svētdiena, 2013. gada 27. janvāris

Brūnā kūka ar baltās šokolādes un kokosa krēmu

Labs vakars!
Rīt jau atkal jāstājas pie virpas virpot. Un atkal nedēļa būs pagājusi. Skat, nākošnedēļ ir pēdējā janvāra mēnesī. Šis laiks ir tik ātri pagājis, ka bail. Vēl nesen likās, janvāris tikai sācies. Un iepriecinošāks nav februāris, kas šogad ir īsais mēnesis. Nē, nu... no vienas puses, forši, ka ātrāk tuvojas pavasaris, tad vasara un atkal būs silts un saulains. Taču, šāds maratons pēc siltā laika man gan neliekas pievilcīgas. Gribās kaut nedaudz apstāties un sajust kā dienas velkas.
Brīvdienas jau atkal piesātinātas ar svētkiem. Reti tā gadās, ka no viena viesību galda steidzies pie nākošā un pēcāk ap diviem nakti dodies mājup ar kājām -11grādos. Gājiens, lai arī diezgan raitā solī, tomēr prasīja savas 40-50minūtes. Kopš vidusskolas laikiem nav bijis tā, ka ciskas nosalušas gluži sarkanas, jo kājās bija 20den zeķbikses un plāna kleitiņa. Ziemas jaka nenosedza pat dibenu. Toties savam cienītajam varēju parādīt un pastāstīt, kā no vidusskolas devos uz mājām, kas pa ceļam ir mainījies, kas palicis nemainīgs.
Tad nu šodien mēs tā rāmu garu, ar atvasēm uz vietējiem piemājas kalniņiem ar padirseņiem pašļūkāt. Bija labi, tik tas vējš tāds nemīlīgs. Akurāt tāds pats kā pa nakti.
Nu lūk, atgriežoties pie sākotnējās tēmas, ka vakar bija svētki, tad nu cepu kūku vienam jubilāram uz visnotaļ ievērojamu ciparu - 60. Kūkas receptē izmantoju brūno biskvītu, melno šokolādi, balto šokolādi un kokosriekstu pienu. Ja pirmajā brīdī rodas aizdomas, kā tas viss garšo kopā, varu pateikt, ka debešķīgi! Ideju, par šokolādi sajaukt ar kokosriekstu pienu man pasvieda vieni cepumiņi. Pie darba, vietējās dzelzceļa stacijas veikaliņā bija nopērkami ārkārtīgi gardi cepumi. Šokolādes biskvīts, bet viducī balts krēms, kurā sagaršojas kokosrieksts. Tikai kā to masu iegūt? Izdomājos, izgaršojos cepuma krēmu un secināju, ka krēmā ir kokosrieksts un baltā šokolāde. Tad nu sākumā man bija doma par biskvīta ruleti, kurā noteikti šis krēms lieliski iederētos. Taču tā kā man ir mazā panna, tad ruletei tā sanāk gaužām nepateicīga. Tāpēc cepu kūku. Jubilārs notiesāja 2 gabaliņus, māsas vecākā atvase, ja vien ļautu, noēstu pusi kūkas. Arī cienītais par kūku bija stāvā sajūsmā. Jāsaka, ka es biju iedomājusies par cepumu garšu, kas, loģiski, ka kūkā nebūs atrodama, bet kopumā garšoja labi. Bet pats galvenais, kūka absolūti neprasa lielas pūles un enerģijas. It sevišķi, ja cep ruletē. Taču šī kūka noteikti atstās iespaidu. It sevišķi krēms, ja jau tik daudzas jūsmīgas atsauksmes es dzirdēju no vīrieškrātas pārstāvjiem.

Tātad, mums vajadzēs:
biskvītam
miltus
olas
kakao
cukuru

krēmam
4 tāfelītes baltās šokolādes
1 bundžiņa kokosriekstu piena
50gr. kokosriekstu skaidiņas
1 laims

glazūrai
50gr sviesta
2 tāfelītes rūgtās šokolādes

Biskvītam es izmantoju 2 ripas. Katrai ripai atvēlot 3 olas, 3 ēdamkarotes miltu, 3- 4 ēdamkarotes kakao un 3 nepilnas ēdamkarotes cukura.

