pirmdiena, 2012. gada 31. decembris

Cūkgaļa vīna mērcē ar timiānu

Laba diena!
Laimīgu visiem Jauno 2013.gadu!!! Tā tam būs būt, lai gan līdz jaunajam gadam vēl dažas stundas jāpagaida.
Vakar sanāca pilna māja uz Jaunā gada sagaidīšanas ģenerālmēģinājumu, ka šodien man gribas ielīst gultā un skatīties TV. Taču sirdsapziņa neļauj savai ģimenei nozagt jaungada nakts sagaidīšanas prieku. Pie tam, visu laiku tika plānots, ka brauks pie manas māsas svinēties. Tiesa, kā tas nereti mēdz notikt, plāni mainījās dažu stundu laikā. Sākot ar mani, kad es sapratu, ka nekur negribu braukt. Tad māsa paziņoja, ka pie viņas pasākums atceļās. Pēc brīža jau es saprotu, ka varbūt tomēr mājās nenīkuļot, bet aizbraukt kaut kur viesos un jau atkal brīdis, kad māsa pasaka, ka pasākums tomēr notiks. Bet kamēr vēl domāju, ka pasākums atceļās, saprotu, ka pie māsas sagaidīt negribas un beigās atceramies par vīra brāli. Ja nekas nenojuks, tad virziena mērķis ir Jauno gadu sagaidīt Purvciemā! Bet vēl ir laiks kaut ko pamainīt.
Bet, atgriežoties pie vakardienas, vakar nelielā, bet visnotaļ jautrā kompānijā nolēmām uzrīkot filmu vakaru. Iesākām veselas 3 filmas skatīties, kuras tā arī līdz beigām nenoskatījāmies. Pievērsāmies Uno un Ēzeļu spēlēšanai. Bija jautri, rokas cieta, bet reakcija ir!
Nu jā un pirms visām šīm jautrībām, pašā sākumā cēlu galdā cūkgaļu vīna mērcē. Baltvīna. Šis vīns bija palicis pāri no zivs gatavošanas un bija jāizlieto. Sāk skatīt receptes un šī man likās kaut kas absolūti fantastiski vienkāršs un rezultāts bezgala garšīgs. Ideāli piemērots svētku reizēm, kad negribas enerģiju tērēt stāvot pie katliem, bet rezultātā vēlas pasniegt tomēr ne tik ikdienišķu maltīti! Atvases ēda pa divām porcijām, laikam vīnā ir tas spēks.

Tātad, mums vajadzēs:
cūkgaļu
sauso baltvīnu
ķiplokus
sāli
piparus
timiānu
olīveļļu

Ar daudzumiem ir tā, ka man bija apmēram 1.5kg cūkgaļas. Šķiņķa gabals un kakla karbonāde. Uz šo daudzumu gaļas es izmantoju 600ml sausā baltvīna, 6 ķiploku daivas, 2-3 ēd.k. olīveļļa. Sāls, pipari, timiāns - pēc garšas.

Sākumā gaļu sagriež palielos gabalos. Vismaz es sagriezu palielos gabalos. Pielēju olīveļļu un samaisīju.

Liekam karsēties katlu, kurā gatavosim gaļu. Uzkarsējam, liekam gaļu iekšā un pieberam klāt sāli un piparus. ļaujam karsēties līdz gaļa izdalījusi visu šķidrumu. Minūtes 10-15.



Kamēr karsējas gaļa, notīra un sakapā apmēram 6 daiviņas ķiploka. Pēc tam beram klāt gaļai, lejam klāt vīnu un sagaidām līdz uzmet pirmo burbuli. Tiklīdz sāk vārīties, nogriežam uguni uz minimālo un lai zem vāka karsējas vismaz 1h līdz gaļa mīksta, jo mīksta.





Pašās beigās pievienojam šķipsnu timiāna un pakarsējam vēl 2-3minūtes, griežam uguni nost. Brīdi ļauj ievilkties un servē galdā.

Gaļa sanāca mīksta, sulīga un garšīga. Tiem kam garšo timiāns, var likt diezgan daudz, tie, kas nav pārliecināti, iesaku pielikt kādu mazu šķipsnu. Jo garšviela pati par sevi spēcīga.

Vēlreiz laimīgu! un lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru