svētdiena, 2013. gada 24. marts

Jēra cepetis alū

Laba laba diena!
Šodien laiciņš tiešām jauks un vēl jaukāk ir apziņa, ka nākošnedēļ ir īsā darba nedēļā un priekšā četras brīvdienas. Tiesa, šo prieku nedaudz aptumšo fakts, ka brīvdienas būs par vienu stundu īsākas, bet nu ko darīt?! Lai jau!
Pagājušā nedēļa pagāja visnotaļ mierīgi, visi tādā Lieldienu noskaņojumā. Olas iepirktas, mizas sagatavotas, atliek vien sagaidīt svētkus. Piektdien vakarā jauki pasēdēju ar Milēdiju pie šampja pudeles, vakar savukārt ar māsu pie lielas kapučino tases. Respekts viesmīlim, kurš mums neuzbāzās un ļāva ar māsu izklačoties. Un tā nemanot pagāja 4 stundas. Cienītajam teicu, ka būšu ap deviņiem mājās, pārvilkos pusnaktī ar pēdējo autobusu. Šodien jau atkal mani gaida āliņģis.
Vakar pa dienu tā nesteidzīgi filma skatoties nolēmu beidzot pieķerties tam jēra gabalam, kas pa saldētavu maisījās. Lai arī dārgs, tomēr ne man vienaldzīgs bija šis jēra mīkstums kuru es pirku ar tādu mērķi - cepetim.
Pārsvarā jau cep jēra stilbu jo tad ir treknāks un sulīgāks. Man tāds liesāks tas gabals un tādiem, kam jēra specifiskā garša un smarža ne īpaši iet pie sirds. Šim gabalam tas nebija tik izteikts. Pati pārdevēja teica, ka garšīgs, lai arī jēru neēdot. Viņa man nemeloja.
Darbs nav grūts, bet jārēķinās ar lielu laika patēriņu, jo cepu apmēram 170grādos kādas 3 stundas. Tā lēnām un nesteidzīgi. Marinādē izmantoju visu, kas bija mājās palicis pāri un savu iemīļot garšvielu maisījumu jēram - rozmarīns, ķimenes un koriandrs. Šoreiz gan papildinot ar timiānu un smaržīgajiem pipariem.
Un jā... alus. Iļģuciema medalus.
Atvasēm ļoti garšoja, alkohols dara brīnumus!!!

Tātad, mums vajadzēs:
nepilnu kg smagu jēra mīkstumu
2 nelielus burkānus
5 nelieli sīpoli
1 paprika
3 lielas vai daudz mazas ķiploku daiviņas
1 - 2 tēj.k. adžikas
1 glāze alus
pa šķipsnai - kaltēta rozmarīna, ķimeņu, koriandra, timiāna
3 smaržīgie pipari
eļļa cepšanai
sāls
lauru lapas

Tātad, es izmantoju jēra mīkstumu bez kaula. Pieļauju domu, tas bija kāds gurna gabals. Bet var arī izmantot stilbu vai citu cepetim piemērotu gabalu.

Gaļu nelielā eļļas daudzumā apcep lai veidotos zeltaini brūna garoziņa.

Sagatavo garšvielu maisījumu. Pa šķipsnai no katras garšvielas - ķimenes, kaltēts rozmarīns un timiāns, koriandrs un trīs smaržīgie pipari tiek samalti.

Liekam apcepto gaļu uz šķīvja un apkaisām ar sāli un garšvielām kā arī ar vienu vai divām tējkarotēm adžikas. Liekam cepammaisā iekšā.




Tālāk notīrām un bļodā sagriežam dārzeņus, samaisām un beram klāt gaļai.



Visbeidzot lejam klāt glāzi alus, sienam galu ciet un liekam cepties. Apmēram 170grādos un stundām trīs vai līdz gaļa ir mīksta.



Es gan pēc divu stundu cepšanas pievienoju klāt kartupeļus, jo maisu smuki varēja attaisīt nesabojājot un tieši tāpat arī aiztaisīt. Līdz ar to iegūstot gaļu kopā ar kartupeļiem, bet var arī tā nedarīt.


Lai labi garšo!

1 komentārs:

  1. But I can not find any mutton in the centeral market, could you please tell me where to buy the mutton in Riga? many thanks!

    AtbildētDzēst