ceturtdiena, 2013. gada 16. maijs

Aukstā skābeņu zupa

Laba diena!
Sakot, ka šajās dienās būšot sutīgs, karsts un kas tik vēl ne. Briestot arī negaisi.
Nu nu, paskatīsimies par tiem negaisiem. Varu derēt uz visiem 100, mūsmājai šamējie paies garām miera vējos. Un es atkal palikšu gribot. Kā vienmēr.
Taču runājot par karstumu, no tā man laikam neizbēgt. Šodien bija jāiet uz piemājas tirgu pēc gaļas rītdienas piknikam Āgenskalnā un pie reizes apcerēju ko lai gatavoju pusdienās. Gribētos zupu, tikai kādu?
Sāku savā prātiņā pārcilāt kas ir mājās, kas nopērkams un uz ko man vispār ir kāre. Gāju, apcerēju un secināju, ka man ir karsti. Laikam nevajadzēja vilkt melnās bikses. Un ja jau karsti, tad domas steidz domāt vēsu, atvēsinošu lietu virzienā. Un bingo!! Aukstā zupa. Un šoreiz nevis klasisko, bet gan skābeņu. Tagad kā reiz, smukas, sulīgas, kraukšķīgas skābenes. Pilnas saules un vasaras vēsmām.
Nu tad lai iet. Sataisīju lielo 5l katlu un kamēr meklēju īsto garšu, gandrīz pusi viena pati apēdu.

Tātad, mums vajadzēs:
uz 5l katlu
350gr. skābenes
1 paliels gurķis
7 olas
2l kefīra
buntīte lociņi
buntīte diļļu
sāls
cukurs

Daudzumi regulējami pēc ēdāju daudzuma. Es taisīju tā, lai pietiek vismaz 2 dienām.

Liekam vārīties olas.

Nomazgājam un sagriežam skābenes. Beram kaltā, pielejam ūdeni, es pielēju apmēram 2 litrus, nedaudz sāli un liekam vārīties. Tiklīdz skābenes sāk vārīties, pavāram 2 minūtes un nokāšam. Nokāstās skābenes liekam atpakaļ katlā.





Pēc tam nomizojam un sagriežam gurķi. Beram katlā iekšā un lejam klāt kefīru.


Notīrām novārītās un atdzesētās olas. Sakapājam un beram klāt zupai, kā arī sagriežam lociņus un dillītes. Visu katlā iekšā, kārtīgi samaisām un pievienojam sāls/cukura daudzumu pēc katra garšas kārpiņu nepieciešamības. Nedaudz atdzesē un viss. Servē galdā.




Karstā dienā, pašā laikā!
Vēl tik vakarā obligātā pelde.

Lai labi garšo.

5 komentāri:

  1. Paldies, līdz šim auksto zupu ar bietēm taisīju, pamēģināšu ar skābenēm

    AtbildētDzēst
  2. Gribētos pamēģināt, bet netieku īsti gudra, ko dara ar skābeņu novārījumu: neizmato šai zupai vai tomēr izmanto + vēl kefīrs?

    AtbildētDzēst
  3. Neizmantoju. Sākumā gan es nokāsu atsevišķā krūzītē to šķidrumu, jo domāju, ka nebūs gana skāba tā zupa. Bet beigās to šķidrumu nemaz neprasījās klāt. Pietika no pašu skābeņu un kefīra skābuma. Ja vēlies, vari šķidrumu atstāt :)

    AtbildētDzēst
  4. A kur redīsiņi?! ...mūsmājā visas sastāvdaļas ber taisni atdzesētā vārījumā, un liek klāt skābu krejumu. Arī sanāk tīri ņammīgi, un nav kefīra garšas.

    AtbildētDzēst