svētdiena, 2013. gada 24. februāris

Kartupeļu biezputra ar žāvētu gaļu

Laba diena!
Ārā ir ārprātīgi skaists laiciņš, bet man nav spēka izbrist laukā. Vakar diena bija tik piesātināta, ka kur nu vēl piesātinātāku var vēlēties.
Viss sākās ar to, ka piektdien ziņu padeva māsas vecākā atvase, braukšot pie mums ciemos. Nu ok. lai jau brauc, būs, kas manus mežoņu izklaidē. Un ar to tā kā būtu viss. Taču tā kā sestdienas rīts atausa saulains, es sapratu, ka gribu izpeldēties āliņģī! Jau atkal! Mimosa bija devusies uz Valmieru, nācās meklēt citu pavadoni. Ilgi jau nebija jāmeklē, Milēdija kaut ko čiepstēja, ka arī gribot pamēģināt. Tad nu ņēmu telefonu rokā un neļāvu atslābt! Sak, davai taisies un braucam. Cienītais aizvedīs un atvedīs. Viņa gan sākumā tā kā šaubījās par savām spējām, bet kad redzēji kā es metos iekšā ledainajā ūdenī, kārdinājumu man pievienoties, neizdevās pārvarēt. Jau pēc brīža Ievas kostīmā arī viņa mērcējās ledainajā ūdenī. Vēl pēc brīža arī viņas pavadonis nespēja palikt vienaldzīgs un metās āliņģī. Tā nu jutos gana labu padarījusi, divus ūdenī iegremdējusi, riktējāmies uz māju pusi, kur mums pievienojās, jau mašīnā esošie Milēdija ar pavadoni un Inga ar Kristapu. Tātad - jātaisa pusdienas 13 cilvēkiem. Jēziņ.... a ko? Un te, šad tad ir ļoti svētīgi, kad cienītais braukalējot pa Latvijas ārēm, klausās Latvijas radio 1. Tur vien čakla latgaļu ģimenes galva, stāstīja ko nu visbiežāk ceļ galdā savai saimei. Izstāstīja to tik garšīgi, ka sapratu, ka man ar jāpamēģina. Un ziniet, viņai bija taisnība. Visi ēda, lielais katls tukšs. Tad nu šī recepete ir domāta vienkāršām, sātīgām pusdienām ar mazām izmaksām.
Pēc tādām sātīgām pusdienām devāmies iekarot piemājas kalniņus. Šodien dibens skaļi atgādina, ka vakar bez žēlastības uz "ābolīša" vizināts. Bet jautrība sita augstu vilni!

Tātad, mums vajadzēs:
Kartupeļus
speķi vai žāvētu gaļu
sīpols
ķiploks
piens
malts muskatrieksts
sāls


Daudzumi jau atkal, skatoties cik liels katls un cik daudz ēdāju. Tā kā visu ņēmu uz aci ar domu, tā lai pietiek un nebūtu slikti, ja kas arī pāri paliktu. Palika tikai bišķiņš, ko man rīt uz darbu paņemt līdzi.
Sākumā nomizo kartupeļus, sagriež smalkākos gabalos un sālsūdenī vārā mīkstus.
Kamēr vārās kartupeļi, palielos gabalos sagriežam gaļu, vai speķi. Šeit lieliski noder visvisādi gaļveidīgi ledusskapja pārpalikumi. Metam uz sakarsētas pannas virsū. Pēc tam pievienojam sagrieztu sīpolu un smalki sakapātu ķiploka daivu. Un uz lēnas uguns cep, līdz kartupeļi mīksti.


Kad kartupeļi mīksti, tos nokāšam un sastampājam biezputrā. Bet nevajag tā smalku un gaisīgu masu. Ir labi, ja paliek arī pa kādam kartupeļu gabaliņam. Pārkaisām ar muskatriekstu. Es kādu šķipsnu uzkaisīju. Kamēr nodarbojamies ar stampāšanu lejam nedaudz piena katlā un uzkarsējam, bet ne uzvāram.




Pēc tam pievienojam karsto pienu kartupeļu biezputrai un samaisām. Pēc tam pievienojam sacepto gaļu ar sīpoliem un samaisām viendabīgā biezputrā. Viss! Gatavs.. Es servēju galdā ar biezpienu un marinētiem gurķiem. Kombinācija nāvīgi garda un sātīga.




Mmm, skatoties bildes un atceroties garšu - pilna mute siekalām. Tātad, šis ēdiens lieliski pabaros jebkuru, kad mājās ir tas kas ir un finanses neļauj izvērsties.

Lai labi garšo!

4 komentāri:

  1. Tiešām - ātri un vienkārši. Tieši nesen man vajadzēja recepti tukšam maciņam + kaut kas nebijis. Nekas šāds man neienāca prātā, kaut gan būtu bijis ideāls variants. :)

    Paldies!

    AtbildētDzēst
  2. Izskataas peec franchu virtuves klasikas "hachis Parmentier" lokalizeejuma.

    http://suite101.com/article/recipe-of-the-hachis-parmentier-a132847

    AtbildētDzēst
  3. Neganti labs un sātīgs paēdiens, un starp citu kurzemē ar šitamo stūķi gatavo :)

    AtbildētDzēst
  4. Šitādu pašu taisu, kad tupeņu vietā šķeltie zirņi. Iznāk ūūū...

    AtbildētDzēst