trešdiena, 2012. gada 12. decembris

Puķkāposta sacepums ar sieru

Labs vakars!
Man šodien bija vājinieku diena. Trijos naktī piemetās kaut kāds nelāgs vēdera draņķis, ka sapratu, šodien darbs izpaliek. Un ja vien pašsajūta nebūtu diezgan čābīga tad es pat nopriecātos, kad mājinieki ceļas augšā, bet es varu palikt gulēt siltajā gultā. Šoreiz gan tas prieciņš izpalika, jo es dotu priekšroku celties, bet veselai. Lai nu kā, pret dienas otro pusi sajutos kā cilvēks un sapratu, ka šī diena jāizmanto lietderīgi. Jāpagatavo ģimenei siltas pusdienas. Siltas tādā ziņā, ka uz ierašanās brīdi tās jau ir gatavas, nevis tikai sāk riktēties uz gatavošanu. Jā, darba ļaužu garoziņa šajā jautājumā.
Vakar ieklīstot veikalā pēc dienišķā maizes kukulīša manu skatu piesaistīja puķkāposti. 1.25ls gabalā. Parasti es šādām lietām uzmanību nepievēršu, taču šoreiz pamanīju, ka starp maza izmēra galviņām ir atrodamas arī diezgan paprāvas puķkāposta galvas. Tad šī cena neliekas vairs tik augsta, tā nu ripināju grozā iekšā priecīgi domādama, ka cepšu sacepumu. Es vēl nezināju, kas mani naktī sagaida.
Taču, kā jau minēju, pret dienas otro pusi sajutos kā cilvēks un es neredzēju iemeslu, kāpēc gan man nepagatavot to, ko biju iecerējusi. Sacepums vienkāršs un salīdzinoši ātrs, ja vien pirms tam ir vārīta puķkkāposta galva.

Tātad, mums vajadzēs:
1 puķkāposta galvu
1paciņu kausētā siera
500ml saldā krējuma
1 olu
1 ēd.k. sviesta
sāls

Puķkāpostu vieglā sālsūdenī novāra gandrīz mīkstu. Pēc tam, nedaudz atdzesē un sadala pa reizinātājiem. Tas ir, sīkākos gabaliņos.


Katliņā ielej 500ml saldā krējuma un uzsilda, bet ne dikti karstu. Uzsildīt vajag tik, lai izkustu kausētais siers, ņem nost no uguns. Kad siers izkusis atsevišķā traukā sakuļ olu, klāt pielejot nedaudz siltā saldā krējuma. Kārtīgi samaisa un tad olu lej katliņā.



Tālāk jau cepamajā traukā liek sviestu, kārto puķkāpostu un pārlej ar saldā krējuma - siera maisījumu. Liek sakarsētā krāsnī 200grādos un cep 60minūtes. Pēc tam servē galdā.




Sacepums sanāk sātīgs, bet savā ziņā arī viegls. No saldā krējuma veidojas laba mērcīte un tā ir ideāli piemērota, ja sacepumu pasniedz kopā ar kartupeļiem,vai ar ko citu, vai arī  kā manā gadījumā ar kotletēm. Taču, ja vēlas ēst vienu pašu, iesaku pielikt 2 vai pat 3 olas, lai sacepums būtu viendabīgāks.

Lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru