piektdiena, 2013. gada 4. janvāris

Liellopa gaļas bumbiņas kokosriekstu piena mērcē

Labs vakars!
Nu tad Laimīgu Jums to 2013.gadu! Šogad ir čūskas gads, varēsim klabināt savas indes protēzes uz vella paraušanu. Un neviens, absolūti neviens mums to prieciņu nevarēs liegt!
Es pamazām sāku atgūties no trakā svētku maratona un pirmās, šī gada darbadienas bija smagas. Smagas tādā ziņā, ka apzinies, atvaļinājums būs tikai vasarā. Nu neko, jūdzos darbos iekšā un aiziet.
Šodien kā pie piektdienas dienas domāju, ko lai gatavo vakariņās. Jau sen man prātā iesēdās doma par liellopu kokosriekstu piena mērcē, tikai nebija izdevības to realizēt. Tā nu nolēmu, ka šodien būs tā diena, kad es šai lietai varētu tā no sirds ķerties klāt. Pusdienlaikā iepirku gaļu, kas bija paredzēta samalšanai un laimīgi gaidīju vakaru. Muļķe!! Ja es būtu zinājusi, ka ap to gaļas malšanu izcelsies tāds tracis, būtu ņēmusi uzreiz samaltu gaļu. Mana gaļasmašīna kapitulēja, kad biju samalusi apmēram  vienu trešo daļu no paredzētā daudzuma. Smalcinātājs to neņēma pretī un vakars draudēja palikt bez vakariņām. Cienītais bija gatavs skriet pakaļ jau samaltai gaļai, bet es iespītējos un teicu, ka nē! Kur tad es šito likšu?!!! Tā nu, izdzerot glāzi vīna prātā atausa mana mīļā Inga un viņas elektriskā rīve kurai klāt montējas arī gaļas malšanas uzparikte! Aleluja, vakars glābts!! Triecu vīrieti pēc gaļasmašīnas un piedurknes atrotījusi šmorēju augšā vakariņas. Sanāca ārprātīgi gardas. Liellops + kokosriekstu piens ir laba kombinācija!
P.s. ņemot vērā apstākļus, no bildes nozudusi eļļas pudele.

Tātad, mums vajadzēs:
~ 1kg liellopa kotlešu gaļu vai malto gaļu
1/2 purava
2 bundžas koksriekstu piens
1 sīpols
3 ķiploku daiviņas
1 burkāns
1 ēd.k. gaišās sojas mērces
1/2 laima
īkšķa lieluma ingvera sakne
1 ēd.k. sviesta
1 ola
asais pipars
sāls
cukurs
pipari
rīvmaize

Daudzumi norādīti uz 5 ēdāju ģimeni. Ja mazāk ēdāju, iesaku gaļu ņemt uz pusi mazāk, koksoriekstu pienu tāpat, pārējais +/- pēc pašu garšas kārpiņām.

Sākumā, ja nav jau samalta liellopu gaļa, tad to samaļ kopā ar 1 sīpolu un 1 ķiploku daiviņu.

Pēc tam pievieno sāli, melnos piparus un 1 olu. visu samīca viendabīgā masā.

No gatavās masas veido nelielas bumbiņas, kuras vieglām apvīļā rīvmaizē. Pēc tam liek sakarsētā pannā, kurā ielieta nedaudz eļļa, cepties. Cep, no abām pusēm brūnas.




Kamēr cepās gaļas bumbiņas, gatavojam mērci. Katlā izkausējam sviestu. Notīrām un sarīvējam burkānu, sagriežam apmēram pusi no purava. Liekam katlā cepties.



Pēc tam notīra un sakapā atlikušās 2 ķiploku daiviņas un apmēram īkšķa lieluma ingvera sakni. Ber klāt katlā.


Pakarsē kādas minūtes 2-3 un pievieno sojas mērci, laima sulu, aso piparu un 1 tējkaroti cukura un šķipsnu sāli. Turpina uz mazas uguns karsēt kādas 2-3minūtes. Sojas mērci pielēju apmēram 2 ēdamkarotes, bet visas šīs garšvielas ir pēc garšas. Sākumā var pielikt nedaudz un tikai pēc tam pieregulēt.



Pēc tam pievieno kokosriekstu pienu un turpina uz mazas uguns karsēties.
Gatavās gaļas bumbiņas liekam mērcē iekšā un karsējam minūtes 10. Pēc tam pagaršo vai pēc garšas mērcei nekas netrūkst un servē galdā! Es servēju ar kartupeļu biezeni, garšoja dievīgi.






Ja man būtu bez izmēra vēders, es varētu ēst un ēst un ēst.

Lai jums labi garšo!

1 komentārs: