otrdiena, 2013. gada 5. februāris

Smalkmaizīte ar mandeļu-vārīto krēmu

Labs vakars!
Esmu tā nogurusi, ka pašai tas kaitina. Laikam brīvdienu kārtīgi neizgulētās naktis liek par sevi manīt. Nav vairs tas vecums, kad bija absolūti vienalga, kad, kur un kā guli. Tagad jau vajag līdz ar tumsiņu iet gulēt un ar gaismiņu celties. Labi, labi, nedaudz pārspīlēju. Taču jo vecāka kļūstu, jo vairāk sāku cienīt savu miegu.
Vakar gluži negaidīti mainījās vakara plāni un mēs nonācām Āgenskalnā uz kotlešu izēšanos. Lai gan sākums bija visai vilinošs braukt un ēst, beigās jau stāvēju un cepu. Taču tur bija arī savs šarms, jo kompānija bija laba, ar vīnu padzirdīja. Padzirdīja gandrīz burtiskā nozīmē.
Tad nu saldajā tapināju šīs smalkmaizītes. Jau labu laiku pa virtuālo vidi klejo daudz un dažādas receptes par smalkmaizītēm no kārtainās mīklas un pildītas ar vārīto krēmu. Pilna mute siekalām? Jā, man arī. Tāpēc vakar, pirms vēl zināju kur beigsies vakars, sapirkos visu nepieciešamo lai izmēģinātu savus spēkus šajā jomā. Kopumā, jau sanāca labi, ņemot vērā, ka es negatavoju savās mājās un pie rokas nebija tik ierasto priekšmetu, kas nepieciešami gatavošanai. Lai vai kā, centos cik spēka un kopēju garšu tas nemaitāja. Zinu, ka tuvākajā nākotnē es šo recepti atkārtošu vēlreiz, tikai savās mājās. Bet skatoties tā globāli, recepte ir ārkārtīgi vienkārša un to ir ļoti grūti sabojāt. Ticiet man!

Tātad, mums vajadzēs:
1 paku kārtainās mīklas
4 olu dzletenumus
4 ēd.k. cukura
1/2 paciņas mandeļu skaidiņas
3 tēj.k. ar kaudzi kartupeļu cietes
300ml piena
vaniļas esences

Lejam apmēram 300ml piena katliņā, pievienojam 4 ēdmakarotes cukura un liekam uz lēnas uguns karsēties.


Kamēr piens karsējas samaļ mandeļu skaidiņas. Man bija rokas blenderis, līdz ar to nesanāca tik smalki samalt, kā gribētos. Beram iekšā karstajā pienā un uzvāram.


Četrus olas dzeltenumus kopā ar vaniļas esenci(var aizstāt ar vaniļas cukuru, tikai tad pienam norēķina 1 ēdamkaroti mazāk cukura) un 3 tējkarotēm ar kaudzi kartupeļu cietes sakuļ gaišās putās.


Kad piens uzvārījies to ļoti uzmanīgi pievieno sakultajiem olu dzeltenumiem, nepārtraukti maisot. Es ieteiktu sākumā karsto pienu  aktīvi iemaisīt pa ēdamkarotei. Un kad jau masa paliek pašķidrāka tad nepārtraukti maisot, lēnām pielej pārējo pienu.



Olu - piena masu lejam atpakaļ katliņā un uz lēnas uguns, turpinot aktīvi maisīt, karsējam līdz masa sabiezē. Liekam malā nedaudz atdzesēties.


Tālāk jau atliek vien cepšanas vaina. Ņemam kārtaino mīklu, veidojam no tās smalkmaizīšu formu. Internetā ir pilns ar dažādām versijām. Es šajā reizē paļāvos uz Milēdijas prasmi. Mīklu sagriezām četrstūros, kurus nedaudz izvelnējām. Tad vienu malu sagriezām skariņās.

Pretējo malu skariņām nedaudz paceļot, pa vidu liekam krēma pildījumu. Skaras savirpinot pārlokam pāri un saspiežam. Ja būtu konditorejas tūta, būtu ideāli, bet tādas ekstras šaismājās nebija, līdz ar to izlīdzējāmies ar tējkaroti.


Tālāk jau smalkmaizītes kārtojam uz cepamās plāts, pārziežam ar sakultu olu un liekam cepties apmēram 180 - 200grādos līdz zeltainam brūnumam.


Dažām krēms patecēja nedaudz laukā, jo bija par daudz salikts. Taču tas pie pirmās reizes, kad gatavots ne savās mājās - ir piedodami. Gatavās smalkmaizītes pārkaisa ar pūdercukuru, kas arī tika mēģināts iegūt izmantojot rokas blenderi, taču cukura daudzums bija stipri par maz. Tā nu nācās iztikt bez.
Kopumā ņemot, garša bija ok. Un kā jau sākumā norādīju, recepte ir gaužām vienkārša.
Paldies namatēvam, kas uzticējās mums - divām aktīvām kulinārēm!


Lai labi garšo!

4 komentāri:

  1. man jautājums- tu šādi gatavo, noteikti arī ēd.. hmm, tev nav liekais svars? nu godīgi atbildi. skatos tavas receptes, bet bail iesākt gatavot, zinu,ka visu gribēšu ēst un ar vienu gab. man nepietiek utttt.

    AtbildētDzēst
  2. Tici man, viņa ir tieva skals :D Un zinu šo lielisko pavāri jau gadus ..20, kopš 3klases.
    Un es aŗī gatavoju pēc viņas receptēm, un man nešķiet, ka man būtu liekais svars.
    Tā, ka droši uz priekšu ar pannām un katliem!
    Lai veicas ;)

    AtbildētDzēst
  3. mileedija, es jau saprotu,ka eest jau var visu, viss atkariigs ir daudzumaa.. un baigi labi, ja speej sev pateikt nee. bet palasot, cik garsiigi viss izdodaas,liekas,vai nu vinja apstaajas pie viena piiraadzinja, viena gabaslinja utt

    AtbildētDzēst
  4. Nu sveika, gribēju uzrakstīt tev jau sen, un pateikt milzigu paldies, bez tavām receptēm mans vīrs un bērns būtu bada, tapec liels paldies, nu ka vienmer iznaca man teicamas bulciņas, ka vīramate domaja ka pirku vietējā beķerijā:)tad nu godam nopelnīts super bija...tikai, ka jau zināmi cilvēki arī es truputi atnemu un pielieku sastavdalas tavam receptēm, šoreiz arī man sanāca tā ka vietēja Iki nebija mandelu skaidiņas un domāju ko darīt, un re ieraudzīju mandela eksenci, nu ko pirku nost un mēģināju, zini dod super garšu, taka, mans vīrs teica ka labs ir un ka ēdams, tikai vl pieeica lai nakamo reizi ar gaļu izdomāju ko līdzīgu, nu taka cerams ka tev pirmais kas iešausies prātā par sītādam gaļas smalkmaizītēm:)

    AtbildētDzēst