ceturtdiena, 2013. gada 4. jūlijs

Sviesta pupiņas čili mērcē

Labs vakars!
Lūk, kas varbūt labāks par +32grādu siltumā ceptām kotletēm? M? Absolūti nekas. Domājat esmu aptrakusi? Ne vella? Vienkārši ir pienākusi tā diena, kad atkal jāgatvo ēst un kā par brīnumu, šoreiz man ir iedvesma. Līdz ar to, spītējot karstumam stāvēju pie plīts un taukiem šķīstot uz visām pusēm, ar maniakālu skatu acīs, cepu kotletes. O, es zināju, ka mājinieki to novērtēs un kā vēl novērtēs. Tāpēc cepu tādas brangas kotletes. Bet nu ko par kotletēm, galvenais iemesls kāpēc es vispār saņēmos kotletēm, bija sviesta pupiņas. Jā, jā... nevainīgās, maigi dzeltenās sviesta pupiņas pamudināja mani šādā karstumā atdoties elles mokām.
Ar sviesta pupiņām ir tā, ka vienkārši izvārītas sālsūdenī man absolūti neimponē. Brrr... noskurinos. Tāpēc es meklēju receptes kur šīs sviesta pupiņas nesāpīgāk izmantot. Viena, bet absolūti trekna recepte ir sviests+ saldais krējums+ ķiploks. Nāvīga kombinācija svara vērotājiem. Taču šoreiz tādu kombināciju pat es negribēju. Ni, ni...kaut ko vieglāku. Un te izdomāju, ka sviesta pupiņas sajaukšu ar zaļajām pākšu pupiņām pēc tam tās nedaudz apcepšu sviestā un pielikšu ķiploku klāt. tuč tuč aromātam. ā... un vēl medu saldumam. Bet pagaršojot kaut kas pietrūka. Protams, mana vecā galva šajā karstumā strādā palēlinātā režīmā. Čili mērci aizmirsu pielikt bildēšanai, bet attēlā redzamās sezama sēkliņas aizmirsu pielikt klāt. Cerams piedosies man, aušai.
Atlika priekš atvasēm uzvārīt rīsus, sakrāmēt traukos un prom uz jūru vakariņās. Nekas nav labāks par mājās gatavotu maltīti jūras krastā. No sirds iesaku.

Tātad, mums vajadzēs:
sviesta pupiņas
zaļās pupiņas
ķiploks
sviests
čili mērce
medus

Kā jau teicu, bildē nav manāma čili mērce, savukārt sezama sēkliņas aizmirsu uzbērt. Viss pārējais tika izmantots.
Daudzumi? Cik daudz ēdāju.

Sākumā nomazgā un gabaliņos sagriež sviesta pupiņas. Man bija saldētās zaļās pupiņas, bet var izmantot arī svaigās zaļās sviesta pupiņas. Tad nu tās sagriež.


Kaltiņā uzvāra sālsūdeni, kad uzvārījies ber iekšā pupiņas un vāra apmēram 10 minūtes. Pēc tam pupiņas nokāš un atliek malā.


Pannā izkausē apmēram 1 ēdamkaroti sviesta. Piespiež nelielu ķiploku daiviņu klāt un tad ber pupiņas klāt. Pakarsē kādu minūti, divas.  Pēc tam pievieno medu, es liku 1 tējkaroti un čili mērces. To asumu/saldumu regulē katrs pēc savām garšas kārpiņām. Var piebērt čili piparus, var izmantot arī saldskābās čili mērces. Brīvs fantāziju lidojums, galvenais lai būtu tas asumiņš. Pakarsē vēl kādas divas minūtes. Tad pārkaisa ar sezama sēkliņām, ko es aizmirsu izdarīt un servē galdā.




Lūk,  garšīgi, ātri un vienkārši. Ideāli garšo kopā ar rīsiem vai kotletēm.


Lai labi garšo.

1 komentārs:

  1. Rakstīju komentāru, bet tas neierakstījās.
    Mūsu mājās topa ir sviesta pupiņas čili mērcē ar zemesriekstu sviestu. Medus vietā liekam riekstu sviestu :) Ideāla kombinācija. Recepte blogā :)

    AtbildētDzēst