svētdiena, 2012. gada 2. decembris

Eklēri

Labs vakars!
Visiem sirsnīgs sveiciens pirmajā adventē. Šodien ēdot brokastis, secināju, ka nepacietīgi gaidu Ziemassvētkus. Manī ir pamodusies svētku sajūta. Tas priecē.
Vakar no rīta padomos ar skaidru domu. Gribu eklērus. Pašceptus. Taču te bija viena neliela problēma. Pirmkārt, man mājās nebija konditorejas šprice, otrkārt, iepriekšējā reizē es sabeidzu šprici un arī pašus eklērus. Iedvesmojoši vai ne?
Bet, nolēmu noriskēt. Prismā uz akciju nopirku vienreizlietojamās konditorejas tūtas. Tā teikt - boh sņim, kas būs, būs. Un kā testētājus, pieaicināju IunK. Galarezultāts pazuda nepilnās piecās minūtēs... laikam bija garšīgi!

Tātad, mums vajadzēs:
mīklai
1gl. ūdens
1gl. miltu
100gr. sviesta
4 olas
1 tēj.k cukura
šķipsna sāls

krēmam
1 paciņu vājpiena biezpiena
1 mazo paciņu maskarpone sieru
1 ēd.k. cukura
2-3ēd.k. iebiezinātā piena ar cukura
100ml saldā krējuma
rīvēta citrona miziņa
150gr. tumšās šokolādes
50gr sviesta

Gatavošana ļoti viegla, tikai jāiepraktizējas ar to krēma pildīšanu.
Sākumā gatavo mīkli. Lej katliņā  glāzi ūdens un pievieno sāli un cukuru. Liek vārīties. Tiklīdz ūdens uzvārījies, pievieno sviestu un maisot vēlreiz uzvāra.

Pēc tam, vārošajā sviesta ūdenī pievieno glāzi miltu un nepārtraukti maisa līdz mīkla atlec no katla malām. ņem nost no uguns un atdzesē 7minūtes.


Kad pagājušas šīs septiņas minūtes, pa vienai nepārtraukti maisot, pievienojam olas. Maisam līdz masa kļuvusi gluda un spīdīga.


Liekam konditorejas špricē vai tūtā un veidojam iegarenus eklērus. Liek cepties 200grādos minūtes 25-30. Cep līdz gaiši brūni un uzpūtušies eklēri. Galvenais, sākumā krāsns durtiņas nevirināt. Ja izceptie eklēri noplūk, tad nozīmē, ka viducis vēl nav kārtīgi izcepies. Tad jāieliek vēl krāsnī uz pāris minūtēm.



Kamēr cepas eklēri, gatavojam krēmu. Biezpienu ar 1 ēdmakaroti cukura sablendē viendabīgā masā. Tad pievieno maskarpones sieru. Ar mikseri kuļot pievieno 100ml saldā krējuma. Un beigās pierīvē citrona miziņu un pievieno 3-4ēdamkarotes iebiezinātā piena ar cukuru. Visu samaisa viendabīgā masā. Krēmam nav jābūt šķidram, pabiezam, bet gaisīgam. Ja krēms ir sanācis pa šķidru, situāciju grābs vai nu želatīns vai 1 paciņa putukrējuma stindzinātāja. Gatavo krēmu liekam ledusskapī dzesēties.





Kad eklēri gatavi, atdzisušu ķeramies pie pildīšanas. Nu lūk, ar šo var būt nelielas problēmas. Lai aiztaupītu sev liekas stresa minūtes un pārdzīvojumus, es eklērus vienā sānu malā pārgieztu pušu. Tad ar konditorejas tūtu sapildīju. Pildītos eklērus liekam ledusskapī. Tiesa, pildīt var arī uztaisot caurumu, vai nu apakšā vai vienā no eklēra galiem un tad sapildīt. Iepriekšējo reizi es šādi veicu un viss aizgāja pa pieskari. Tādēļ es pieturos pie šāda principa, ja tas ir paredzēts savējiem. Viesiem jau gādātu, lai būtu estētiskāk.


Pats pēdējais etaps pirms ēšanas, ir glazūras gatavošana. Ūdens peldē izkausē sviestu un šokolādi. Ļauj nedaudz padzist un pārlej pāri eklēriem. ļauj šokolādes glazūrai sacietēt. Tas arī viss. Gatavs lietošanai.





Kā teica Inga, divas stundas cepu, lai 5minūtēs norītu. Tomēr 2stundas ir gana bargi teikts, vienkārši es paralēli vārīju zupu un vēl situ klaču ar draugiem. Tad tas process ievelkas nedaudz.

Lai labi garšo!

3 komentāri:

  1. Cik eklēru sanāca no šī daudzuma?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. kaut kur pie 20. Skaitu precīzu nepateikšu.

      Dzēst
  2. Labi sanāca, 25 palieli eklēri!

    AtbildētDzēst