pirmdiena, 2012. gada 19. novembris

Mandeļu kūka

Labs vakars!
Nu ko, svētki pagājuši, himna un svētku salūts baudīts pie Tv ekrāna, jo kā jau paredzēju, mūsmājās lazarete turpinās. Nu ir kārta jaunākajai atvasei un vīriec' ir izvēlējies slimošanas maratona distanci nevis sprintu. Nu neko, rīt jau atkal uz darbu. Es tikai tā naivi ceru, ka jaunākā atvase ātri tiks uz kājām.
Taču, kamēr mēs visi pa mājām, pie brokastu galda sadomāju, ka sen nekas garšīgs nav ēsts. Kādu laiciņu atpakaļ, kad vēl visi veseli bija, ēdu gardos mandeļu cepumus. Un šie cepumi man nelika mieru. Gribas kaut ko no mandelēm. Tikai ko? Cienītais tik ieteica nepārstrādāties, lai nav viss vakars pie plīts jāstāv. Tas nekas, ka pats ērti iekārtojās lūkot pēdējo Batman filmu. Taču viņa padomu ņēmu vērā un cepumu vietā izdomāju, ka uzcepšu kūku. Savu mūžu tādu nebiju cepusi un bridu lūkot receptes. Mani uzrunāja divas, kuras es ar čuja, ņuja un poņas palīdzību apvienoju atmetot visu lieko. Par galarezultātu sirds nedaudz trīsēja, bet kad tas tika nobaudīts secināju, ka kūka sanāca garda. Noteikti cepšu vēl.

Tātad, mums vajadzēs:
6 s izmēra olas
300mg miltu
1 paciņa mandeļu skaidiņas (100gr)
1/2 citrona
4 ēd.k. skābā krējuma
1 paciņa vaniļas cukura
2 tēj.k. cepamā pulvera
150gr cukura
150gr svietsa
šķipsna sāls
mandeļu esence

Sākumā olas dzeltenumus atdala no baltumiem. Man bija S izmēra olas, tad ņēmu sešas. Bet ja ir M vai L izmēra, tad var ņemt mazāk. 5 vai 4 olas.
Olu dzeltenumiem pievieno 150 gramus cukura un saputo līdz masa ir gaiši dzeltena.

100 gramus sviesta izkausē un pievieno olu masai. Tad pievieno 4 ēdamkarotes skābā krējuma un mandeļu esenci. Visu kārtīgi samaisa.


Masai pievieno sarīvētu 1/2 citrona miziņas. Samaisa un pievieno 300 gramus miltus un 2 tējkarotes cepamā pulvera. Kārtīgi samaisa viendabīgā mīklā.



Olu baltumiem pievieno šķipsnu sāli un saputo stingrās putās. Tās pēc tam uzmanīgi iecilājam mīklā. Grūti būs, bet ne neizdarāmi. Gatavo mīklu lejam kūkas veidnē.




Kūkas virspusi nokaisām ar mandeļu skaidiņām. Atlikušos 50 gramus sviesta izkausē un tam pievieno 1 paciņu vaniļas cukura. Samaisa un pārlej pāri mandeļu skaidiņām. Liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī, apmēram 180 grādos 40 minūtes. Gatavību pārbaudīju ar kociņa metodi - ja iedurot kūkā kociņš sauss, tātad gatavs! Gatavu pārkaisīju ar pūdercukuru un servēju galdā.





Mmm.... tieši tas, kas vajadzīgs jaukam vakara noslēgumam. Tagad tik jādodas pie miera, lai rīt var jūgties jaunā darba nedēļā. Jauki, ka tā sanāk īsā!

Labu apetīti!

1 komentārs:

  1. Pierakstiiju un obligaati meginaashu:) Paldies!

    AtbildētDzēst