sestdiena, 2013. gada 11. maijs

Kartupeļu "bifšteks"

Laba diena!
Eh, man pazudusi iedvesma. Ja godīgi, neko negribas ne gatavot ne arī domāt par gatavošanu. Paļaujos uz to, kas mājās pieejams un uz ātru roku uztaisāms. Laikam radošais mūzis ir aizgājis gulēt. Bet... ne jau pirmo reizi un zinu, ka gan jau pēc kāda laika tas atgriezīsies. Tā kā radošais mūzis ir aizgājis gulēt tā vietā nāk sportiskais mūzis! Šogad, kā nevienu citu gadu esmu atdevusies riteņbraukšanai līdzi ņemot vai nu māsu, vīru vai Ingu. Tā mēs iekarojam piemājas āres un mežus. Kaifs. Ak jā, un esmu atklājusi peldsezonu pilnīgi oficiāli. Ūdens ezerā ir pārsteidzoši silts un patīkams. Tagad katru dienu cenšos aizbraukt līdz ezeram nopeldēties. Arī vecākā atvase pievienojas ar mērķi norūdīties un ziemā pamēģināt ielekt āliņģī. Nu ko, uz priekšu!
Tad nu šodien mostoties ar patīkamu domu, ka šī dienu pavadīšu pie vecākiem ēdot vecāku kūpināto zivi, cepsim gaļu un dzersim mājas vīnu, gatavoju savējiem brokastis. Jau kādu laiku atpakaļ manā prātā pavīdēja šāda doma, ka varētu cepeškrāsnī izcept sarīvētus kartupeļu plācenīšus ar olu virsū. A ļa bifštekveidīgo. Varētu jau teikt olas kartupeļu ligzdiņā un tā tālāk, bet ja pasaka kartupeļu bifšteks - tad uz reiz ir nojausmas kā tas varētu izskatīties. Neskatoties uz to, ka mājās nebija puse no manām ieplānotajām sastāvdaļām, sanāca ļoti labs un garšīgs brokastu ēdiens. Idejas šeit var raisīties aumaļām un katrs šo recepti noslīpēt pēc savas patikas un saprašanas. Es tik padalīšos ar pamatprincipu.

Tātad, mums vajadzēs:
kartupeļus
olas
sviestu
sāli
piparus
iecienītās garšvielas kartupeļiem

Daudzumi atkarīgi no ēdāju skaita. Es rēķināju 1 lielu kartupeli un 1 olu uz ēdāju. Tātad mēs ģimenē 5, ņēmu 5 kartupeļus, 5 olas un viss pārējais pēc garšas un saprašanas.

Nomizo kartupeļus un sarīvē uz rupjās sakņu rīves. Pārkaisa ar sāli un savām iecienītākajām garšvielām. Visu kārtīgi samaisa.

Nospiežot lieko sulu, liek kartupeļus uz pannas, veidojot plāceņa formu, vidū atstājot iedobi olai. Izveido plāceņus uz pannas un iedobēs sākumā ieliek pa piciņai sviesta. Pannu ieteicams mazliet ietaukot, lai kartupeļi nepiecepās pie tās. Un liek cepeškrāsnī cepties. Es liku uz maksimālo 250 kādas 15 minūtes, bet viss atkarīgs kāda cepeškrāsns. Normālo cepeškrāšņu īpašniekiem iesaku likt uz 200grādiem arī kādas 15-20 minūtes. Faktiski, cep līdz kartupeļi iz gandrīz mīksti.

Pēc tam, kad kartupeļi ir gandrīz mīksti, iedobēs iesit olu. Pārkaisa ar sāli un pipariem un liek atpakaļ krāsnī cepties līdz gatavs. Apmēram 10 minūtes. Viss, servē galdā!



Lūk, vienkārši un garšīgi. Kartupeļu masu var papildināt vēl ar citiem dārzeņiem, manā prātā bija sviestā nedaudz apcepti burkāni ar sīpoliem. Var likt klāt bekonu vai malto gaļu. Var iedobē likt kādu tomātu un tad pa virsu olu. Vien vārd sakot, absolūti brīvs fantāziju lidojums.


1 komentārs:

  1. Siekalas saskrēja lasot Tavas receptes!
    Paldies! :)

    AtbildētDzēst