svētdiena, 2013. gada 9. jūnijs

Rīgas melnā balzāma un tumšās šokolādes saldējums

Labs vakars!
Man ir nelabi. Esmu pārēdusi jēgu un tagad nesaprotu ko un kā darīt, lai atgrieztu sevi pie dzīvības.
Vakar turp un atpakaļ ar velo aizmināmies līdz Lilastei. Vakarā secināju, ka man ir iesauļojušies enģeļu spārni no krekla un tumšās getras no pusgarajām biksēm. Glīši, es jums teikšu.
Piektdien ievērtējām nesen atvērto Orange Bomber kur pagaidām pasniedz dzērienus un picu. Lai arī sākumā picas cena liekas nesamērīgi augsta, tomēr beigās secinājām, ka priekš lielās picas cena +/- ir ok. Tie kam patīk plāna plāna mīkla ar daudz, daudz garnējuma un siera, šīs picas liksies ideālas. Vismaz tās divas ko mēs pasūtījām bija tieši tādas.
Vēl es piektdien nodevos kārtējā saldējuma gatavošanai. Šoreiz izmantoju pārpalikušos 40ml Rīgas melnā balzāma un tumšo šokolādi.
Atceros, ka sen sen atpakaļ, kad vēl biju jauna un sprauna, tirgojās Ekselences saldējums. Balzāma - šokolādes. Mmm, kā man tas garšoja. Varēju es veselu litru viena pati apēst. Un es ēdu. Ne vienu reizi vien es nopirku un vienā piegājienā to apēdu. Ēdu, ēdu līdz atēdos un vairāk šo saldējumu i acīs redzēt negribēju. Vai tāds vēl ir pieejams, es nezinu. Un ja godīgi, tā garša man vēl ir pārāk svaigā atmiņā un nebūt pēc tās nealkstu. Bet!! Mājas bāriņā stāv Rīgas melnā balzāma pudele, kur skaidri zinu - iekšā nav daudz. Jāizlieto. Tikai kur un kā? Nolēmu, ka jāuztaisa pašai savs saldējums.
Ziniet, sanāca pārsteidzoši labs un gards. Es gan gatavojot sagaršojos tā, ka man tagad ilgi negribēsies ne balzāmu ne tumšo šokolādi, bet mājinieki ir sajūsmā.

Tātad, mums vajadzēs:
4 olas
500ml saldā krējuma
100gr. tumšās šokolādes
40ml Rīgas melnais balzāms
5 ēd.k. cukura
50ml piens
pilīte vaniļas esences

Olas kopā ar 4 ēdamkarotēm cukuru saputo gaiši dzeltenā masā.


Pēc tam saldo krējumu ar vienu ēdamkaroti cukura un vienu pilīti vaniļas esences sakuļ ne pārāk stingrās putās.

Pēc tam šīs abas masas sajauc kopā, pievieno 40ml Rīgas melno balzāmu. Visu kārtīgi samaisa.




Katliņā ielej 50ml piena un pievieno sadrupinātu šokolādi. Uz uguns to visu izkausā, nedaudz padzesē un lej iekšā saldējuma masā. Kārtīgi izmaisa un liek saldētavā saldēties. Šo saldējumu var nemaisīt pirms galīgās sasaldēšanas, kā tas ir ar citiem saldējumiem.







Lai labi garšo!

4 komentāri:

  1. Šo man gribas izmēģināt, paldies par ideju ;)

    AtbildētDzēst
  2. Vooou!!! Superīgā recepte, šis noteikti kaut kad uztaps arī manās mājās :)

    AtbildētDzēst
  3. vins saldejot ir jamaisa?

    AtbildētDzēst