pirmdiena, 2013. gada 25. marts

Tītara šķiņķis sinepju - saldā krējuma mērcē

Labs vakars!
Šodien man laiks vilktin vilkās un man likās, ka šī diena nebeigsies nekad. Lai arī uz darbu braucu domu, ka nu šodien būtu tā forši jāpastrādā, galarezultātā no manas ieceres čiks vien sanāca. Līdz pusdienām man nebija enerģijas, pēc pusdienām uznāca slinkums un pirms darba dienas beigām streiku pieteica viena no deguna nāsīm. Aizgāja ciet. Nāss, ne es. Labi, ka cienītais glāba mani un atbrauca man pakaļ, lai aizvestu mājās. Taču, ja es sapņoju par to, ka gultā ierušināšanos ar tēju un žurnālu, tad man nācās smagi aplauzties. Bija jāgatavo saimei vakariņas. Ak vai!
Labi, ka es jau tālredzīgi no rīta no saldētavas izvilku gaļas gabalu. Tā kā bija sasalis, nevarēju saprast, kas tas ir. Taču smagas aizdomas par tītara šķiņķiem. Atkaulotiem. Vakarā paņemot atkausēto gaļu, secināju, ka man bija taisnība. Tie bija tītara šķiņķi. Super! Jau sen gribēju izmēģināt tos vienkārši izsautēt krējuma - sinepju mērcē. Vista šādā mērcē man nāvīgi garšo, kā būs ar tītaru? Tikai šoreiz ņēmu krievu sinepes, likās, ka tītara gaļai maigās franču sinepes būs par maigu. Un ko, man bija taisnība, mērce sanāca nāvīgi garda, tītara gaļa maiga un viens no svarīgākajiem faktoriem - salīdzinoši ātri pagatavojās. Nedaudz ilgāk par vistu, bet daudz ātrāk par cūkas, liellopa vai kāda cita lopa gaļu. Tā kā lieciet aiz auss, ka ātrām vakariņu maltītēm, tītars der.

Tātad, mums vajadzēs:
Tītara šķiņķi
sīpolus
ķiplokus
saldo krējumu
sinepes
sviestu
sāli
piparus
cukurs
lauru lapas

Ar daudzumiem ir tā, ka man bija 2 tītaru šķiņķi kopējais svars kaut kur nedaudz pāri kilogramam. Uz tādu daudzumu ņēmu 2 palielus sīpolus, 3 ķiploku daivas, 500ml saldā krējuma, apmēram ēdamkaroti sviesta, 2 lauru lapas un 2-3 tējkarotes krievu sinepes. Ja mērci ietumēsiet, tad var likt 3 tējkarotes sinepes, ja nē, tad labāk iztikt ar divām tējkarotēm.

Tad nu gatavošana ātra un vienkārša. Sākumā sakapā sīpolus un ķiplokus. Katlā liek kausēties apmēram ēdamkaroti sviesta un pievieno sagrieztos sīpolus ar ķiplokiem. Uz lēnas uguns ļauj cepties.





 Kamēr cepās sīpoli ar ķiplokiem, gabaliņos sagriež tītara gaļu. Ber klāt katlā, pievieno sāli un piparus un apmēram piecas minūtes pakarsē. Tad lej klāt ūdeni, bet pavisam nedaudz, tā lai gaļa nebūtu nosegta. Pieber vienu tējkaroti cukura, kādu lauru lapu un sautē minūtes 30.



Pēc 30 minūtēm gaļa jau būs mīksta, pievienojam sinepes. Un kā jau teicu, ja beigās ir doma mērci pietumēt ar miltiem, tad pievienojam 3 tējkarotes sinepju. Pasautējam vēl kādas 5-10 minūtes un tad lejam klāt saldo krējumu. Pagaidām līdz tas uzvārās, pietumējam, ja ir vēlme. Pagaršo vai viss pēc garšas ok. un servē galdā.




Lūk, salīdzinoši ātri sātīga maltīte gatava. Servēju ar griķiem, bet lieliski derēs arī citas piedevas.

Lai labi garšo!

5 komentāri:

  1. tītars ir daudz diētiskāks un veselīgāks pat par vistu. šajā receptē gan laikam tas ir mazsbvarīgi :d būs šodien jāuztaisa, sen nav ēsta saldkrējuma mērce :)

    AtbildētDzēst
  2. Parasti recepšu blogus nelasu... nevilina, kaut manā bloglistē ir pievienoti pāris recepšu blogi, bet tos nelasu.
    Rīt plānoju taisīt saldo, bet pazaudēju savu vaniļas mērces recepti .. un!?- tā nu nejauši ieklīdu jūsu blogā... vienkārši lielisks...

    UN!?- nu es būšu jūsu bloga cītīga lasītāja- jau pusstundu sēžu un lasu.. :)))) šovakar pārbrauc meituces mājās- noteikti kaut ko pagatavošu no jūsu receptēm. Nezinu ko, bet kaut ko noteikti :)))) Sakārojās arī pelmeņus.. tādus īstus.. esmu tādus kādreizējos laikos taisījusi. Pie mammas ir tieši tāda pati uzparikte pelmeņiem, biju par to mazuliet piemirsusi.

    Paldies par jauko blogu... noteikti te ienākšu bieži...

    Lai jauka diena un Priecīgas Lieldienas!



    AtbildētDzēst
  3. paldies, bija ļoti garšīgi. Tikai pamēģināju liesāku variantu krējumu aizstājot ar pienu

    AtbildētDzēst
  4. nosaucam gaļas šmori ala tītars un viss būs pareizi un droši vien arī garšīgi
    gribējās jau no tā šķiņķa kādu citu gardumu sagaidīt

    AtbildētDzēst