riekstiem un sēkliņām.


Mmmm.... garšo baigi labi. Galvenais, ka paliek ļoti daudz vietas improvizācijai.

Lai jums labi garšo!

3 komentāri:

  1. Jau labu laiku sekoju un gatavoju Jūsu ieteiktās receptes, bet siltie salāti ir fantastiski gardi. Paldies Jums par gardajām idejām:)

    AtbildētDzēst
  2. Esmu sajūsmā par Jūsu atrasto blogu. Izklausās ka mūsu cienītie tādi līdzīgi.. :D. Pirmos riskēšu šos salātus šovakar vakariņām. :) Paldies.

    AtbildētDzēst
  3. Paldies, lasu Jūsu receptes nu jau visu vakaru, sākšu mēģināt, gribas izprovet daudz ko, paldies, lai Jums jaunas idejas rodas atkal.....

    AtbildētDzēst