pirmdiena, 2013. gada 11. februāris

Ķiploku krēmzupa jeb pretgripas zupa

Šodien darbā sēdēju un domāju, ko lai gatavo pusdienās. No rīta pamodos ar visnotaļ spēcīgu doma, ka mani ir piemeklējusi akūta radošā krīze. Tai palīdzēt var tikai saules D vitamīns un neliela adrenalīna deva. Taču, pusdienlaikā jau sāka spīdēt saulīte un mans noskaņojums pamazām sāka uzlaboties. Tas uzlabojās vēl vairāk, kad es ar darba kolēģi pārrunājot pusdienu lietas nonācu pie secinājuma, ka gribu uztaisīt ķiploku krēmzupu. Braucot mājās, tramvajā secināju, nu kas es par cilvēku. Ne kāda stingrā mugurkaula, jo pat savu radošo krīzi es varu tikai dienas pirmo daļu noturēt. Vakarā jau viss bija kārtībā.
Runājot par ķiploku krēmzupu, šo zupu jau gribēju izmēģināt sen. receptes ir daudz un dažādas un neviena tā īsti līdz galam neuzrunāja. Šajā zupā es apvienoju divas receptes un manuprāt sanāca kaut kas tiešām garšīgs. Jaunākā atvase izēda divas lielas porcijas un nav jau ko tur liegties, arī es šo zupu ierindoju top 1 vietā, aukstiem ziemas vakariem. Cienītais ar pilnu vēderu nespēj parunāties, vien piekrītoši murmināt par to, ka resns būšot.

Tātad, mums vajadzēs:
4 ķiploku galvas
1 krūzi buljona(vistas vai dārzeņu)
1 liels burkāns
1 paprika
2 nelieli sīpoli
500ml saldā krējuma
1-2 timiāna zariņi
šķipsna majorāna
citrons
sāls
cukurs
olīveļļa
parmezāna siers

Viss sākas ar ķiploku tīrīšanu. Notīrām 4 galviņas ķiploku atstājot divas palielas daiviņas vēlākam. Pēc tam beram klāt sagrieztu papriku, timiānu, nedaudz sāli un šķipsnu majorāna. Pārslakām ar olīveļļu un liekam cepeškrāsnī cepties. Kādos 200grādos 30minūtes.



Kamēr cepās ķiploks ar papriku, tikmēr sagriežam sīpolu un sarīvējam burkānu. Katliņā kurā gatavos zupu ielejam nedaudz olīveļļas un liekam cepties sīpolu ar burkānu. Pacepam kādas minūtes 10 un pievienojam buljonu. Man gan bija pašas gatavots buljona koncentrāts kuru izšķīdināju karstā ūdenī. Un tad uz lēnas uguns to visu sautē līdz ķiploki izcepušies.




Pēc šīm 30minūtēm, ķiploki ir gandrīz gatavi. Tos tad pievienojam katla saturam un turpinām pasautēt kādas minūtes 15. Pēc tam ķeramies pie blenderēšanas darbiem.



Kad visa masa sablendēta, pievieno saldo krējumu un uzvāra. Tad piespiež citrona sulu no, apmēram, puses citrona. Man bija tāds sulīgs patrāpījies, tad nu bija mazāk par pusi. Iesaku sākumā pievienot mazāk un pagaršot. Pievieno atlikušās divas daiviņas ķiploka, pagaršo vai sāls/cukurs ir ok. un griež uguni nost.



Pirms pasniegšanas sarīvē parmezāna sieru un pārkaisa pie pasniegšanas. Klāt servēju rupjmaizes grauzdiņus - rupjmaize apsmērēta ar sviestu, pārkaisīta ar sāli un izcepta cepeškrāsnī.


Garšoja dievīgi!

Labu apetīti!

3 komentāri:

  1. Paldies par recepti! Beigās es nepieliku svaigo ķiploku un citronu sulu, lai varētu 1,5 meitinai iebarot arī, bet rezultāts perfekts!

    AtbildētDzēst
  2. pigori ir tādi, ka man draugs neēd ķiplokus. Bet tik ļoti šī recepte uzrunāja, ka man obligāti bija jāpamēģina. Draugs, apēdot divas porcijas, tikai noteica, ka turpmāk šī zupa ir jāiekļauj mūsu ēdienkartē. Liels paldies :)

    AtbildētDzēst
  3. vīrs need paprika - ko labu vareetu likt taas vietaa?

    AtbildētDzēst