svētdiena, 2013. gada 10. marts

Jēra gaļas - kartupeļu sacepums

Labs vakars!
Brīvdienas būs beigušās un jau atkal, atkal sāksies gara, gara darba nedēļa. Ehh... kaut kā sāku ilgoties pēc laiska atvaļinājuma. Tik tas laiks tāds... nu ne pavisam ne pavasarīgs. Lai arī saulīte silda, tomēr termometra stabiņš nepielūdzami rāda mīnusus. Vienīgais prieciņš - ka āliņģis mani gaida. Šodien pat, spītējot vējam, mēs ar Mimosa devāmies iekarot mūsu dārgo draugu. Brr... vējš centās kā nu spēja, bet glābiņu atradām ledainajā ūdenī un pēc peldes sajūtās. Dēļ tās vien bija vērts braukt un ģērbties nost.  Tā, nu godpilni varu teikt, ka šī jau ir ceturtā reize un neesmu izlaidusi ne vienas brīvdienas pēc peldes. Jā, arī pagājušo svētdien ar Mimosu braucām uz āliņģi. Tiesa, tieši peldes brīdī sniegputenis bija pierimies.
Tā nu, smēlusies enerģiju visai dienai nolēmu, ka jāgatavo pusdienas ģimenei. Šoreiz jēru, jo šis zvērs nu nekādi nav piemērots ātrām darbadienas maltītēm. Šeit vajag laiku, enerģiju un iedvesmu.
Tā nu sāku lūkoties pēc receptēm ko un kā to jēru gatavot. Parasti es to gatavoju ar rīsiem, bet šoreiz sagribējās ar kartupeļiem. Sacepums būtu īstā laikā.

Tātad, mums vajadzēs:
700-800gr jēra gaļas
10 vidēji lielus kartupeļus
1 lielu sīpolu
1 mazo bundžu konservēto tomātu
1 burkānu
4 ķiploku daivas
2 olas
200gr šampinjonu
sviests
gabaliņš siera
pa 1/2 tējkarotei  - rozmarīna, ķimenes, koriandra
sāls
pipari
cukurs

Daudzumu ir norādīti uz 5 ēdājiem, bet tos var droši variēt pēc savas sirds patikas. Man bija jēra stilbiņi, no kuriem es nogriezu gaļu, bet šeit var izmantot jebkuru jēra gaļas mīkstumu vai pat malto gaļu. Tad tikai gatavošanas laiks būs īsāks.
Sākumā katlā izkausējam apmēram 2 ēdamkarotes sviesta un liekam sīkos gabaliņos sagriezto jēra gaļu cepties.


Sagatavo garšviela, no katra - kaltēta rozmarīna, ķimenes un koriandra, pa pus tējkarotei samaļam smalkā masā. To beram klāt gaļai, kā arī melnos piparus un sāli. Visu samaisām un zem vāka uz lielas liesmas sautējam.










Kamēr sautējas gaļa, nomizojam un liekam sālsūdenī vārīties kartupeļus. Vāra līdz tie ir gandrīz mīksti. Apmēram tā - -iedurot nazi liekas, vēl 5-7minūtes un būs gatavi. Tad tos nokāš un turpat katliņā nosusina uz nelielas liesmas. Atdzesē.




Pēc tam gaļai pievienojam sagrieztu sīpolu un sakapātus ķiplokus. Tad pievieno sarīvētu burkānu un bundžiņu konservētos tomātus. Sagrieztus. Un visbeidzot pievieno sagrieztus šampinjonus. Visu uz lēnas uguns sautē līdz gaļa mīksta. Pagaršo vai pēc garšas - sāls-cukurs ir ok. Ilgums, cik ilgi gaļa jāsautē ir atkarīgs no tā cik lieli gaļas gabaliņi.







Kad kartupeļi atdzisuši un gaļa mīksta, ņemam cepamtrauku un liekam dažas piciņas sviesta. Pirmajā kārtā liku sagrieztus kartupeļus tad pa virsu gaļa tad atkal kartupeļus un atkal gaļu.





Divas olas sakuļ kopā ar nedaudz piena un pierīvē klāt mazu gabaliņu siera. Visu lej pāri kartupeļu-gaļas kārtojumam un liek cepties apmēram 180grādos uz kādām 45minūtēm, līdz kartupeļi ir mīksti. Viss. Servē galdā.








Lūk, nedaudz laika un enerģijas, bet maltīte sātīga un garda!

Lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru