sestdiena, 2012. gada 10. novembris

Cūkgaļas rulete ar saulē kaltētiem tomātiem un ķiplokiem

Sirsnīgi sveicu visus Mārtiņus Mārtiņos, savu tēti tajā skaitā. Šodien gan izpalika svētku zoss, taču to mēs baudīsim rīt. Šodien mēs pa mājām.
Vakar bijām baudīt kultūru. Ievērtējām izrādi Gremholma metode, man patika. Zāle bija pilna, priekšā apsēdās kundzīte, kura visu izrādes laiku meklējot labāko skatpunktu cītīgi dīdījās, līdz ar to es arī un ticu, ka visa rinda aiz manis arī. Piedodiet, kuri sēdēja aiz manis. Es nav pie vainas.
Šodien baudot laisko sestdienu, cienītais ieminējās, ka šausmīgi sen nav ēsta aukstā gaļa. Es tā padomāju un secināju, ka jā, patiešām sen nav ēsta. Un vai tad man grūti to pagatavot? It kā nē. Tā nu mēs devāmies piemērotas gaļas meklējumos, kas beigās izrādījās par īstām medībām, jo piemājas tirdzniecības vietās cūkas stilbiņi nebija atrodami. Kad nu beidzot atradām meklēto manu acu skatu saistīja cūkas pavēdere. Prātā uzvirmoja doma par smaržīgu cūkas ruletīti kas pildīta ar saulē kaltētiem tomātiem un ķiplokiem. Nebija jau divreiz jāsaka, kad mājās stiepu savu laupījumu. Tagad sēžu un elšu un uzdodu sev mūžīgo jautājumu, kāpēc tik daudz ēdu. Sanāca ārprātīgi labi. Jaunākā atvase atteicās no salātiem, tik gaļu vien ēda. Cienītais pievienojās pukstēšanā, ka būšot resns.


Tātad, mums vajadzēs:
cūkas pavēderi
saulē kaltētus tomātus
ķiplokus
sīpolus
burkānu
maltu saldo papriku
garšviela Hmeli - Suneli
lauru lapas
smaržīgie pipari
sāls
melnie pipari
vorčesteres mērce

Ar daudzumiem ir tā, ka tos regulē katrs individuāli. Man cūkas pavēderes gabals bija uz apmēram 1.5kg smags. ņēmu sauju sakapātu saulē kaltētu tomātu, 5 ķiploku daivas, divus nelielus sīpolus, vienu burkānu un garšvielas kaisīju uz aci.

Ņemam gaļu uz izmēģinām satīt, tā lai sanāk smuka ruletīte. Tas gabals, kas ietinās ruletē, tur es nogriezu nost ādu. Nepatīk man, ja ruletēs atstāj ietītu ādu. Gabals, kuru nogriezu nost, nebija liels. Kā arī pārējo cūkas ādu vieglām iegriezu.

Liekam ar ādu uz leju un uz gaļas mīkstuma beram virsū garšvielas. Manā gadījumā Hmeli-Suneli, melnajiem pipariem un saldo papriku. Tad salokām uz pusēm un noliekam malā.
Sagriežam saulē kaltētos tomātus, tā lai sanāk sauja, nedaudz vairāk. Tad pievienojam 5 ķiploku daiviņas, izspiestas caur spiedi un kārtīgi samaisām ar tomātiem. Liekam virsū gaļai, pārkaisām ar sāli un satinam ruletē. Un pašu ruleti kārtīgi nosienam ar diegu. Cieši, cieši.





Pēc tam ruleti apkaisām ar sāli, melnajiem pipariem un kārtīgi aplaistām ar vorčesteres mērci.
Cepamtraukā kurā cepsim ruleti, lieku sagrieztu burkānu un sīpolu. Kā arī lauru lapas un smaržīgos piparus. Liekam ruleti iekšā, pielejam apmēram pusglāzi ūdens un liekam cepties cepeškrāsnī 180grādos 2-3h, skatoties cik liela rulete.


Cepot es apmēram ik pēc 40 minūtēm ruleti apgriezu, lai no visām pusēm apceptos smuki brūna. Kopumā cepās nepilnas trīs stundas.




Gaļa sanāca mīksta un sulīga un ja man būtu bezizmēra kuņģis, tad tik ēstu un ēstu.
Ruleti var cept arī cepemammaisā, tāda bija arī mana sākotnējā doma. Taču atklājot, ka cepamais maiss ir beidzies, tad nu cepu šādi. Ilgi un nesteidzīgi.


Lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru