otrdiena, 2013. gada 18. jūnijs

Zitinjas Napoleona kūka

Labs vakars!
Uzsaucu visiem glāzi dzirkstošā dzēriena manas jaunākās atvases godībām! Lai arī sākumā nebija domāts svinēt, beigās tomēr sanāca feina pasēdēšana. Paldies kompānijai, jo tiešām domāju, ka šī diena būs vien parasta darbadienas pievakare un lielā svinēšanās atlikta uz nedēļas nogali.
Labi, ka savas atvases svētkos bez kūkas neatstāju un šoreiz man bija doma daudz neiespringt, uzcept ko pagalam vienkāršu. Izdomājos gan šā gan tā un tad attapos, ka saldētavā mētājās kārtainā mīkla. Hmmm.... pirmā doma napoleons. Tad atcerējos, ka šim pasākumam ir vajadzīgs vārītais krēms. Es tiešām gribu ķēpāties? A kas man cits atliek?! Tā nu tapināju augšā un atklāju sev brīnumgardu krēma recepti. Treknu, bet gardu.
Bet tātad, viss no sākuma. Kūku Napoleons esmu cepusi akurāt vienu reizi. Internetā atradu recepti un tur pēc stingras pamācības cepu i mīklu, i vārīju krēmu. Mana pirmā sastapšanās ar vārīto krēmu, kur daudzumu aprēķinot visu ņēmu uz pusi mazāk, tikai pienu pielēju pēc pilnas receptes. Krēms sanāca pašķidrāks, bet kūkā saliku. Tik nākošā dienā apķēros, ka nolažojos pie piena daudzuma. Bet kūka sanāca laba un smaga. Tā es vairākas reizes esmu iedomājusies par šo kūku, ka vajadzētu atkārtot, bet nekad nav sanācis laika. Līdz vakardienai. Šoreiz gan es noslinkoju, jo izvēlējos gatavo kārtaino mīklu. Bezrauga, dzeltenā iepakojuma Tešla. Jo gribot, negribot esmu samaitāta ar veikala Napoleona kūkām, kuras ir ceptas no kārtainās mīklas. Tikai lūk, tas krēms ir tāds gaisīgāks, ne tik smags, kā mājās vārītais krēms. Likt tikai saldo krējumu būs bāāāigi trekni un nebūs tā īstā garša.  Un šeit man sīka balstiņa vārdā čujs saka, ka jāsaputo saldais krējums kopā ar vārīto krēmu. Un bingo!!! Krēms sanāca dievīgs. Pēc garšas akurāt vārītais, bet daudz vieglāks un gaisīgāks. Tiesa es ar daudzumiem nedaudz nošāvu greizi, krēms kūkai nedaudz pietrūkās, taču kopējo garšu tas nemaz nemaitāja un kā atzina pārējie ēdāji...pareizāk sakot, neko neteica. Tikai dažs labs apēda divus vai pat trīs gabaliņus tortes. Laikam jau bija sanākusi laba.
P.S. bildē ir aizmirsušies milti, cik ļoti es biju koncentrējusies uz pārējām sastāvdaļām, ka piemirsu par miltiem.

Tātad, mums vajadzēs:
kārtainā bezrauga mīkla
olas
piens
saldais krējums
sviests
cukurs
vaniļas cukurs vai esence
milti
skābs ievārījums

Ar daudzumiem ir tā, ka jāskatās cik lielu kūku ceps. Es vārītjama krēmam vadījos pēc šīs receptes. Tikai ņēmu 4 olas, 4 ēdamkarotes miltu, 400ml piena, vaniļas esenci un 100gr. sviesta.
Saldais krējums man bija 250ml. Un kārtainā mīkla dzeltenā iepakojuma Tešla - 6 plāksnes. Ievārījums - jāņogu želeja. Papildus vēl bija 2 ēdamkarotes cukura ko pievienoju saldajam krējumam.

Sākumā kārtainās mīklas plāksnes izvelnē un izcep. Apmēram 200grādos kādas 10minūtes. Iepriekš gan sadurstot ar dakšiņu, lai tik traki nepūšas. 2 plāksnes es izmantoju drumstalām. Ak jā, jāņem vērā, ka cepoties mīkla sarausies.




Pēc tam gatavo vārīto krēmu. Katliņā ielej 300ml piena un dažas piles vaniļas esences vai vaniļas cukura. Liek uz uguns karsēties.
Bļodā iesit 4 olas un pievieno 3 ēdamkarotes cukura un kārtīgi sakuļ. Tad pievieno bez kaudzes, 4 ēdamkarotes miltu un atlikušos 100ml piena. Kārtīgi samaisa.



Tad nepārtraukti maisot pievieno karsto pienu un pēc tam bļodu liek ūdens peldē karsēties. Karsējot maisa, līdz masa sabiezē. Strauji atdzesē, es ieliku karsto bļodu lielākā bļodā ar aukstu ūdeni.


Kamēr krēms dzesējas, bļodā ieliek sviestu un ar 1 ēdamkaroti cukura to kārtīgi samīca. Tad pievieno atdzisušajam krēmam. Visu kārtīgi samaisa. Vārītais krēms gatavs.



Tālāk stingrās putās sakuļ saldo krējumu ar apmēram 2 ēdamkarotēm cukura. Galvenais nesakult sviestā. Pēc tam saputoto saldo krējumu iecilā vārītajā krēmā vai otrādi, vārīto krēmu iemaisa saputotajā saldajā krējumā. Viss. Krēms gatavs. Ja ir vēlme uzlabot ar citrona sulu vai kādu citu garšas niansi - lūgtum.



Tālāk jau tikai kūkas taisīšanas vaina. ņemam izcepto plāksni, apsmērējam ar skābo ievārījumu, liekam virsū krēmu un tā kārtu kārtām līdz krēms beidzās. Nepiemirstot atstāt kādu plāksni drupačām. Pēc tam liekam kūku ledusskapī vismaz uz kādām dažām stundām, ja vēlamies lai mīklas plāksnes vēl paliek kraukšķīgas, vai arī uz nakti un tad viss ir ļoti labi sasūcies kopā.





Garšoja labi, tikai krēms nedaudz pietrūkās, lai malas skaisti nozieķētu.  Man bija 26cm diametra kūkas forma, cepot plāksnes nedaudz sarāvās. Var necept apaļu, bet atstāt kantainu formu. Nevajag nobīties, ja sākumā liekas, ka jau 4 plāsknes kūku padara par torni, kad mīkla savilksies ar krēmu, tā saplaks. Tādēļ var likt vairākas kārtas. Arī ievārījumu var nelikt katrā kārtā, bet gan pirmās divas, tad divas ar krēmu, pēc tam atkal. Brīvs fantāziju lidojums. Un pats galvenais - mājās cepta tā sanāk afigenna garšīga.

Lai labi garšo!

4 komentāri:

  1. Vai kaut kur blogaa ir ari recepte miiklai? Traki sagribejaas Napoleonu, bet nav man gatavas kaartainaas miiklas.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nē, diemžēl mīklas receptes man nav. Bet internetā var atrast ja meklē Napoleona kūkas receptes.

      Dzēst
  2. Sanāca burvīga! Visi slavēja! :))

    AtbildētDzēst
  3. Ideāla un viegli pagatavot

    AtbildētDzēst