sestdiena, 2012. gada 29. decembris

Jūras asaris vīna mērcē ar vīnogām

Labs vakars!
Redz kā ir, cilvēks domā, dievs dara. Visi mani svētku plāni un ar to saistītā gatavošana aizgāja skuju taku. Līdz ar to, šajā dienās es gatavošanai pievērsos ļoti ļoti maz, tik daudz, lai uzceptu pīrāgus, meduskūku un grauzdiņu salātus. Ak jā... viena fiksā soļanka. Vairāk nekas netika gatavots un gandrīz visas dienas ēdām ārpus mājas. Jāsaka, ka esmu nogurusi no svētkiem, no šīm garajām brīvdienām, kuras savās mājās praktiski tikai pārnakšņojām. Man tā pietrūka viena diena, kad vienkārši pabūt mājās, pavāļāties pa gultu, nesteidzīgi piekopt māju un uztaisīt pusdienas un tad jau atkal var mesties lielajā brīvdienu maratonā.
Šodien kā reiz bija tā diena, lai es darītu visu to, ko iepriekš minēju. Brokastis baudīju gultā, kuras man bija pagatavojusi vecākā atvase. Pēc brokastīm vēl pavāļojos pa gultu un tik ap 14.00 pēcpusdienā izlīdu no gultas. Tāds kaifs. Vēl tikai jāizdomā ko gatavot vakariņās. Pārskatīju ledusskapja saturu un acis pievērsās jūras asariem. Man tie bija veseli divi. Tātad?! Ko mēs varam pagatavot no jūras asariem? Vīna mērcē ar vīnogām? Ohohoho... izklausās burvīgi. Sastāvdaļas nav daudz, gatavošana vienkārša, bet galarezultāts tāds, ka nebūtu kauns pasniegt piecu zvaigžņu restorānā. Jau atkal apstiprinās teiciens - Viss ģeniālais ir vienkāršs.

Tātad, mums vajadzēs:
jūras asari
vīnogas
baltvīnu
saldo krējumu
sviestu
sāli
piparus

Jā, sastāvdaļas ir tieši šādas un ne savādākas. Ar daudzumiem ir tā, ka es gatavoju 2 jūras asarus, līdz ar to ņēmu apmēram 12 vīnogas(īkšķa lieluma ogas), 100ml sausā baltvīna, 200ml saldā krējuma, 50gramus sviesta, sāls un melnie maltie pipari.

Sākumā ķeramies pie zivs un veica tīrīšanu - nogriežam spuras un nokasām zvīņas. Pēc tam zivi nomazgājam, sagriežam trīs daļās un apsālām. Atliekam malā uz minūtēm 15.



Kamēr zivs sālās, sagatavojam vīnogas. Pārgriežam tās uz pusēm un izņemam kauliņus.

Pannā izkausējam sviestu un liekam cepties zivi. Sākumā uz lielas liesmas apcepama brūnas, pēc tam samazinām liesmu un cepam līdz zivis gatavas.



Kamēr cepās zivs, gatavo mērci. Katliņā liek vīnogu pusītes un pievieno 100ml sausā baltvīna. Sagaida, kad uzvārās un tad uz lēnas uguns pavāra vēl kādu minūti, divas. Pēc tam pievieno saldo krējumu, sāli un piparus. Samaisa un karsē līdz mērce sāk vārīties un atkal pavāra kādas divas - trīs minūtes. Pagaršo, vai sāls - pipari ir ok. un griež uguni nost. Viss! Servē galdā.






Zivs kopā ar šo mērci garšo fantastiski labi. Es gan pievārīju klāt savvaļas rīsus, taču tie bija lieki. Man vairāk prasītos klāt svaigie dārzeņu salāti.

Lai labi garšo!

1 komentārs:

  1. Liels paldies par lielisko recepti. Izmēģināju un esmu vienkārši sajūsmā. Vēl klāt labs baltvīns un vakariņas labākas kā restorānā. Liels paldies. Ieteikšu arī draugiem.

    AtbildētDzēst