piektdiena, 2013. gada 22. februāris

Tītara gaļas bumbiņas tomātu mērcē


Labas vakars!
Vakar pieteicās viesos divas ģimenes kopumā seši pieaugušie un tikpat bērnu! Lūk! Bija jāizdomā ko gatavot vakariņās. Un atkal pieturoties pie principa - ātri, viegli un garšīgi!
Kā jau iepriekš minēju, tad maltā gaļa ir viens pateicīgs produkts. Un arī šoreiz tā mani glāba un galarezultātā uztaisīju glaunas vakariņas. Vismaz man gribētos ticēt, ka glaunas. Sākumā bija doma, ka gribas spageti ar boloņas mērci. Taču tad apdomājos, ka tas jau tā... prasti un ierasti. Varētu kaut ko interesantāku pagatavot. Un te atmiņā atausa atmiņā receptes, pie tam ne maz, spageti ar gaļas bumbiņām. Oooo, nu skat, kaut kas savādāks, bet tikpat garšīgs. Nu ko, sāku domāt. Tomātu mērce, ja tā gatavota no konservētajiem tomātiem ir gana spēcīga, ka liellopu gaļas bumbiņas man tur absolūti neprasījās. Gribējās ko maigāku, mutē kūstošāku. Vistu negribējās. Kā būtu ar tītaru? Kādēļ ne. Mājās kā reiz bija tītara maltā gaļa un rezultāts sanāca tāds, kādu biju iecerējusi. Spēcīga tomātu mērce un maigas gaļas bumbiņas. No milzīgā katla vien bikucītis palika.


Tātad, mums vajadzēs:
tītara malto gaļu
konservētos tomātus
sīpolus
ķiplokus
paprikas pastu (var iztikt bez)
saldais krējums
garšvielas - lauru lapa, smaržīgie pipari, garšviela tītara gaļai, kaltēts timiāns
franču sinepes
sāls\cukurs
ola
olīveļļa
milti(ja vēlas pietumēt mērci)

Spageti piedevās

Ar daudzumiem ir tā, ka skatās cik daudz to ēdāju. Kā jau noprotat, man to bija 12 gabali, lielāki, mazāki, bet visi ēda. Līdz ar to, ņēmu apmēram 1 kg tītara malto gaļu, 2 ēdamkarotes franču sinepes, 1 olu, 3 palielus sīpolus, 2 lielās bundžas konservēto tomātu, 4 ķiploku daiviņas, 200ml saldā krējuma un 1/2 burciņu paprikas pastas. Garšvielas visas uz garšu un saprašanu.

Tad nu sākumā sagatavojam malto gaļu. Pieber klāt tītara gaļas garšvielas, nedaudz sāli, divas ēdamkarotes franču sinepes un olu un visu samīca viendabīgā masā.

Liekam katlu ar ūdeni, kurā ieberam nedaudz sāli, lauru lapas un smaržīgos piparus. Liekam vārīties.
Kamēr vāras ūdens, Dziļā pannā vai katlā ielejam nedaudz olīveļļas un liekam karsēties. Tad sagriežam sīpolus un beram iekšā. Pēc tam sakapā ķiploku daiviņas un pievieno katla saturam un tūdaļ pievieno arī konservētos tomātus. Tā kā man tie bija veseli, tad saspiedu putrā. Un ļaujam uz vidējas liesmas karsēties minūtes 15.


Tikmēr jau ir uzvārījies ūdens. No maltās gaļas gatavo nedaudz lielākas par frikadelēm, gaļas bumbiņas un liekam karstajā ūdenī iekšā. Vāra līdz gaļas bumbiņas uzpeld augšā, tad tās ķeksē ārā. Man tur pa vairākiem lāgiem nācās likt un ķeksēt ārā. Apvārītās bumbiņas liek atsevišķā kaltā vai traukā.



Kad mērce karsējusies minūtes 15, pievienojam kādu šķipsnu timiāna un pus burciņu paprikas pastas. Karsējam vēl kādas piecas minūtes, pievieno sāli - cukuru pēc garšas un beigās pievieno saldo krējumu. To var nelikt, ja grib spēcīgāku tomātu mērces garšu. Es to tomēr nedaudz mīkstināju ar saldo krējumu un karsējam kādas minūtes piecas. Pagaršojam vai pēc garšas ir ok.




Apvārītās gaļas bumbiņas vai nu liekam mērcē vai arī mērci pārlejam gaļas bumbiņām. Tā kā man, gatavošanas procesā bija skaidrs, ka manis izvēlētā dziļā panna ir par mazu, tad nu gaļas bumbiņas pārvietoju 5l izmēra katlā un mērci pārlēju pāri. Liku atpakaļ uz nelielas uguns un sautēju līdz gaļa mīksta, tikmēr paralēli uzvārīju spageti makaronus.




 Lūk, stundas laikā ar šo var tikt galā, bet rezultāts tiešām labs un gards. Pie tam, nav jābaidās dot mazam bērnam, jo tītara gaļas bumbiņas ir maigas. Protams, var nečakarēties un atsevišķi neapvārīt gaļas bumbiņas, tomēr man liekas, ka tad nebūs tas un uzreiz mērcē gatavojoties tās nebūs tik maigas.

Lai labi garšo!



2 komentāri:

  1. Mērce bija garda (bez paprikas pastas taisīju). Tītara gaļa gan man negaršoja, nākamreiz jāmēģina cits variants.

    AtbildētDzēst
  2. Paldies, bija ļoti garšīgi! Vienīgi man nebija paprikas pastas.

    AtbildētDzēst