Sākumā sagatavo krēmu. Lasot internetā dažādas receptes uzgāju, ka citi iesaka nopirkt jau kokosriekstu krēmu. Es, vismaz piemājas veikalos, neesmu tādu redzējusi. Ir tikai kokosriekstu piens. Tad nu, no vienas gatavošanas reizes, atceros, ka Prismā bija nopērkams koksriekstu piens kurš nebija viendabīgs. Bundžiņas augšpusē ir kokosriekstu masa, apakšā caurspīdīgais piens. Tad nu šoreiz pirku speciāli šo bundžiņu kokosrieksta piena.

Tād nu šo te kokosrieksta masu, kas atrodas bundžiņas augšpusē es liku katliņā. Sanāca kādas 3 pilnas ēdamakarotes, un liku karsēties. Ja ir pieejams viendabīgs piens, tad izmanot apmēram 100ml - 200ml. Karsējoties šī masa paliek šķidra.
Kamēr karsējas kokosriekstu piens, blenderī sablendēju kokosriekstu skaidiņas un pievienoju karsētajam pienam.

Kamēr piens uz lēnas uguns karsējas. Bļodiņā gabaliņos salaužu balto šokolādi. Pēc tam leju klāt karsto pienu un samaisu līdz šokolāde izkususi. Tad pievienoju izspiestu 1 laima sulu. Krēms gatavs. Noliek malā, lai istabas temperatūrā masa sabiezē.




Gatavo biskvītu pēc visparastākās biskvīta receptes. Sākumā atdala olu dzeltenumus no baltuma. Dzeltenumiem pievieno cukuru. Iesaku likt mazāk, lai biskvīts nav salds. Sakuļ līdz masa palikusi gaiši dzeltena. Pievieno kakao. Es liku 3-4 ēdamkarotes vienai ripai. Otrai man atlika mazāk, līdz ar to, tā sanāca gaišāka. Pēc tam ieber 3 ēdamakarotes, bez kaudzes, miltu. Samaisa viendabīgā masā. Uzputo olu baltumus stingrās putās, iecilā biskvīta mīklā un lej veidnē. Cep kamēr gatavs. Man tas bija 200grādos 5-7 minūtes 1 ripa.  Gatavo biskvītu atdzesē.
















Kamēr biskvīts dziest, es šokolādes krēmu ieliku ledusskapī, lai paliek vēl stingrāks. Pēc tam, uzklāju uz biskvīta. Otru kārtu virsū un ledusskapī lai sacietē. Krēms nesacietēs galīgi stingrs, bet nebūs arī šķidrs.


Nākošajā dienā, jo kūku gatavoju iepriekšējā vakarā. Ūdens peldē izkausēju 50 gramus sviesta un melno šokolādi. To tad uzmanīgi uzklāju uz kūkas un liku ledusskapī glazūrai sacietēt. Ja ir kādi dekorēšanas darbi, tad paveic arī tos.






Lūk, kūka gatava. Krēms sanāk dievīgs un salds. Iesaku skatīties piena/šokolādes/laima sulas proporcijas un vadīties pēc savām garšas kārpiņām. Tā kā man biskvīts nebija salds, tad krēms lieliski šo garšu izlīdzināja. Un jā, vislielākās atsauksmes es saņēmu no vīrieškārtas pārstāvjiem.

Lai labi garšo!

