ceturtdiena, 2013. gada 11. jūlijs

Aveņu tiramisu

Nu ko, kas tā par maltīti, ja nav saldā! Bez saldā ēdiena nevar... ne ne, tas nekur neder. Tad nu pēc maltītes cēlu galdā aveņu tiramisu.
Patiesībā par šo tiramisu jau domāju sen. Viss sākās ar to, ka savas jaunākās atvases kristībās Siguldas Elvi veikalā nopirku Tiramisu kūku. Tā bija viena no dievīgākajām kūkām, ko es biju ēdusi. Un pirmo reizi man bija žēl, ka šai kūkai bija tik daudz pretendentu uz apēšanu. Tā bija parastā tiramisū kūka ar svaigām avenēm un garšoja tā izcili labi. Tik viegla un gaisīga. Tiesa, gan jau pateicoties daudzajiem irdinātājiem un satbilizārotiem kurus mājas apstākļos nekad neizdosies atkārtot. Bet tomēr... Tā nu pagāja 4 gadi un te nu es esmu. Beidzot saņēmusies uztaisīt šo kūku. Tiesa pēc sava prāta un saprašanas. Vispār jau bija tā, ka izlasīju par zemeņu tiramisu un tieši šī kombinācija - zemenes+ maskarpones siers bija tas, kas lika sarosīties manām garšas kārpiņām. Tā nu izmetot līkumu ar velo gandrīz izklaidīgi pabraucu garām tirdziņam, kur bija doma iegādāt zemenes. Bet, ak vai, zemeņu nebija. Bija avenes. Ņēmu vienu kastīti un braucu uz netālo Maximu pēc pārējiem produktiem. Laimīgi iepirkusi maskarpones sieru, izdomāju, ka naudas vēl pietiek... eh, nopirkšu vēl avenes. Ar vienu kastīti varētu būt pamaz un kas paliks pāri, to mājinieki apēdīs. Domāts darīts. Kad jau iepirku avenes atģidu, ka es tak cepumus - dāmu pirkstiņus, esmu aizmirsusi nopirkt. Devos atkal uz Maximu pakaļ cepumiem. Taču stāsts ir ar laimīgām beigām. Visu nopirku un vakarā pagatavoju.
Vai kūka garšoja kā tā? Nē, noteikti nē. Bet arī manai kūkai bija dievīga garša. Man pat garšoja labāk par klasisko variantu. Tāda vieglāka un ne tik salda.
Visi kas ēda, teica ka esot baigi labi. Vidējā atvase paziņoja, ka šī ir mīļākā kūka un pēc apēsto gabaliņu skaita, nemaz nešaubos. Aveņu vietā var ņemt jebkuras citas garšīgas ogas ar izteiktu aromātu un garšu.


Tātad, mums vajadzēs:
600gr svaigas avenes
500gr mascarpones siera
5 olas
5 ēd.k. cukura
25ml ruma
dažas piles vaniļas esences
2 iepakojumi biskvīta cepumi - dāmu pirkstiņi

Sagaatvo krēmu. Olas dzeltenumus atdala no baltumiem. Olu dzeltenumiem pievieno 5 ēdamkarotes cukura, apmēram 25ml ruma un dažas piles vaniļas esences. Visu saputo līdz masa kļūst gaiši dzeltena.



Tad iemaisa mascarpones sieru. Maisa līdz viendabīgai masai. Tad stingrās putās sakuļ olu baltumus kurus lēnām iecilā krēma masā. Krēms gatavs.





Ogas sablendē un pēc tam caur sietu izberž, lai masā nebūtu sēkliņas. Ņem biskvīta cepumus un kārtīgi iemērcē ogu masā un tad kārto traukā ar augstām malām.






Tad cepumu kārtai liek virsū krēmu, pēc tam atkal cepumus un tā kārtu kārtām liek līdz trauks pilns. Var pa vidu likt arī svaigas ogas, taču es neliku. Pēdējais kārtai jābūt krēmam, to pēc tam izdekorē ar svaigām avenēm, vai arī pārlej pāri ar ogu masu. Vai kā savādāk dekorē. Kūku liek ledusskapī vismaz uz 6 stundām, bet vislabāk uz nakti, lai kārtīgi savelkas. Pēc tam servē galdā un priecājās par gardo kūku.





Mmm, bija baigi labi. Ticu, ka ar zemenēm arī garšotu baigi labi. Galvenais, ka šo kūku var diezgan ātri pagatavot, noturēt ledusskapī, kas nozīmē, ka tā pirms pasniegšanas vienmēr būs labi atdzesēta un kā reiz ideāli piemērot karstām vasaras dienām.

Lai labi garšo!

1 komentārs:

  1. Mmmmmmmmmm,ņamma.Es aveņu vietā liku zemenes,arī garšīgi.

    AtbildētDzēst