pirmdiena, 2013. gada 21. janvāris

Belaši

Labs vakars!
Beidzot arī mūsmājās tika pagatavoti belaši. Cienītais par šo ēdamo jau sen dīca, tikai es turējos pretim, jo manā izpratnē belašs ir tas, kas tiek tirgot pie centrālās stacijas. Kartumiztrīgās kastēs uz riteņiem, mollīgs babulis pārdevējas lomā un mikriņi ar uzrakstu - ar belašiem nekāpt. Liels, karsts, gaiši brūns eļļā vārīts rausis ar nenosakāmas izcelsmes gaļas pikuci vidū. Un tā garša, tādu mājās nedabūs nekad, tāpat kā mājās gatavotajiem pelmeņiem.
Tā nu pētot visas pieejamās receptes sapratu, ka katra saimniece gatavo pa savam. Katrai ir sava, izkoptā, par labu esam, atzītā recepte. Tad nu apkopojot receptes un paļaujoties uz čujs, ņuhs un poņa un tapināju augšā. galarezultātā savā skopumā mīklu belaša rausim atvēlēju plānāku, nekā man pašai gribētos. Taču cienītais un viesi atzina, ka garšo labi un garša esot gandrīz autentiska īstajam belašam. Lai tā būtu, bet zinu, ka nākamreiz gatavošu atkal, tik mīklu biezāku atvēlēšu.

Tātad, mums vajadzēs:
mīklai
4-5glāzes miltu
pusotru glāzi piena
1 glāzi skābā krējuma
1 tēj.k. sāls
1 ēd.k. cukura
1 paciņa sausā rauga
3 ēd.k. eļļas

pildījumam
500gr. maltās gaāls(man bija cūka+liellops)
2 nelieli sīpoli
1 ķiploku daiva
sāls
melnie pipari

eļļa cepšanai 1l

Sākumā gatavo mīklu. Bļodā ber 3 glāzes miltu, pievieno tējkaroti sāls, ēdamkaroti cukuru, 1 glāzi skābā krējuma un 3 ēdmkarotes eļļas.





Uzsilda pusotru glāzi piena. Apmēram 2 trešdaļas no siltā piena lej klāt mīklai. Atlikušajā pienā ieber un izšķīdina 1 paciņu sausā rauga. Pēc tam pievieno mīklai un visu kārtīgi samaisa viendabīgā masā.




Pēc tam pamazām mīcot pievienoju atlikušās 2 glāzes miltu. Mīklai nevajag būt cietai, jābūt tādai mazliet ķēpīgai. Liek malā raudzēties kādu stundu. Pēc tam uzrūgušo mīklu piespiež un ļauj vēlreiz uzrūgt.




Kamēr mīkla rūgts, gatavo pildījumu. Maltai gaļai pievienoju smalki sakapātus sīpolus un piespiež 1 ķiploku daivu. Pieber sāli un piparus(izvēlējos pikantāku gaļu, tādēļ bēru pavairāk), pievieno 1 glāzi skābā krējuma un visu kārtīgi izmīca viendabīgā masā.




Tālāk liek katlu, kurā ieliets apmēram 1l eļļas un liekam karsēties.
Ņem uzrūgušo mīklu un veido mīklas plācenīšus vidū liekot malto gaļu. Malas plācenim saceļ uz augšu un piespiež atstājot mazu caurumiņu pie gaļas. tad liek karstajā eļļa cepties. Sākumā tie nogrims, bet cepoties celsies augšup. Cep no abām pusēm gaiši brūnus.










Gatavos belašus novieto uz salvetes vai caurdurī, lai notek no liekās eļļas. Pēc tam servē galdā.



Lūk, belaši gatavi. Nepretendēju ne uz kādu autentisko recepti, tas lai paliek speciālistu ziņā. Bet šādi garšoja labi, un jā... negaidiet kad garšos tieši tā, kā stacijā pie babuļiem nopērkamie. Ne, ne... šādas garšas nebūs.

Lai labi garšo!

2 komentāri:

  1. Arī es belašus cepu tāpat, varbūt rauga mīklai ir nianses, bet ļoti līdzīgi.Vienmēr sanāk super!

    AtbildētDzēst
  2. Vīrs sāk dīkt pēc belašiem,meklēju to īsto recepti un laikam pieturēšos pie tavas receptes,cepšu augšā,skatīšos kā sanāks.

    AtbildētDzēst