4 komentāri:

  1. Izskatās ļoti gard recepte & gribu izmēģināt, bet man radās daži precizējoši jautajumi:
    1)ja visu pareizi saportu, tad sanāk, ka to krēmu uz 1.biksvīta ripas klāj vairākkārtīgi - uzliek drusku, liek ledusskapī un tā vairākas reizes, jo pēc pēdējās bildes var saprast, ka krēma kārtai ir jābūt gana biezai?
    2)kādu balto šokolādi Tu iesaki un kur Tu viņu pērc? pēc bildes izskatās tāda neredzēta.. vaicāju tā, jo līdx šim baltās šokolādes kausējot nereti ir sanācis tā ka viņa nekūst, bet vnk deg.. pieļauju, ka tas noteikti tāpēc, ka tur no īstas šokolādes ne smakas.. tā kā Tava izskatās tik vienmērīgi izkususi, tad gribu nopirkt tieši tādu pašu.
    paldies jau iepriekš :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nē, es visu krēmu liku uzreiz, nevis kārtās. Pirms likšanas es krēmu nedaudz paturēju ledusskapī. Sākumā man arī bija doma likt tā pamazām kārtās, bet tā kā redzēju, ka krēms ir gana biezs, tad liku tāpat.
      Par šokolādi, es nopirku Prismā lētāko ko atradu. Maksāja 0.35ls/gab. Izkusa labi un sacietēja arī. Garša, kā jau baltajai šokolādei. Es neesmu tās cienītājs, bet kopā ar kokosriekstu pienu bija baigi ok. Jā, un kokosriekstu pienu es arī pirku Prismā.

      Dzēst
  2. Tā nu ir sanācis, ka regulāri iemetu aci šajā blogā. Paldies par vienkāršām un laikam jau arī mūsu ēdāju gaumei atbilstošām receptēm! Apbrīnoju pacietību katru darbību dokumentēt! Malacis un paldies!
    Tuvojas viena jubileja uz kuru jāiznesās būs divās vietās un abās jau gaida,kas tad nu jauns un garšīgs būs tapis.
    Šī kūka izklausījās vilinoša un vakar, ejot uz citu jubileju, likās, ka būs piemērota dāvanas papildinājumam.
    Pirmais biskvīts sanāca kā pastala. Vaina bija kakao. Ja reiz rakstīts 3 karotes, tad bliežam klāt visas uzreiz. Nezinu vai tiešām tā var atšķirties kakao, bet visi dzeltenumi sasūcās iekš kakao momentā un sanāca biezs klucis ar vēl daudz pāri palikušu kanēli. Arī olas baltums neglāba un pēc tam vēl viena pieblenderēta ola arī nē. Līdz biskvīta mīklas konsistencei tur bija stipri tālu, bet izcepu tāpat. Liekas patērētas minūtes. Cepu vēl vienu. Pārējām biskvīta ripām pietiekoši bija ar 1 ēdamkaroti kakao. Gan garšas ziņā, gan krāsas, gan konsistences.
    Otrais čp. Baltā šokolāde. Veikalā satiktais paziņa pie šokolādes stenda nosita no viļņa un paņēmās tikai 2 tāfelītes. Bet ar to viss bija kārtībā. pat nezinu vai vajadzēja 4 gab. Viss smuki sacietēja.
    Man kā melnās šokolādes apsolūtam nemīlētājam kopgaršā šokolādes augšu varēja mierīgi izlaist, bet pārējie teica, ka ir ļoti, ļoti labi!
    No kļūdām mācās! :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par atklāto aprakstu. Hmm, es receptē norādu visu, kā darīju es. Un es tiešām, pirmajai viskvīta ripai pieliku 3 ēdamkarotes kakao. Kakao tā nesasūcās olu dzeltenumos. Iespējams, ka jāskatās kāds kakao. Ceru, ka kāds izlasīs komentāru un liks pa vienai ēdamkarotei klāt, nevis visas uz reiz!
      Par to balto šokolādi. Gan jau, ka var iztikt ar 2 tāfelītēm. Es ņēmu 4 un krēma kārta sanāca gana pabieza uz forumu 26cm diametrā.
      Par glazūru, tas ir gaumes jautājums :) es baidījos par to, lai kūka nav par šķebinoši saldu. Tādēļ ņēmu rūgto šokolādi.

      Dzēst