sestdiena, 2013. gada 5. janvāris

Skābu kāpostu zupa ar ingveru

Laba diena!
Šodien ir salīdzinoši laiska sestdiena. Iesākumā bija plānots, ka vakarā pieteiksies viesi, taču jaunākā atvase šos plānus mainīja. Uzaudzēja sev temperatūru. Nu neko, kam negadās!
Šorītu iesāku ar apzinīgu vingrošanu. Es jau sen cīnos ar savām draudzenēm sāpēm mugurā. Un vienmēr ir biju par slinku, lai veiktu vienkāršos, bet tik ļoti noderīgos muguras vingrojumus. Tad šī bija mana Jaunā gada apņemšanās, regulāri, cik nu tas iespējams, veikt muguras vingrojumus. Un ziniet, no rīta veiktie vingrojumi manī pamodināja rosības gariņu un es ķēros pie mājas kārtošanas, mazgāšanas un ēdienu gatavošanas. Tā jau laikam būs, kā saka, ka fiziskā slodzīte no rīta dod enerģiju visai dienai.
Tā nu, kārtojot māju, apdomāju, ka vēlos šodien zupu. Tikai kādu?! Te prātā atausa, ka pirms kāda laika es domāju par skābu kāpostu zupu. Kāpēc gan ne? Tikai manu prātu nodarbināja viena doma - ingvers. Kā reiz no vakardienas gatavošanas bija palicis pāri, to tak varētu pielikt pie zupas. Jo akurāt pirms kāda laika Absolūts fanoja par skābu kāpostu salātiem ar ingveru. Tad nu, čorts sņim likšu klāt! Sliktāk taču nebūs!! Triecu cienīto uz tirgu pēc gaļas un vārīju augšā. Cienītais bija stāvā sajūsmā, sakot, ka ingvers ideāli sader ar skābu kāpostu zupu. Arī man pašai patika nelielais, bet jūtamais ingvera pikantums.

Tātad, mums vajadzēs:
cauraugušu cūkas gaļu
skābi kāposti
miežu putraimi
ingvers
sīpols
ķiploks
garšvielas zupai
sāls
cukurs

Ar daudzumiem ir tā, ka tas jāskatās katram individuāli, cik daudz ēdāju. Es uz 5l katlu ņēmu divus nelielus gabaliņus cūkas vaidziņa (tādus nopirka mans vīrietis), 500gr skābu kāpostus, 1 palielu sīpolu, 2 ķiploku daiviņas, 1 ēd.k. ar kaudzi, sakapāta ingvera un 2 ēdamkarotes miežu putraimu.

Nomazgā gaļu, liek katlā iekšā, pieber sāli un liek vārīties. Kad parādās putas, rūpīgi tās nosmeļ nost.
Kad izcīnīta cīņa ar putām, notīrām un smalki sakapājam sīpolu un ķiploku. Beram klāt zupai, kā arī pievienojam pārējās garšvielas, kā piparus, lauru lapas un smaržīgos piparus. Uz lēnas uguns vāram vismaz minūtes 50.



Kamēr vārās gaļa, lēnu garu no kāpostiem nospiež lieko sulu, bet ne visu un tos sagriež smalkāk.

Pēc šīm 50 minūtēm gaļa gandrīz mīksta(manā gadījumā), zupai pievienojam 2 ēdmakarotes miežu putraimus un kāpostus. Un turpinām uz lēnas uguns vārīt līdz kāposti mīksti. Man vārījās gandrīz stundu, bet uz ļoti mazas uguns.

Kad kāposti ir mīksti, ķeksējam gaļu laukā. Zupai pievienojam nospiesto kāpostu sulu, bet ne visu, to pievieno pēc garšas. Un pievieno sakapāto ingveru. Pakarsē kādu minūtes piecas, pagaršo vai pēc garšas ir ok. un griež uguni nost, un servē galdā.









Lūk, sātīga, garda un uzmundrinoša zupiņa pelēkām ziemas dienām. Pēc svētkiem šī zupa ir vienkārši debešķīga!

Lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru